Når «humørteppet» blir blått, forteller hjernen din flyvertinna at du er fornøyd

Lysende teppe avslører hvordan du har det.

AVSLAPPET: Teppet blir blått om du er avslappet, og rødt om du er stressa. Foto: NICK MORRISH / BRITISH AIRWAYS
AVSLAPPET: Teppet blir blått om du er avslappet, og rødt om du er stressa. Foto: NICK MORRISH / BRITISH AIRWAYSVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dinside): Et pannebånd som registrerer passasjerenes hjernebølger, og som igjen er koblet til et spesielt «humørteppe» som skifter farge etter passasjerenes humør.

Et slikt teppe er testet ut av British Airways (BA) på flygningen mellom London og New York.

Poenget med humørteppet er at flybetjeningen skal kunne yte en bedre og mer skreddersydd service om bord.

Slik virker det Teppet er laget av fiberoptikk og er koblet sammen med registratorene i pannebåndet via blåtann-teknologi. Pannebåndet registrerer hjerneaktiviteten din, som kan fortelle om du er stressa eller rolig.

VIL MÅLE HUMØRET DITT: Pannebåndet registrerer hjernebølger og humørsvingninger - og sender dette videre til et teppe som endrer farge etter hvilket humør du er i.  Foto: NICK MORRISH / BRITISH AIRWAYS
VIL MÅLE HUMØRET DITT: Pannebåndet registrerer hjernebølger og humørsvingninger - og sender dette videre til et teppe som endrer farge etter hvilket humør du er i. Foto: NICK MORRISH / BRITISH AIRWAYS Vis mer

Så sendes det signaler til teppet, som dermed endrer farge.

Er du stressa eller engstelig? Teppet blir rødt.

Er du rolig og avbalansert? Teppet blir blått.

Bedre service og mer søvn Testen av humørteppet viste at passasjerenes sinnsstemning endret seg underveis, etter hva som skjedde om bord.

Det viste seg å være endel variasjoner i passasjerenes humør mens de finner seg til rette på flyet.

GLAD FOR MAT OG DRIKKE: Ifølge British Airways blir det en påtakelig forbedring i humør når passasjerene nyter mat og drikke, og de kunne også registrere humørsvingninger etter hva slags underholdning eller filmer de så på.  Foto: NICK MORRISH / BRITISH AIRWAYS
GLAD FOR MAT OG DRIKKE: Ifølge British Airways blir det en påtakelig forbedring i humør når passasjerene nyter mat og drikke, og de kunne også registrere humørsvingninger etter hva slags underholdning eller filmer de så på. Foto: NICK MORRISH / BRITISH AIRWAYS Vis mer

Så er det ifølge BA en påtakelig forbedring i humør når passasjerene nyter mat og drikke, og de kunne også registrere humørsvingninger etter hva slags underholdning eller filmer de så på.

Den viktigste observasjonen var imidlertid ifølge BA avslappetheten når passasjerene fikk sove uforstyrret.

- Å anvende teknologi som «humørpleddet» gir oss nok et verktøy for å finne ut hvordan våre kunders søvn og avslapning påvirkes av ting som skjer om bord, inkludert lysnivået i kabinen, når man skal spise, hva slags underholdning de ser på, og seteposisjon, sier Frank van der Post, administrerende direktør for merkevare og kundeopplevelser i British Airways.

Testpersonene var spesielt utvalgte og fikk fly på BAs premium-klasser, blant annet førsteklasse.

Nye løsninger Flybransjen tester stadig ut nye løsninger for å bedre kundeservicen, som også dette humørteppet er et forsøk på.

Bedre kundeservice var også ideen bak da Virgin Atlantic testet ut Google-briller hos flybetjeningen: Der skulle flybetjeningen få mer informasjon om preferansene til de enkelte passasjerene - som skulle bedre mulighetene for mer skreddersydd service og tjenester.

Også airBaltic lekte med teknologi, da de lanserte en løsning som skulle matche passasjerer best mulig.

Eksperiment British Airways' «humørteppe» er også et forsøk i så måte, og foreløpig ser det ut til at du må nøye deg med de vanlige flyteppene om bord - dersom du skulle være så heldig å få utdelt et.

Det er nemlig ingen planer om å massedistribuere dette:

- British Airways' humørpledd ble anvendt som del av vår forskning på hvordan vi kan forbedre passasjeropplevelsen om bord flyene våre. Mens vi tar med oss det vi lærte fra eksperimentet, har vi for øyeblikket ingen planer om en bred utrulling av teknologien, uttaler British Airways til Dinside.