FAVORITTEN: Den eneveldige DDR-sjefen Erich Honecker ble lykkelig når han ble servert sin yndlingsrett; røkt svinestek med surkål, kokte poteter og brun saus. På DDR-restauranten Domklause er retten gjenskapt til glede for nye generasjoner. Foto: EIVIND PEDERSEN
FAVORITTEN: Den eneveldige DDR-sjefen Erich Honecker ble lykkelig når han ble servert sin yndlingsrett; røkt svinestek med surkål, kokte poteter og brun saus. På DDR-restauranten Domklause er retten gjenskapt til glede for nye generasjoner. Foto: EIVIND PEDERSENVis mer

Når han ble servert denne retten, ble DDRs mektige leder lykkelig

Ble senere tiltalt for landsforræderi og døde av kreft i 1994.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

BERLIN (Dagbladet): Når du får servert en slik tallerken, har du fått favorittretten til DDR-bossen Erich Honecker.

Den allmektige kommunisten elsket nemlig å meske seg med røkt svinestek og surkål, pluss brun saus og kokte poteter.

- Ja, det er helt sant. Honeckers favoritt var virkelig denne retten, forsikrer kelner Jaqueline Reichelt på DDR-restaurant Domklause.
  Autentisk mat Midt i hjertet av det gamle Øst-Berlin, vegg i vegg med den store Berlinerkatedralen, ligger det spesielle spisestedet.

På menyen står bare autentiske retter fra DDR-tida.

Rettene stammer hovedsakelig fra kjøkkenet til den eksklusive restauranten Domklause, som opprinnelig lå i det sagnomsuste Berlin Palasthotel, der partikoryfeer og utenlandske gjester ble traktert.

Russersuppe Det er ikke bare Honneckers favoritt som er populær blant dagens bortskjemte gjester. Ikke minst er det mange som bestiller suppa soljanka, som opprinnelig var en russisk rett.

EKTE MILJØ: DDR-Restaurant Domklause er innredet slik den var kommunisttida. Det store veggmaleriet er en freske, laget i 1969 av kunsteren Ronald Paris og har tittelen: «Til kommunismens pris». Foto: EIVIND PEDERSEN
EKTE MILJØ: DDR-Restaurant Domklause er innredet slik den var kommunisttida. Det store veggmaleriet er en freske, laget i 1969 av kunsteren Ronald Paris og har tittelen: «Til kommunismens pris». Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

I DDR-tida ble den også svært populær i Øst-Tyskland.

Den tomatbaserte suppa, godt ispedd finstrimlet svinekjøtt, er både velsmakende og delikat, der den serveres med en dæsj rømme på toppen.

Gourmetmat Etter DDR-rikets fall i 1989, måtte Honnecker vinke farvel til sin statsmakt. Da hadde han i hele 18 år vært DDRs mektige leder. Seinere ble han tiltalt for landsforræderi og døde av kreft i 1994.

I løpet av de dramatiske ukene rundt jernteppets fall, klarte et TV-team å komme seg inn i selveste Waldsiedlung, det strengt bevoktede boligområdet nord for Berlin der kommunisttoppene bodde.

På kjøkkenet laget kokkene DDR-mat i gourmetklassen og serverte den i følge med både importert Beaujolais-vin og mineralvann fra Vest-Berlin.

Det sier seg selv at kokkekunsten også handlet om å tilberede røkt svinekjøtt med surkål til sjefen sjøl.

DDR-cola En rekke spesialiteter så dagens lys i denne perioden. Det var skrikende kjøttmangel, men østtyskerne visste råd: I stedet for kalvekjøtt, brukte de svinekjøtt og kalte det «krydret kjøtt».

SUPPEGODT: Denne suppa, Soljanka, er blant bestselgerne på DDR-restauranten. Foto: EIVIND PEDERSEN
SUPPEGODT: Denne suppa, Soljanka, er blant bestselgerne på DDR-restauranten. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Alt som smakte vestlig var bannlyst. Derfor ble det i 1958 introdusert en egen cola-variant: Vita Cola.

Den sitronsmakende leskedrikken ble svært populær og lages den dag i dag.

En annen kuriositet var den østtyske spesialiteten ketwurst - et svar på vestens hotdog.
  Cuba-drink Også gullbroiler og jegersnitzel er ekte barn av DDR-kjøkkenet.

Alle spesialitetens står på menyen på DDR-restauranten. I tillegg kommer deilig vin fra Saala-Unstrut, som er vin av høy kvalitet. I DDR-perioden ble den servert ved statsbanketter og mottakelser.

En annen snodighet er at longdrinken cuba libre (fritt Cuba) hadde sin naturlige og selvsagte plass på DDR-fiffens barmeny.

Originaloppskriften er nemlig én del rom og fem deler Coca-Cola.

Hvor fikk de dèn colaen fra?

SPESIELL: Dagens DDR-restaurant ligger en etasje lavere enn den opprinnelige restauranten på legandariske Berlin palasthotel. I våre dager er hotellet et Radisson-hotell. Foto: EIVIND PEDERSEN
SPESIELL: Dagens DDR-restaurant ligger en etasje lavere enn den opprinnelige restauranten på legandariske Berlin palasthotel. I våre dager er hotellet et Radisson-hotell. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer