Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Når bør jeg gå til gynekologen?

Disse symptomene bør få deg til å bestille en time!

STOLEN MANGE FRYKTER: Men bør oppsøke hvert tredje år! Foto: Colourbox.com
STOLEN MANGE FRYKTER: Men bør oppsøke hvert tredje år! Foto: Colourbox.com Vis mer

En gynekologisk undersøkelse er vel noe de færreste gleder deg til. Samtidig kan en GU noen ganger avsløre en rekke typiske kvinneplager som ikke alltid er lett å oppdage på andre måter.

Celleprøve - Viktig for alle kvinner 25-69 år - Det finnes egentlig ikke noen regler for hvor ofte kvinner bør få utført GU. Det er blitt slik at kvinner undersøkes i forbindelse med celleprøve fra livmorhalsen, som anbefales hvert  tredje år i aldersgruppen 25-69 år, sier Gynekolog Kristina Hernborg Johannessen til Mammanett.no. Hun har lang erfaring som gynekolog med avtalepraksis i Bergen.

I følge kreftregisteret er formålet med celleprøvern å redusere forekomst og dødelighet av livmorhalskreft ved å identifisere og behandle forstadier til kreft på et tidlig stadium før det utvikles til kreft.  

Halvparten av kvinnene som rammes av livmorhalskreft har ikke tatt celleprøve de siste tre år. Dette er en kreftform som også rammer unge kvinner.

Kreftregisteret sender påminnelse til kvinnen  når det er gått tre år siden siste prøve ble tatt. De som fyller 25 år får informasjon om  prøvetaking fra Kreftregisteret.

Celleprøven blir tatt i forbindelse med en underlivsundersøkelse. Undersøkelsen tar noen få minutter, og kan være forbundet med ubehag. Celleprøven tas med spatel og børste, og overflateceller fra livmorhalsen skrapes ut.

- Denne undersøkelsen gjøres fortrinnsvis hos fastlegen. Hvis det er problemer med prøvetaking, eller hvis kvinnen har symptomer,  henviser fastlegen til spesialist.

Etter 69 år er det ingen grunn til GU, hvis kvinnen er uten gynekologiske symptomer.

Vær på vakt for disse symptomene Har man disse symptomene bør man få utført en GU, understreker gynekologen.

•    Blødninger etter samleie i alle aldre.
•    Langvarige blødninger eller svært uregelmessige blødninger.
•    Uttalte menstruasjonssmerter, smerter mellom menstruasjoner og smerter ved samleie.
•    Over 6 måneder uten menstruasjon.
•    Fremfall av skjede og/eller livmor.
•    Langvarig kløe eller sårhet
•    Urinlekkasje
•    Press over urinblæren og oppblåsthet kan være første tegn til svulst i eggstokk.
•    Hos kvinner som har sluttet å menstruere, (postmenopausale), skal enhver blødning undersøkes

- For kvinner under 25 år kan det aktuelt for fastlegen å undersøke kvinnen for å ta en Klamydiatest eller undersøke på grunn av gynekologiske symptomer. Fastlegen undersøker og vurderer om han eller hun kan behandle pasienten selv, hvis ikke henvises det til spesialist, sier Hernborg Johannessen.

Trenger ikke GU på grunn av graviditet - Så lenge mor er frisk er det ikke nødvendig med GU i svangerskapet. Tidligere gjorde legene det for å bekrefte graviditet og eventuelt estimere hvor langt på vei kvinnen var. Dette gjøres med gravitest og ultralyd i dag, forteller jordmor Kristina Jacobsen til Mammanett.

Etter fødselen kan det også være aktuelt å ta en ny GU.

- På sykehuset kikker ofte jordmor på stingene hvis mor har rifter og er sydd, før hun reiser hjem. Det er ikke akkurat en GU, men en "titt" på stingene, sier jordmoren.

- Det anbefales en 6 ukers kontroll, men hvis mor ikke har rifter som har blitt sydd så er det ikke alltid at det gjøres en GU her. Det varierer litt.

Celleprøve ved graviditet Men hva med celleprøven — kan man ta den hvis man er gravid?

Ifølge Kreftregisteret er det ikke nødvendig å er det ikke nødvendig å ta prøve i forbindelse med graviditet eller seksukerskontroll, dersom du har hatt en normal celleprøve i løpet av de siste tre år. Er det mer enn to og et halvt år siden, er det bedre å ta celleprøve under svangerskapet enn å vente til etter fødsel. Dersom det er tre år siden siste prøve, og du er i andre eller tredje trimester ved første kontroll, utsettes celleprøven til seksukerskontrollen.

Denne saken ble første gang publisert på Mammanett.no

LES OGSÅ: Soppinfeksjon: En vanlig kvinneplage

PCOS - kvinnesykdommen du ikke oppdager før du vil bli gravid

Inkontinens: Slik gjør du noe med det

Kroppen din de første ukene etter fødselen

Gynekolog Kristina Hernborg Johannessen: Celleprøve anbefales hvert tredje år. Foto: PRIVAT
Gynekolog Kristina Hernborg Johannessen: Celleprøve anbefales hvert tredje år. Foto: PRIVAT Vis mer