Når du går på taxfree, kan du faktisk risikere at whiskyen er dyrere enn på polet

Se stor sammenligning av Vinmonopol- og taxfree-priser.

(Dagbladet): I en fersk undersøkelse gjort av «TV 2 hjelper deg», som vises på TV 2 i kveld, har forbrukerprogrammet funnet prisen på all vin og brennevin som selges i taxfreebutikkene.

«TV 2 hjelper deg» har hentet prisene fra nettsidene til Heinemann, som driver taxfreeutsalget på en rekke flyplasser i Norges, og deretter sammenliknet med Vinmonopolets priser på de samme produktene. Vin med forskjellig årgang er tatt ut av prisoversikten.

Resultatet viser at du kan spare mye på å bruke taxfree-kvota på alkohol, men du må også passe på å unngå bomkjøp.

Se stor grafikk med de beste og dårligste kjøpene du kan gjøre på taxfree basert på pris!

Taxfree-bløff Alt du finner på taxfree er ikke spesielt mye billigere enn på Vinmonopolet. Noe er faktisk også dyrere.

For eksempel koster en helflaske på 0,7 liter av den skotske whiskyen Johnnie Walker blue label 1415 kroner på Vinmonopolet. Taxfree-prisen ligger på 1449 kroner, ifølge undersøkelsen.

I gjennomsnitt får du imidlertid brennevin på taxfree til halv pris av pol-prisen.

Varene du kjøpet på taxfree er ikke fritatt for moms og avgifter, det er det butikken som er. De velger hvor mye avgiftsfritak de deler med kunden. Prissjekken viser at bare en håndfull varer gir deg full taxfree, og på hver fjerde flaske tar butikken med enn halvparten av fritaket i egen lomme.

Det tyske selskapet Heinemann, ønsket ikke å bli intervjuet av «TV 2 hjelper deg», men mener prisene deres er konkurransedyktige. De opplyser også at Johnnie Walker blue label nå tas ut av sortimentet.

Dyr champagne Prisforskjellene på vin er langt mindre enn brennevin, ifølge undersøkelsen fra «TV 2 hjelper deg». I kategorien champagne og musserende er prisforskjellene nede i så lite som fire prosent på enkelte varer.

Handler du smart, kan du få rødvin for opp mot halv pris ved neste taxfreebesøk.

I snitt sparer du 25 prosent ved å kjøpe vin på taxfree framfor Vinmonopolet.

LYSHOLM: Lysholm Linie Aquevit er en svært populær akevitt, og du kan spare mye på å kjøpe den på taxfree. Akevitten har en utsalgspris på 559,90,- på Vinmonopolet mot 340,90 på taxfree. Her fra taxfree-butikken på Gardermoen. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
LYSHOLM: Lysholm Linie Aquevit er en svært populær akevitt, og du kan spare mye på å kjøpe den på taxfree. Akevitten har en utsalgspris på 559,90,- på Vinmonopolet mot 340,90 på taxfree. Her fra taxfree-butikken på Gardermoen. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet Vis mer

Administrerende direktør i Vinmonopolet, Kai G. Henriksen, er overrasket over at prisavstanden ikke er større da han får se oversikten.

- Alkoholavgiften på en flaske brennevin til 320 kroner er for eksempel på 200 kroner, så med de prisene de opererer med, er det klart at noen tjener gode penger på å selge avgiftsfritt i Norge, sier han til Dagbladet.

Juleakevitt Noen eksempler på gode brennevinkjøp taxfree er flere typer cognag.

Og dersom du skal kjøpe inn akevitt til julehøytida, kan det være lurt å gjøre unna handelen på taxfree.

På for eksempel Dagbladets testvinnende akevitt fra 2010, Gammel Oppland, sparer man over 380 kroner ved kjøp av en helflaske på taxfree kontra Vinmonopolet.

Det produktet du sparer aller mest på prismessig i prosent i hele testen er en halvliter med Koskenkorva vodka på plastflaske. En polpris på 329,9 mot 75,- på taxfree er 77 prosent billigere.

Test også ut Dagbladets taxfree-kalkulator under, der du enkelt kan regne ut taxfree-kvota basert på de nye innførselsreglene fra 1. juli i år.Jeg skal også kjøpe
Vinkvote
1.5 l ( flasker a 0.75 l)
Øl-kvote
2 l ( bokser a 0.33 l)«Bytteregler»
Hele brennevinskvoten kan erstattes av 1.5 l vin
Hele tobakkskvoten kan erstattes av 1.5 l vin
Hele eller deler av vin-kvoten kan erstattes av samme antall liter øl.
Øl-kvoten på 2 l kan ikke erstattes med annen vare.    Definisjoner
Brennevin: over 22 % t.o.m  60 % alkohol
Vin: over 2,5 % t.o.m. 22 % alkohol
Øl: over 2,5 % (også sterkøl) eller rusbrus over 2,5 % t.o.m 4,7 % alkohol
Tobakk: 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer (for eksempel snus), og 200 blad sigarettpapir.
Kilde: toll.no