PAPAS ARRUGADAS:  Rynkede salte poteter servert med rød og grønn mojosaus. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
PAPAS ARRUGADAS: Rynkede salte poteter servert med rød og grønn mojosaus. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZIVis mer

Når du blir blakk i Syden, bestill dette

Her er Kanariøyenes billigste matrett.

• Flere reisesaker på
db.no/reise.

(Dagbladet): Hver eneste Kanariøy, og kanskje hver eneste familie, har sin egen oppskrift har sin egen oppskrift på de små, rynkede og salte potetene som alltid serveres med rød og grønn mojo på Kanariøyene.

Det beste av alt: Det koster ikke mer en tre-fire euro.

Passer til alt Papas arrugadas serveres til det meste, som forrett, til hovedretten, og noen ganger som eneste og en rimelig og mettende måltid for Kanariøyturister som har brukt opp feriebudsjettet i Sydenferien.

Å lage en god rett av de minste og dårligste potetene har også berget mang en innfødt familie på Kanariøyene opp gjennom århundrene.

Helt siden poteten som på Kanariøyene kalles papa, kom til øya i 1622.

Arkitekttegnet Vi er på ferieøya Lanzarote. Her er turismen varlig utbygd takket være den lokale og framsynte arkitekten César Manrique.

 LANZAROTE Her ligger Museo al Campesino og restauranten  som serverer mat med lokale råvarer fra Lanzarote. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
LANZAROTE Her ligger Museo al Campesino og restauranten som serverer mat med lokale råvarer fra Lanzarote. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

På 1970-tallet bestemte han at på Lanzarote skulle det ikke bli den samme masseturismen som du finner på flere av de andre Kanariøyene.

På Lanzarote er bygningene lave og hvitmalte, hotell får ikke bygges i mer enn to etasjer.

Det er Manrique som sørget for at øyas turistattraksjoner; huler, borger, kaktushager og vulkanske områder, har fått et design som gjør at det passer inn i naturen.

Her finner du aldri noen glorete skilt og reklamer. De sju stedene han designet blir drevet av myndighetene på Lanzarote.

Bondehyllest Manrique skapte også Monumento al Campesino, det store monumentet som ligger langs landeveien mellom San Bartolomé og Mozaga, midt inne på øya.

Det er en stor hyllest til bøndene på Lanzarote. Monumentet er laget av hvitmalte vanntanker fra lokale fiskebåter.

Her ligger også Museo al Campesino, et museum som viser hvordan bøndene arbeidet på øya i gamle dager, og hva slags redskaper de brukte.

I de hvitmalte bygningene med grønne dører ligger også en restaurant som serverer mye mer enn bare de rynkede potetene.

Her er potetoppskriften:
RYNKEDE POTETER 2 kilo vanlige poteter, små.
1 stor kopp salt
Vann, så det dekker potetene.

• Potetene skrubbes. Kok opp på full varme. Når vannet kokes settes varmen ned.
• Legg et kjøkkenhåndkle mellom lokk og gryte og kok potetene ferdige.
• Hell av vannet, sett gryta tilbake på platen og rist godt den fra side til side så potetene blir tørre og rynkete.
• Serveres glovarme.

RØD HOT MOJO 1 rød chili
1 teskje paprikapulver
½ teskje cumin
1 kopp olivenolje
1 kopp avkjølt kokt vann
1 kløft hvitløk
2-3 ss eddik
Salt

• Knus cumin i en morter.
• Rens fruktene fra chilien. Legges i varmt vann i 20 minutter. Skrap ut frøene og del chilien i små biter. 
• Blandes med cumin, den skrelte hvitløkbåten og salt.
• Ha i paprikapulveret og mos videre. Ha i olivenoljen og rør blandingen glatt.
• Bland inn eddik og vann.

GRØNN MOJO MED KORIANDER 12 stilker koriander
½ liten kopp olivenolje
½ kopp eddik
6 hvitløkbåter
3 spiseskjeer buljong, gjerne grønnsakbuljong
Salt

• Mos de skrelte hvitløkbåtene i en morter med koriander og salt.
• Ha i olivenoljen. Deretter helles eddik og buljong oppi, rør  til den blir glatt.  

 BONDEMONUMENTET: Vanntanker fra fiskebåter ble malt hvite og brukt til dette monumentet som er en hyllest til jordbruket  på Lanzarote.
Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
BONDEMONUMENTET: Vanntanker fra fiskebåter ble malt hvite og brukt til dette monumentet som er en hyllest til jordbruket på Lanzarote. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

MERK: Papas arrugadas blir best om potetene er små, med tykt skall.
Økologiske går veldig bra, det samme med Beate.

Cumin i opskriften er ikke karve, men spisskummen. Det finnes i krydderhyllene i norske butikker.

Ferdig rød og grønn mojo eller krydderblandinger til denne sausen finnes i lokale butikker på Kanariøyene, og på flyplassen.

LOKAL MAT.  Her får du også lokal mat fra det kanariske kjøkken. Dette er fisken som bare kalles Vieja, eller på norsk Gamla servert med koriandersaus. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
LOKAL MAT. Her får du også lokal mat fra det kanariske kjøkken. Dette er fisken som bare kalles Vieja, eller på norsk Gamla servert med koriandersaus. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer