Når besteforeldre ikke får møte barnebarna

Følsomme situasjoner og konflikter kan føre til at besteforeldre ikke får ha kontakt med barnebarn. Fortvilelse til tross, de har ikke jussen på sin side.

KONTAKT. Selv om besteforeldre juridisk sett ikke har noen rettigheter, kan den moralske retten diskuteres, mener Randi Talseth fra organisasjonen Voksne for Barn og Oddbjørn
Evenshaug, som driver nettstedet Besteforeldre.no. Foto: Britt K. Andersen
KONTAKT. Selv om besteforeldre juridisk sett ikke har noen rettigheter, kan den moralske retten diskuteres, mener Randi Talseth fra organisasjonen Voksne for Barn og Oddbjørn Evenshaug, som driver nettstedet Besteforeldre.no. Foto: Britt K. Andersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Barnelovens paragraf 30 er utgangspunktet at bare foreldre har rett til samvær med barnet, og at besteforeldre ikke har noen generell rett på samvær.

Paragraf 45 regulerer samværsrett for andre enn foreldrene. Bestemmelsen anvendes når en eller begge foreldre er døde. Besteforeldre kan også kreve at retten fastsetter omfang av samværsrett i en slik situasjon. Ved enighet mellom partene kan saken avgjøres av fylkesmannen, utenfor domstolene. I likhet med foreldretvister skal det avgjørende i slike saker være hensyn til barnets beste.Kilde: Lov om barn og foreldre av 1981 og 1997, og Lov om barnevernstjenester 1992.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer