Når Verity bærer ut dagens første «roast dinner», vet du hvilken dag det er i uka

Søndag er den store pubdagen i Storbritannia.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Den tradisjonelle engelske søndagslunsjen har mange navn. Om måltidet nytes på pub eller hjemme er britenes «roast dinner», «Sunday lunch», «Sunday dinner» eller «Sunday roast» fridagens høydepunkt.

Ukas siste dag er den store pubdagen i Storbritannia.

I Herne Hill, en av Sørøst-Londons mange «landsbyer», ligger puben The Commercial.
 
«Roast dinner» Det brenner i to peiser når dørene åpnes klokka 11.00. På kjøkkenet har det allerede vært arbeidet på spreng i mange timer for å forberede ukas travleste dag.

I gata utenfor er et folksomt søndagsmarked, det selges kunsthåndverk og matvarer, kaffe og kaker. Sakte, men sikkert fylles puben med folk i alle aldrer.

LIVLIG: Søndagene er en livlig dag i Herne Hill. Sauen Amy er ute for å samle inn penger til veldedige formål. Foto: MARIANNE WIE
SENTRALT: Herne Hill er en sentral og sjarmerende landsby sør i London. Foto: MARIANNE WIE
HJERTELIG: Verity (23) serverer søndaglunsjer med et smil. Hun beskriver arbeidsplassen sin som en lun lokalpub hvor alle er velkomne. Foto: MARIANNE WIE
SØNDAGSMAT: Yorkshire pudding gir assosiasjoner til lange måltider sammen med familie og venner. Foto: MARIANNE WIE'
ROAST BEEF: Oksesteik er erkeengelsk selv om de fleste puber ofte har svinesteik, ovnsbakt kylling og nøttesteik på sødagsmenyen. Foto: MARIANNE WIE
PEISKOS: Om vinteren er det ekstra koselig å besøke puber med peis. Foto: MARIANNE WIE
UTVALG: Øl, ale og sider fra kran og flasker, har funnet veien fra mikrobryggerier og storprodusenter til The Commercial i Herne Hill. Foto: MARIANNE WIE
LANGSTEKTE GLEDER: Potetene skal være gylne og sprø, og må lages samme dag som de skal spises. Foto: MARIANNE WIE
FØLGESVENN: Pepperrotsaus har kick og hører sammen med oksesteika. Foto: MARIANNE WIE
SØNDAGEN ER PUBDAG: The Commercial fylles opp av markedsfolk, lokale familier, vennegjenger og hunder. Foto: MARIANNE WIE
STAMKUNDER: Søskenparet Kathleen og William Walker stortrives på sin lokalpub og spiser ofte søndagslunsjen her. Foto: MARIANNE WIE
SIDETALLERKEN: Blomkål med ost og kremsaus er en klassiker i England. Foto: MARIANNE WIE
YEOMEN WARDER: Vaktene som har fått kallenavnet «Beefeater» kan du se hver dag på Tower of London, og er gjenkjennelig fra logoen på London Dry Gin-flasken. Foto: MARIANNE WIE
VARIASJON: All slags rotgrønnsaker kan ovnsstekes og brukes som tilbehør for en «Sunday roast». Hjemmelaget saus følger med. Foto: MARIANNE WIE
PUBVERTINNE: Zoe Crown (25) har snart fem års fartstid bak disken på The Commercial. På fritida er hun speiderleder i Sør-Londons speiderforbund. Foto: MARIANNE WIE
MARKEDSDAG: Søndagene er en livlig dag i Herne Hill. Området er kan friste med bondens marked, små butikker og en flott park. Foto: MARIANNE WIE

Noen leser søndagsavisene og drikker Bloody Mary, andre spiller spill og drikker pints.

En hund tar seg en blund foran peisen.

Fra klokka 12.00 er det fritt fram for å  bestille «roast dinner». Valgets kvaler står mellom ovnsstekt kylling, svinesteik med svor eller oksesteik.

