Når Olav skal imponere på kjøkkenet finner han fram drillen

Partytriksene som setter gjestene i stemning.

PARTYTRIKS: Fest pepperkvernen i drillen for litt show-off neste gang du har fest. Foto: MAGNUS WINTERSBORG
PARTYTRIKS: Fest pepperkvernen i drillen for litt show-off neste gang du har fest. Foto: MAGNUS WINTERSBORGVis mer

Dinside Lyst til å imponere litt på kjøkkenet? Det mest imponerende er ofte det vi ikke ser.

Men noen ganger er det gøy å showe litt. Flambere ved bordet. Trylle med gassbrenneren. Eller hva med å drille pepper?

Vi har tidligere skrevet om pepperkverninnsatsen til Bosch' lille skrutrekker IXO; men du trenger ikke kjøpe en spesialpepperkvern. Du kan fint bruke den du allerede har.

Når matbloggeren Olav Birkeland, skal imponere finner han frem drillen. Og demonterer pepperkvernen.

- Jeg bruker drillen innimellom til pepperkvern, men det er mest som partytriks, sier Birkeland til Dinside.

Søler du også alltid når du skal fylle på salt- eller pepperkvernen? Aldri mer med dette smarte trikset

Slik gjør du Du trenger:

En drill med fleksibelt feste for bor og bits. Altså ikke en drill eller skrutrekker som kun kan brukes med bits i en gitt størrelse, men en som kan skrus til.

En helt vanlig pepperkvern som kan skrus fra hverandre.

Alt du trenger å gjøre er å skru fra hverandre pepperkvernen, og feste stangen i midten i drillen. Når du skal kverne holder du på kvernen mens du starter drillen på vanlig måte.

VELUTSTYRT: Birkeland klarer seg ikke uten kniven, men er også en stor sous vide-entusiast. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
VELUTSTYRT: Birkeland klarer seg ikke uten kniven, men er også en stor sous vide-entusiast. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO Vis mer

Vi anbefaler at du går for laveste fart, spesielt om drillen er kraftig, slik at du ikke får «dobbeltpeprede» middagsretter.

Se flere smarte ting du kan gjøre med drillen

Leter i verktøykassen Der noen mener at man fyller opp kjøkkenet med mye unødvendig skrot man aldri bruker, er Birkeland av den andre skolen. Han er også kjent som Hobbykokken, fra bloggen med samme navn, og er kanskje en av Norges best utstyrte hobbykokker.

Det betyr ikke at alt slipper over dørstokken i det birkelandske hjem, ei heller at han begrenser seg til kjøkkenet når han skal lage mat.

Det er nemlig ikke bare når han skal tøffe seg litt han tyr til verktøykassen ved grytene.

- Jeg bruker ofte en stor og grov linjal i tre på 50 centimeter når jeg skal måle og kutte for eksempel tertedeig.

Birkeland er aktuell med boken «Den velutstyrte mannen», der han sammen med Jørgen O. Grann kommer med tips til hvordan du kan bruke det utstyret du allerede har, bruke ting du ikke tenker på - og introduserer det litt mer avanserte utstyret for de spesielt interesserte.

Malersparker og nebbtang Der har han viet et lite kapittel til kjøkkenutstyr fra verktøykassen:

«Malersparkler er særlig gode, siden de kommer i ulike størrelser og fleksibilitet — og de burde finnes hjemme hos alle som er glade i å bake. Brøddeig bør være våtere enn mange egentlig liker. Det betyr at det kan være vanskelig å jobbe med. Her vil et par sparkler av god størrelse komme godt med. Elt deigen i maskin, og hvelv den over på kjøkkenbenken eller en marmorplate. I stedet for å håndtere deigen med hendene, bruker du sparklene. Deigen deles og formes enkelt med sparklene og litt mel», heter det i boken.

Malersparkelen kan også brukes om du skal lage små kunstverk i sjokolade, eller lage tynne kakebunner.

Andre favoritter fra verktøykassen eller andre steder i boligen er nebbtang til å fjerne fiskebein og marmorplater når sjokolade skal tempereres.

Utstyret han ikke klarer seg uten Som de fleste andre norske kokker har Hobbykokken kniven øverst på listen over utstyr man må ha på kjøkkenet.

KOKEBOK: Birkeland er nå aktuell med boken Den velutstyrte mannen sammen med Jørgen O. Grann. Foto: MAGNUS WINTERSBORG
KOKEBOK: Birkeland er nå aktuell med boken Den velutstyrte mannen sammen med Jørgen O. Grann. Foto: MAGNUS WINTERSBORG Vis mer

- Som en god nummer to er det stavmikser, som jeg bruker stort sett hver dag til alt fra pannekakerøre og jevning av sauser til knusing av nøtter.

Men der kniven er uunnværlig, er det helt andre redskap som har gitt Birkeland den største a-ha-opplevelsen på kjøkkenet: Trykkoker og sous vide-sirkulator.

- Trykkoker fordi det går fort og skaper noen dype smaker som er umulig å få til ellers. Sous vide fordi det gir en konsistens, smak og forutsigbarhet som jeg setter veldig stor pris på, sier Birkeland.

Det kan virke avansert, men det viktige er at det blir enkelt å lage god mat.

- Stavmikser er også veldig godt egnet til å hjelpe folk med kjøkkenskrekk. I den andre enden av prisskalaen har man Thermomix, som i praksis lager all maten for deg uten å du må gjøre så mye, avslutter Birkeland.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

KJØKKENSKREKK? Da anbefaler Birkeland en stavmikser, den løser små og store oppgaver elegant - for eksempel kan du trylle frem yoghurtis på én - to - tre. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO
KJØKKENSKREKK? Da anbefaler Birkeland en stavmikser, den løser små og store oppgaver elegant - for eksempel kan du trylle frem yoghurtis på én - to - tre. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO Vis mer