Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Storbyferie

Når NRKs Espen Aas ikke fyller TV-ruta, er sjansene stor at han frekventerer en av favoritt-pubene sine.

Her får du hans fem favoritter.  

ØLHUND: Aas er glad i en pint eller to – men aldri flere enn tre, bedyrer han. Foto: Emil L. Mohr
ØLHUND: Aas er glad i en pint eller to – men aldri flere enn tre, bedyrer han. Foto: Emil L. Mohr Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Du har sett og hørt ham på TV jevnt og trutt de siste dagene. NRKs Even Aas (44) har hatt hendene fulle med å rapportere fra terrorangrep og parlamentsvalg i Storbritannia.

Han har det travelt og vel så det. Men etter snart fire år i London som NRKs utsendte, har han lært seg byen å kjenne, og vet godt hvor han skal dra når han en sjelden gang har et friminutt.

Dagbladet møtte ham på et av favorittstedene hans. (NB: Møtet fant sted før det siste terrorangrepet på London Bridge)

- Noe av det jeg liker best ved London, er elva, sier Espen Aas (44).

ANGLOFIL STIL: Union Jack-mansjettknappene hører med i korrespondentuniformen. Foto: Emil L. Mohr
ANGLOFIL STIL: Union Jack-mansjettknappene hører med i korrespondentuniformen. Foto: Emil L. Mohr Vis mer

Og så liker han å gå på pub. Når arbeidssituasjonen tilsier det, er sjansene brukbare for at han nyter et stille glass på The White Cross.

Eventuelt frekventerer han The Eight Bells noen kilometer lenger øst. -Fellesnevneren er at pubene ligger ved Themsen og i relativ nærhet til hjemmekontoret i Wimbledon.

– Jeg vet ikke i hvilken grad det skyldes at jeg er oppvokst i et kystfylke. Uansett griper jeg meg iblant i å savne havbrisen i storbyen, fortsetter han.

– «Father Thames» er en fin trøst i så måte. Det er et eller annet som faller til ro, når jeg kommer ned hit.

Senker «guarden»

Skjønt frikvarter: Hos broderfolket i sørvest har klisjeen om at journalister skal dunste alkohol etter lunsj, ennå gyldighet. Derfor er det med profesjonell samvittighet vestfoldingen Aas bevilger seg en IPA fra det lokale bryggeriet.

Riktignok setter han alltid punktum ved tre enheter, for å være skjerpet til potensielle «rykk».

– Hvis det er noe du er avhengig av i dette yrket, er det å snakke med mennesker, konstaterer han mellom slurkene.

– Da er puben gjerne det beste stedet. Der treffer du dem «off guard», og der finner du de beste historiene.

Mens ytterst få briter tiltaler medpassasjerene sine på offentlig transport, skal du ikke stå lenge ved en bar før praten er i gang. Og samme hvor blakk nabogjesten er, insisterer han eller hun nesten konsekvent på å spandere en pint.

Sliter med etternavnet

Det har ikke skortet på historier siden Aas ble statskanalens utsendte i 2013. Ifølge eget utsagn vil han ha produsert 2500 reportasjer og innslag i løpet av den tilmålte fireårsperioden sin – mot alle odds.

Han fikk jobben til tross for at er «fullstendig uinteressert» i nasjonallidenskapen fotball. Dessuten har han et etternavn som klinger høyst tvilsomt på engelsk.

– To A-er ved siden av hverandre blir aldri «Å» her borte, humrer han, før han demonstrerer hvordan uttalen minner om en viss kroppsdel.

– Siden lokalbefolkningen er så høflig anlagt, hender det at enkelte foretrekker å kalle meg «Mister Espen». Det hjelper bare delvis at jeg forklarer at det simpelthen kan oversettes med «Mister Hill». Det er blitt mange flaue resepsjonister og telefonsamtalepartnere langs veien. Ulempen er at de blir utilpass – fordelen at de husker meg, legger Aas lattermildt til.

T-banestasjonsmester

Denne ettermiddagen i pittoreske Richmond får vår mann fred, kun forstyrret av en og annen Marienlyst-boss som lurer på hvor det blir av neste forsendelse. I tillegg til nyhet og feature har Aas pådratt seg forventninger på sosial mediefront.

VANNMANN: Som god vestfolding savner Espen Aas sjøen i London. Da søker han trøst hos «Father Thames». Foto: Emil L. Mohr
VANNMANN: Som god vestfolding savner Espen Aas sjøen i London. Da søker han trøst hos «Father Thames». Foto: Emil L. Mohr Vis mer

Særlig Facebook-spalta der han skildrer metropolens T-banestopp i ord og bilder, skal ha skapt goodwill blant lisensbetalerne.

– Jeg har fått vanvittig mye feedback på prosjektet. I øyeblikket har jeg 30 stasjoner igjen for å ha dekket inn samtlige 270. Målet er å klare alle før jeg flytter tilbake til Oslo i sommer. Kun en liten bunke ytterst på District og Piccadilly Line gjenstår.

- For øvrig sparer jeg den ved siden av det vakreste jeg vet om, nemlig St Paul’s-katedralen, helt til slutt.

Vannmann

– Hva er det definitive London-tipset ditt?

LANDSBY I STORBYEN: Aas slår et slag for Richmond av de pittoreske sørvestre forstedene. Foto: Emil L. Mohr
LANDSBY I STORBYEN: Aas slår et slag for Richmond av de pittoreske sørvestre forstedene. Foto: Emil L. Mohr Vis mer

– Det er et spørsmål jeg hører ofte. Svaret mitt blir: «Kom deg på vannet!» sier Aas, og slår ut med dressermene så Union Jack-mansjettknappene funkler. – Byen gjør seg usedvanlig bra fra den vinkelen. Du trenger ikke ta turistbåt, heller – det går rutebåter fra sentrum hvor du får perleutsikt til Tower Bridge, «HMS Belfast» og alt sammen.

- Det virker kanskje tussete … Han smiler småbeskjemmet under skumbarten.

- Men selv må jeg se Themsen hver eneste dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!