Når skal juletreet ut?

Mange har allerede kastet det. Er tradisjonene i ferd med å endre seg?

JULETREFJERNING: Noen har allerede kastet ut juletreet, mens andre venter helt til 20. dag. Hvor lenge venter du? Arkivfoto: Royal Copenhagen
JULETREFJERNING: Noen har allerede kastet ut juletreet, mens andre venter helt til 20. dag. Hvor lenge venter du? Arkivfoto: Royal CopenhagenVis mer

Nå som høytiden er over, dukker et av nyårets små spørsmål opp: Når skal julen ut?

Tradisjonelt har julen vært feiret så lenge som til midten av januar, men allerede nå er det mange som hiver juletreet hodestups ut.

"Vi kasta den ut i dag, var møkklei julen", er en av meldingene på Klikk.nos forum Dinbaby.

- De tradisjonelle dagene som 13. og 20. dag jul er i ferd med å viskes ut. For det moderne mennesket er nok julen ferdig allerede tredje eller fjerde juledag, forteller museumskonsulent ved Maihaugen, Kirsti Krekling, til Klikk.no.

- Tidligere var julen den store høytiden på denne tiden av året, men nå har nyttårsfeiringen fått større plass, sier informasjonsrådgiver ved Norsk folkemuseum, Paal Mork, til Klikk.no.

Noe av grunnen til at julefeiringen før varte til langt uti januar, var at mange jobbet innen primæryrker med lang juleferie, for eksempel jordbruk.

- I den mørkeste og kaldeste tiden passet det å ha fri, og da ble det også slik at man feiret julen lenger, forklarer Krekling.

- Inntil midt på 1950-tallet var trettendedagen og tjuendedag jul tradisjonelle merkedager, og folk kjente innholdet av dem.

Mer jul før julaften - Mitt inntrykk er at det er blitt mer og mer fokus på julen før julaften, så når 1. og 2. juledag er over, er på en måte julen over, sier Mork.

- Dette er blant annet tydelig i radioen, hvor julesangene blir borte med en gang julaften er over, og i butikkene er etterjulssalget i gang allerede tredje juledag.

Juletregjenvinning Når juletreet skal ut, er spørsmålet hvordan det skal håndteres. Noen velger å sende det til himmels. Den litt mindre dramatiske løsningen er å la renholdsverket ta hånd om det.

I Oslo er det organisert henting av brukte juletrær. Du kan møte opp på et gitt sted og klokkeslett, og så kommer det en bil fra renovasjonsetaten og tar med seg barnålsrestene.

Og har du ikke mulighet til å være der når bilen kommer, åpner byens gjenvinningsstasjoner sine porter for fordums høytid.

"Trærne vi samler inn blir til førsteklasses kompost ved vårt komposteringsanlegg", skriver renholdsetaten på sine nettsider.

Bruk det til kompost For hageeiere kan restene av juletreet brukes til kompost.

- Hogg av greinene og legg dem i komposten. Bruk stammen til ved, eventuelt kan du gi det bort til noen som har vedfyring, sier forskningsleder Arne Sæbø ved Bioforsk Vest til nettstedet Bioforsk.no.

Landbruksminister Lars Peder Brekk mener det er vel og bra med folks kreativitet når det gjelder å kvitte seg med juletreet, men at det viktigste er gjenvinning.

- Folk bør orientere seg om muligheten for retur eller innsamling der de bor, sier han til Bioforsk.no.


Les også:

Våre beste rengjøringstips

Slik vasker du uten såpe

La støvsugingen bli en hit

Test av slankebarer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.