Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Når du klatrer opp Sydney Harbour Bridge kan du bare glemme å ta egne bilder fra toppen

Både telefon og kamera må ligge igjen på bakken.

POPULÆR TURISTATTRAKSJON: Siden starten i 1998 har 3,4 millioner turister fra 137 land klatret på Sydney Harbour Bridge. Hele 4500 mennesker har fridd. Foto: GEOFF JONES / BRIDGE CLIMB
POPULÆR TURISTATTRAKSJON: Siden starten i 1998 har 3,4 millioner turister fra 137 land klatret på Sydney Harbour Bridge. Hele 4500 mennesker har fridd. Foto: GEOFF JONES / BRIDGE CLIMB Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): - Jeg er litt nervøs, sier Susan Weindruch (60).

BERØMT BRU: Sydney Harbour Bridge er en av Australias aller mest kjente landmerker, og sto omsider ferdig i 1932. Foto: MARI BAREKSTEN
BERØMT BRU: Sydney Harbour Bridge er en av Australias aller mest kjente landmerker, og sto omsider ferdig i 1932. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

Hun og vennene fra USA skal klatre opp 500 trappetrinn for å komme til toppen av brua Sydney Harbour Bridge, 134 meter over havet.

Alt som skal med må festes i den blå og grå drakta - regnjakke, caps og høretelefoner. Men både telefon og kamera må ligge igjen, her er det fokus på sikkerhet.

Brufrierier Det tok ti år og uendelige søknader før Paul Cave (70) fikk tillatelse til å starte denne turistattraksjonen. Sikkerheten, både til turistene som skulle utføre klatringen, og til dem som gikk eller kjørte over brua var svært viktig.

Derfor er ingen løse gjenstander lov. Hele veien er du festet til brua med en sikkerhetsline. Siden starten i 1998 har 3,4 millioner turister fra 137 land klatret på brua.

Kjendiser som Will Smith, Pierce Brosnan og Opera Winfrey har gjort det. 4500 mennesker har fridd.

- Tre stykker har gått ned på kne på min vakt, sier guiden Jack Addison Scott (25), som forsikrer at selv forlovelsesringen må bli festet i en sikkerhetslinje. 
 
Historisk Sydney Harbour Bridge er et av landets mest kjente landmerker og sto omsider ferdig i 1932, etter år med hardt arbeid.

Den er verdens største, men ikke lengste, stålbuebru, og regnes som et arkitektonisk mesterverk. 

- Brua ble et kulturelt symbol da den åpnet. Den representerte at Australia modnet som en nasjon, sier Addison Scott.

Under til høyre ligger området som heter The Rocks.

- Der ser vi Australias eldste gate, sier guiden og peker.

Det var her de første nybyggerne slo seg ned.

Hardt arbeid - Selv om det var hardt arbeid og slit, var de som jobbet på brua svært stolte av arbeidet de utførte, forteller Addison Scott.

Brubyggingen sysselsatte mange, og var spesielt viktig da den store depresjonen nådde Australia. Jernlungen ble den kalt, da den pustet liv i en ellers svak økonomi. 

SIKKERHET I HØYDEN: Du må klatre rundt 500 trappetrinn for å komme til topps, og hele veien er du festet til brua med en sikkerhetsline. Foto: GEOFF JONES / BRIDGE CLIMB
SIKKERHET I HØYDEN: Du må klatre rundt 500 trappetrinn for å komme til topps, og hele veien er du festet til brua med en sikkerhetsline. Foto: GEOFF JONES / BRIDGE CLIMB Vis mer

- Wow, sier Susan Weindruch når hun når toppen av brua.    

Med førsteklasses utsikt over Sydney havn er det lett å la seg imponere av utsikten, og av menneskene som skapte den.

- Jeg er veldig glad jeg turte. Det var ikke så skummelt som jeg trodde, sier Weindruch.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media