Når kan du kutte ut elektrikeren?

Du kan faktisk gjøre noe selv uten at det er ulovlig.

GJØR DET SELV? Er det noe å spare på å gjøre noe elektrisk arbeid selv? Og hvor går grensen før du må ringe elektrikeren? Foto: BRYNJULF BLIX
GJØR DET SELV? Er det noe å spare på å gjøre noe elektrisk arbeid selv? Og hvor går grensen før du må ringe elektrikeren? Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DinSide: Her i landet selges det elektrisk materiell over disk til hvem som helst, men det er ikke lov å koble det til. Da snakker vi ikke bare om stikkontakter og koblingsbokser, til og med sikringsskap og innmat til dette kan du kjøpe uten videre.

Men altså ikke montere selv, eller koble til.

Visste du forresten at du kan få fastelektriker, nesten som fastlege?

Hva er elektrikerens jobb? I de fleste tilfellene er det ingen tvil om hva som er elektrikerens jobb. Det skal legges opp nye kurser, strekkes kabler, de skal festes og det skal kobles til kontakter.

Noen ganger er det varmekabler, andre ganger vanlige utenpåliggende kabler og også skjulte kabler når det bygges nytt eller bygges om. Det skal bores gjennom vegger, og til og med nedgraving av kabler mellom bolig og garasje eller utebelysning kan havne på elektrikerens arbeidsliste.

Men er det ikke noe av dette som strengt tatt ikke er elektrikerarbeid, men vanlig snekker- eller gravearbeid? Er det da ikke mulig å gjøre det selv, for å spare tid og penger, eller kanskje begge deler?

For mange nevenyttige er dette et åpent spørsmål, og definisjonene i regelverket er ikke entydige.

I Lovdata står følgende nederst i paragrafen:

«Ufaglærte kan bygge og vedlikeholde elektriske anlegg når de blir direkte fulgt opp av person som oppfyller kravene i første ledd. Ufaglærte kan utføre mindre arbeider på elektriske anlegg dersom dette utføres på sikkerhetsmessig forsvarlig måte.»

Nøkkelordene er altså «direkte fulgt opp av person» og «sikkerhetsmessig forsvarlig».

Så hva betyr det? Vel, det er mat for kverulanter i begge leirer.

Er du usikker på el-anlegget? Da kan en elkontroll være smart.

Et par eksempler Mange bygger om kjelleren til boligstandard, enten for egne barn eller til utleie. De nevenyttige gjør gjerne mye av dette selv, og da blir det fort en utfordring i logistikken når vegger skal bygges og det elektriske skal installeres.

Skal man ha skjult elektrisk anlegg, må koblingsbokser festes og rør med kabler trekkes før plater eller panel settes opp.

Men kontaktene kan ikke monteres og kobles før veggene er ferdige.

Altså må du ha elektrikeren på besøk minst to ganger i stedet for én, og bare å få en elektriker til å komme koster jo fort en del kroner, naturlig nok.

Men å bore hull i stendere, feste veggbokser og trekke rør med kabler mellom disse, faller ikke det inn under «mindre arbeider» og «sikkerhetsmessig forsvarlig»? Så kan elektrikeren montere kontakter og koble til når du er ferdig med å bygge og male veggene?

Et annet lignende eksempel er ved utendørs arbeider, hvor rør for kabler skal i jorda, og det skal både graves i jord og bores i kjellermur og monteres langs fundament og vegg.

SÅ VIDT LOV: Å trekke rør med kabler og feste koblingsbokser kan gjøres etter avtale. Foto: BRYNJULF BLIX
SÅ VIDT LOV: Å trekke rør med kabler og feste koblingsbokser kan gjøres etter avtale. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

Dette er jo arbeid alle med hakke og spade samt borhammer kan utføre?

Det handler om kunnskap og tillit Kjernen i problematikken er at elektrikeren skal overlevere en samsvarserklæring etter at installasjonen er ferdig.

I den skal firmaet gå god for at installasjonen er fagmessig utført etter forskriftene, det er et kvalitetsbevis og derfor et verdipapir i forskjellige sammenhenger. Stikkord er salg og forsikring.

Derfor er det viktig å etablere god kommunikasjon mellom kunde og elektriker så tidlig som mulig.

Er det en større installasjon, så ta en befaring og bli enige om hva som skal gjøres, hvordan det skal gjøres og en tidsplan.

Elektrikeren vil fort skjønne om du har det nødvendige kunnskapsnivået for å gjøre et godt forarbeid. En som må ha alt inn med teskjeer, vil ikke få noen faglig tillit fra elektrikeren, da vil han heller anbefale å gjøre jobben selv enn å måtte dobbeltsjekke med lupe alt du har gjort. Det blir heller ikke billig for kunden, og da er jo poenget med egeninnsats borte.

Kommer du og elektrikeren fort overens, er det ingen formelle ting i veien for at du kan gjøre en egeninnsats som passer framdriften og logistikken.

Har du full oversikt over antall og typer bokser, rør, kabler? Vet du hvordan alt skal monteres i forhold til materialbruk, kalde og varme soner, kondens, isolasjon og fuktsperre? Da er sjansen stor for at du og elektrikeren blir enige om en plan.

Mye å spare? Det økonomiske aspektet ved egeninnsats vil naturlig nok være svært varierende. Det sier seg selv at hvis det er en tidkrevende installasjon med mye boring og dårlig tilgjengelighet og bare noen få tilkoblinger som skal gjøres, så kan det være noe å hente.

Er det derimot ren plankekjøring og man har med en effektiv fagmann å gjøre, vil han bruke like kort tid på å gjøre jobben som på å diskutere og planlegge fordelingen av jobben sammen med deg.

En grei løsning er å planlegge og definere jobben så detaljert som mulig på forhånd. Så ber du om to pristilbud, ett med planlegging og egeninnsats og ett hvor elektrikeren gjør hele jobben.

Da blir avgjørelsen enklere for alle parter.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer