KONTAKT. Selv om besteforeldre juridisk sett ikke har noen rettigheter, kan den moralske retten diskuteres, mener Randi Talseth fra organisasjonen Voksne for Barn og Oddbjørn
Evenshaug, som driver nettstedet Besteforeldre.no. Foto: Britt K. Andersen
KONTAKT. Selv om besteforeldre juridisk sett ikke har noen rettigheter, kan den moralske retten diskuteres, mener Randi Talseth fra organisasjonen Voksne for Barn og Oddbjørn Evenshaug, som driver nettstedet Besteforeldre.no. Foto: Britt K. AndersenVis mer

Når besteforeldre ikke får møte barnebarna

Følsomme situasjoner og konflikter kan føre til at besteforeldre ikke får ha kontakt med barnebarn. Fortvilelse til tross, de har ikke jussen på sin side.

Barnelovens paragraf 30 er utgangspunktet at bare foreldre har rett til samvær med barnet, og at besteforeldre ikke har noen generell rett på samvær.

Paragraf 45 regulerer samværsrett for andre enn foreldrene. Bestemmelsen anvendes når en eller begge foreldre er døde. Besteforeldre kan også kreve at retten fastsetter omfang av samværsrett i en slik situasjon. Ved enighet mellom partene kan saken avgjøres av fylkesmannen, utenfor domstolene. I likhet med foreldretvister skal det avgjørende i slike saker være hensyn til barnets beste.Kilde: Lov om barn og foreldre av 1981 og 1997, og Lov om barnevernstjenester 1992.

Randi: Generelt har ikke besteforeldre juridisk rett til samvær med barnebarn. Likevel bør vårt utgangspunkt være at barn, i de aller fleste tilfeller, har godt av å ha tilgang på sine besteforeldre. Og besteforeldre får det bedre ved å ha barnebarn i sitt liv.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

MÅNED

Prøvetilbud*

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 1 kr per måned. 0,03 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/mnd) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(8,3 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 8,3 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

ÅR

60% rabatt*

318 kr

(0,87 kr per dag)

KJØP ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

ÅR 318 kr per år. 0,87 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (795kr/år)når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter gratisperioden (99kr/måned) (795kr/år).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.