Nøttesteik med stilton Er du vegetarianer eller ikke lysten på kjøtt, frister menyen med en nøttesteik med stiltonost og tranebær.

Uansett hva du velger blir måltidet servert med ovnsstekte poter, gulrøtter, pastinakk, saus og Yorkshire pudding.

HJERTELIG: Verity (23) serverer søndaglunsjer med et smil. Hun beskriver arbeidsplassen sin som en lun lokalpub hvor alle er velkomne. Foto: MARIANNE WIE
HJERTELIG: Verity (23) serverer søndaglunsjer med et smil. Hun beskriver arbeidsplassen sin som en lun lokalpub hvor alle er velkomne. Foto: MARIANNE WIE Vis mer

Sistnevnte er oppkalt etter fylket den stammer fra og må ikke forveksles med en søt dessert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Yorkshire pudding er en usøtet tjukk pannekakerøre som er stekt i små former i en glovarm ovn.

Til svinesteika hører det eplesaus, oksesteika skal serveres med pepperrotsaus, og når det er lam på menyen er myntesaus et must.

- Den mest tradisjonelle varianten er nok oksesteik selv om mange nå til dags foretrekker kylling, sier Verity Kirk som jobber på The Commercial.

«Beefeaters» Det er mange forskjellige teorier til opphavet av britenes søndagslunsj.

LIVLIG: Søndagene er en livlig dag i Herne Hill. Sauen Amy er ute for å samle inn penger til veldedige formål. Foto: MARIANNE WIE
LIVLIG: Søndagene er en livlig dag i Herne Hill. Sauen Amy er ute for å samle inn penger til veldedige formål. Foto: MARIANNE WIE Vis mer

Den eldste stammer fra slutten av 1400-tallet under Kong Henry VII styre.

En versjon er at kongen belønnet sine soldater med oksesteik hver søndag etter gudstjenesten.

En annen versjon er at kongens utvalgte soldater daglig spiste så mye oksekjøtt de orket.

Fremdeles blir Dronning Elisabeths II vakter som bor og arbeider på The Tower of London omtalt som «Beefeaters».
 
Nyttige bakerovner - England, som de fleste europeiske land, har lang tradisjon med å spise et stort kjøttmåltid etter søndagens kirkebesøk. Ordet «roast» stammer fra gammelt av da det var vanlig å helsteke et stort stykke kjøtt på spidd, forklarer Verity Kirk.

På det britiske nettstedet About Food skriver matskribent Eline Lemm at det fra 1800-tallet ble vanlig for folk å levere et mindre kjøttstykke til bakeriet på vei til kirka. Dermed ble ukas kjøttmåltid stekt i bakeriets ellers søndagstomme brødovner mens folket var på gudstjeneste.

Etter den industrielle revolusjonen begynte folk flest å sette et stykke kjøtt til langsteking i komfyren hjemme på søndagsmorgenen.

Fettet som dryppet fra kjøttet ga smak til søndagslunsjens høyt verdsatte Yorkshire pudding. I tidligere tider spiste fattigfolk ofte Yorkshire pudding med saus før resten av måltidet ble servert.

Dermed var det større sjanse for at de ble mette selv om de bare fikk litt, om noe kjøtt.  

Vinteren er høysesong Vintersesongen er høysesongen for «roast dinners». Når det mørkner tidlig og er kaldt ute, er måltidet ukas samlingspunkt for familie og venner. Over hele øygruppa flokker folk seg sammen rundt pub og -kjøkkenbord.

I Herne Hill står Verity Kirk bak den travle pubdisken og tar imot bestillinger av utallige søndagslunsjer.

- En «roast» kan beskrives som en klem, sier hun muntert.

- Måltidet er en velfortjent belønning helt på tampen av uka, det gir oss energi til å ta fatt på nye arbeidsoppgaver som venter i horisonten bak søndagslunsjen.