DOBBELT ENKELTSENG. Å sove separat trenger ikke være negativ for samlivet, mener Pål Stensaas og Ingeborg Ramm Reber. Foto: Britt K. Andersen
DOBBELT ENKELTSENG. Å sove separat trenger ikke være negativ for samlivet, mener Pål Stensaas og Ingeborg Ramm Reber. Foto: Britt K. AndersenVis mer

Når hvert sitt soverom er løsningen for parforholdet

Mange par velger å sove hver for seg. Hva betyr det for forholdet? Parterapeut Ingeborg Reber Ramm og leder av Søvnforeningen, Pål Stensaas, diskuterer temaet.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Søvnforstyrrelser er et komplekst problem og kan by på utfordringer for et samliv. Om lag hver tredje nordmann sliter med søvnvansker. For 10–15 prosent kan det handle om alvorlige søvnforstyrrelser. Likevel er det forbausende få som får utredet bakenforliggende årsaker og tilfredsstillende behandling. Det skyldes stigma og at mange kvier seg for å ta problemet opp med fastlegen sin.Kilde: Per Egil Hesla – Klinisk nevrolog, ekspert på søvnsykdommer.

Ingeborg Ramm Reber 61 år, fra Oslo. Gift for andre gang, to stebarn i London.Parterapeut og samtaleterapeut i psykosyntese. Tilknyttet Huma Nova på Frogner i Oslo.

Ingeborg: Det kan være mange årsaker til at folk velger separate soverom, og det kan sees i sammenheng med den intimitetsangsten som preger vår tids samfunn og kultur. For eksempel skal vi bare vise våre sterke sider. Vårt bilde av vellykkethet stilles ut på Facebook og i andre sosiale medier mens vi skjuler vår sårbarhet og utilstrekkelighet. Mange streber etter å opprettholde fasaden. At det i mediene stadig fokuseres på kropp, sex, multiorgasmer og det tilsynelatende perfekte, gjør ikke saken bedre. Ingen snakker om at det er utopisk å leve opp til slike fremstillinger, at det er ikke representativt for virkeligheten. Det gjelder yngre som eldre. I tillegg kommer stress, prestasjonsjag og angst. Det er et faktum at alt går langsommere når man blir eldre og at ereksjonsproblemer er normalt. Alt det menneskelige holdes under løvet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99 kr/mnd)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn