<strong>VIKTIGST AV ALT:</strong> Gjør deg kjent med flyselskapenes regler før avreise, slik at reisen blir gjennomført som planlagt. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
VIKTIGST AV ALT: Gjør deg kjent med flyselskapenes regler før avreise, slik at reisen blir gjennomført som planlagt. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Reisetips:

Når flypassasjerene glemmer dette kan det gå helt galt

Mange nordmenn på reise kan ikke disse reglene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Nordmenn er blitt godt kjent med egne rettigheter som flypassasjerer. Vi klager mer enn før og antall klagesaker hos Reiseklagenemnda for fly har økt med nærmere 300 prosent i løpet av de siste seks årene.

Men - ikke alle passasjerer kjenner til sine egne plikter. Og det kan koste dem dyrt.

De kostbare tabbene

Noen ganger kan det være billigere å kjøpe tur/returbillett fremfor enkeltbillett selv om du vare skal reise den ene vegen. Dette gjelder spesielt på langdistanseflyvninger. Men, visste du at dersom du kjøper en tur-/returbillett så kan flyselskapet kan ha rett til å kansellere returen dersom du ikke benytter utreisebilletten?

Flyselskapene har varierende betingelser knyttet til de forskjellige prisgruppene av billetter. Du bør spesielt sjekke vilkårene for kansellering/endring av billetter og vektgrenser for bagasje, forteller Norsk Reiselivsforum, som også er sekretariatet for Transportklagenemnda og Pakkereisenemnda.

— Ja, flere av de tradisjonelle flyselskapene tvinger deg fortsatt til å kjøpe tur-retur-billett på interkontinentale ruter, og da kan du risikere at hjemreisen blir kansellert dersom du ikke benytter deg av utreisebilletten, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Verken SAS eller Norwegian praktiserer denne praksisen ved «no-show» ved utreise. Og nyere EU-regler gjør at det ikke skal skje innenfor Europa.
— Hos oss er ikke dette noe problem, for selv om vi selger tur-retur-billetter, så behandles hver avgang individuelt, fortsetter Sandaker-Nielsen.

Dette er med andre ord noe du må sjekke med hvert enkelt selskap.

Les mer: Dette må du ikke ta med deg hjem fra ferien

<strong>SJEKK REGLENE:</strong> Skal du fly langt? Sørg for at du har sjekket reglene til flyselskapet. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
SJEKK REGLENE: Skal du fly langt? Sørg for at du har sjekket reglene til flyselskapet. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Den vanskelige bindestreken

«Pass på at du har sammenfallende navn på billetten og på passet ditt. Du kan nemlig bli avvist ved ombordsstigning eller innsjekking dersom navnet i billetten ikke er identisk med det som står i passet (fullt navn og stavemåte)», er rådet fra Transportklagenemnda.

Dersom du har skiftet navn (f.eks. giftemål eller skilsmisse), men ikke rukket å endre navnet i passet ditt, så må du derfor bestille flybilletten i det gamle navnet ditt.

— Selv om det ikke er passplikt innenfor Schengen anbefaler vi alle som reiser å ha med seg pass, for det foretas stikkprøver på flyplassene, sier Lasse Sandaker-Nielsen.
— En del europeiske land ber dessuten alltid om ID når du sjekker inn, og ettersom pass er det eneste godkjente identifikasjonsbeviset for nordmenn, er det viktig å ha dette med i håndbagasjen. Når det gjelder navn og stavemåte, må dette være identisk i pass og reisedokumenter. Unntaket kan være navn med bindestrek, slik som mitt. Ettersom billettsystemene ikke godtar bindestrek i navn, må jeg velge Sandakernielsen, selv om det står Sandaker-Nielsen i passet mitt, sier kommunikasjonssjefen.
— Det er også viktig å sjekke at man har rett billett. I tillegg til at navnet må være riktig så må også alderen må være korrekt hvis det gjelder f.eks. barne- eller ungdomsbillett, sier Catharina Solli, som er informasjonssjef i Widerøe.

Les mer: Nå slår politiet nødpass-alarm

<strong>RIKTIG PASS:</strong> Sjekk at navnet i passet er det samme som på billettene. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
RIKTIG PASS: Sjekk at navnet i passet er det samme som på billettene. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Bagasjetrøbbel

Noen ganger ser det ut som passasjerene har med seg halve flyttelass inn på flyet. Men mange flyselskapene er blitt mer nøye på at vektgrensene på både innsjekket bagasje og kabinbagasje følges. Ellers kan det bli kostbart.
Overvektgebyrene varierer fra selskap til selskap, og kan føles urimelig høye uten at de er ulovlige av den grunn.
Vær spesielt oppmerksom dersom du reiser med flere forskjellige flyselskap – de kan ha ulike regler for både antall kolli du kan ta med inn i flyet, og på vekten på kabinbagasje og på den innsjekket bagasje. Husk også å sjekke størrelsen på håndbagasjen.

— Den reisende skal selv gjøre seg kjent med regler for hånd- og innsjekket bagasje, sier Catharina Solli, og fortsetter:

— Eksempelvis er målene for håndbagasjen to centimeter mindre i høyden hos oss enn hos SAS. Håndbagasje som overstiger gjeldende regler kan bli henvist til å sendes i bagasjerommet.

Beruset - eller sykdom?

° Det er diagnoser hvor den reisende kan fremstå som beruset eller ute av stand til å ivareta seg selv.
° Flyselskapene anbefaler da at legeerklæring vises frem ved innsjekk slik at selskapet best mulig kan ivareta vedkommende og ikke stille spørsmålstegn om vedkommende er i stand til å reise/ivareta seg selv.
° Kapteinen på flyet kan nemlig nekte passasjerer adgang hvis det er tvil om passasjeren kan ta vare på seg selv under hele reisen.
° Er den reisende ikke i stand til å ivareta seg selv må ledsager følge med på reisen.
° Flyselskapet kan krever legeerklæring som viser at vedkommende er klarert til å fly.
° Den reisende plikter å ikke møte overstadig beruset eller å opptre truende.
° Begge deler kan føre til at man blir nektet å komme om bord.
° Husk at en også kan bli avvist etter at en har satt seg i setet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer