NAVLEN: En strikkepinne som føres mot navlen, utløser en refleks de færreste vet om. Men ikke prøv på deg selv, la noen andre teste refleksen hos deg. Foto: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto
NAVLEN: En strikkepinne som føres mot navlen, utløser en refleks de færreste vet om. Men ikke prøv på deg selv, la noen andre teste refleksen hos deg. Foto: Bjørn Inge Karlsen, HM FotoVis mer

Navlen flytter seg når du stryker magen med en pinne

Sjekk de rare refleksene!

Et lett slag med hammeren mot kneskåla, og beinet ditt spretter opp i lufta. Et slag mot akillessenen, og du får en rykning nedover i fotleddet. Disse refleksene vet du nok at du har.

Blant de mer ukjente av kroppens reflekser er abdominalrefleksen.

- Ved å stryke en spiss gjenstand på magehuden inn mot navlen, vil magemusklene trekke navlen over i motsatt retning, sier lege Lasse Pihlstrøm.

En strikkepinne av tre fungerer godt. Dra pinnen, med spissen mot huden, i jevn fart inn mot navlen. Men dette er ingen «øvelse» som gir flatere mage.

- Muskelkontraksjonene vil ikke være sterke nok, dessverre, sier han.

Menn med ekstra refleks En annen refleks som nesten bare leger vet om, er mannerefleksen kremasterrefleksen. Den utløses ved stryking på innsiden av låret, og fører til at pungen hever seg på samme side.

Årsaken til at mennesket har utviklet denne type refleks er usikker.

- Det kan tenkes at denne refleksen er en beskyttelsesmekanisme for å unngå skade på testiklene, som jo er ganske ubeskyttet plassert.

Den gang menneskene beveget seg nakne gjennom høyt gress og buskas, hadde menn trolig nytte av en slik mekanisme.

- Men dette blir litt spekulasjon, da jeg ikke har sett pålitelige kilder på denne teorien. Impulsen til å beskytte testiklene, dersom noe nærmer seg skrittet, er nok også styrt fra hjernen. Dette er jo veldig viktige kroppsdeler, hvor det gjør veldig vondt å slå seg for gutter og menn.

ENKELT REDSKAP: Lege Lasse Pihlstrøm holder en reflekshammer som brukes til testing av reflekser. Foto: Bjørg Engdahl
ENKELT REDSKAP: Lege Lasse Pihlstrøm holder en reflekshammer som brukes til testing av reflekser. Foto: Bjørg Engdahl Vis mer

- Alt som har med vannlating, avføring og seksualfunksjon å gjøre, styres via nerver som kommer fra nedre del av ryggmargen, og videre til underlivet, sier legen.

Orgasme er for eksempel styrt av reflekser.

- Testing av kremasterrefleksen kan inngå som en av flere undersøkelser for å kartlegge omfang av sykdom eller skade i dette systemet, opplyser Pihlstrøm.

Dersom mannens reflekser i forbindelse med vannlating ikke fungerer helt som de skal, kan det være et tegn på prostatakreft.

Avslører sykdom - Refleksene i kne og akillessene er særlig viktige å sjekke ved ryggsmerter, fordi de kan avsløre hvor problemet ligger, sier Pihlstrøm.

- Prolapser kan for eksempel irritere og klemme på nerverøttene som går ut fra ryggmargen, noe som svekker refleksene. For en lege er funnet er mest pålitelig hvis vi ser klare forskjeller mellom høyre og venstre side, sier han.

Vond rygg kan ha mange årsaker. Det kan til og med skyldes feil lengde på dyna.

Nyttig beskyttelse - Refleksene våre er til hjelp i situasjoner der vi trenger lynrask respons og ikke har tid til å vente på at hjernen skal finne en løsning, sier Pihlstrøm.

Når en flue holder kurs rett mot øyet, utløses blunkerefleksen. Når vi er i ferd med å falle, utløses kroppsholdningsreflekser.

- Når et fremmedlegeme kommer for nært luftrøret, utløses hosterefleksen og kanskje brekningsrefleksen, sier han.

Reflekser styrer mye av øynenes funksjoner.

Primitive reflekser Noen av refleksene vi er utstyrt med, er kodet til å forsvinne etter babystadiet. Det er de primitive refleksene.

De mest kjente er omklamringsrefleksen (Moros refleks), der babyen slår ut med armene i en fallsituasjon, samt sugerefleksen og griperefleksen.

Det spesielle med disse refleksene er at de kan komme tilbake ved omfattende hjernesykdom, som den sjeldne Creutzfeldt-Jakobs sykdom.

Babinskis tegn Fotsålerefleksen kan avsløre sykdom. Når legen stryker en skarp gjenstand under fotsålen opp mot tærne, er den normale reaksjonen at tærne krøller seg sammen.

Hos personer med sykdom i sentralnervesystemet, som for eksempel MS, derimot, kan stortåa peke oppover. Denne reaksjonen kalles Babinskis tegn.

- Det er sjelden at svekkede reflekser i seg selv er første symptom på sykdom. Testing av reflekser blir snarere et supplement i utredningen, påpeker Pihlstrøm.

Styres av nerveceller Reflekser er av stor interesse under nevrologiske undersøkelser.

De vanligste områdene som sjekkes er kneskål (patellarrefleksen), akilles, biceps, triceps, beinhinne ovenfor tommel (brachioradialisrefleksen), mage (abdominalrefleksen) og fotsåle (plantarrefleksen).

- Det er nerveceller som styrer det hele, og to nerveceller kan være nok for å utløse de aller enkleste refleksene. Én nervecelle sender beskjed inn til ryggmargen om å gjøre en bevegelse, mens en ny nervecelle i ryggmargen gir beskjeden som utløser selve bevegelsen, forklarer Pihlstrøm.

Andre reflekser går i en mer komplisert refleksbue, som for eksempel kroppsholdningsrefleksene (posturale reflekser), som omfatter en rekke motoriske bevegelser på én gang og har stor betydning for balansen vår.

- Disse kan avsløre sykdom i nervesystemet. Ved utredning av Parkinsons sykdom, testes nettopp kroppsholdningsrefleksene, sier legen.

- Et lite dytt bakover vil, hos friske pasienter, resultere i at en rekke muskler automatisk settes i sving for å gjenvinne balansen og forhindre fall. Parkinsonpasienter kan derimot falle bakover fordi denne refleksen er svekket, forklarer Pihlstrøm, som tar doktorgrad på Parkinson.


Les også:
Lene Alexandras oppskrift på flat mage
Det finnes to typer pupper
Slik blir du en sosial vinner
Kona reddet livet til Morten (34)

Saken ble opprinnelig skrevet av Bedre Helse for Klikk.no. Les her.