Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Navnene ingen vil ha

Disse navnene får du garantert ha helt for deg selv.

UFF, GAULA OG GREVENPOP: Lite populært både i 1801 og 2013! Foto: COLOURBOX.COM
UFF, GAULA OG GREVENPOP: Lite populært både i 1801 og 2013! Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange vordende mødre bruker opptil flere måneder på å bestemme seg for et navn, og når de først har funnet det perfekte, hender det ofte at barnefaren er helt uenig i navnevalget.

Det å bestemme seg for hva barnet deres skal hete, kan være en lang og tidkrevende prosess, og med så mange valgmuligheter er det lett å gå seg vill i den store navnejungelen.

For skal du følge trenden eller skal du gå for et navn som skiller seg ut?

Går i bølger De siste årene har vi sett at svært mange velger å gi barna sine såkalte «gammeldagse navn», som mange kanskje forbinder med besteforeldrene eller oldeforeldrene sine.

Ifølge Jørgen Ouren, som er navnestatistiker i Statistisk sentralbyrå, stemmer det at de «gammeldagse» navnene har blitt populære igjen, og slik har det alltid vært.

- Det går hele tida i bølger. Hele poenget med disse navnebølgene er at populære navn  etter en stund blir utslitte og oppbrukte, og dermed forsvinner, forteller han.

Når disse navnene ikke lenger er i bruk, får de en renessanse og blir populære igjen. Men det kan ta fryktelig lang tid.

Tantenavn er ut - I dag er det jo ingen unge foreldre som kaller barna sine opp etter sine gamle tanter med navnene Gerd og Bjørg. Vi ser derimot at de enda eldre navnene, fra for eksempel oldeforeldre, har begynt å røre på seg igjen, så det blir spennende å se hva som dukker opp på topplista i tida framover.

Et eksempel på et «gammeldags» navn som har blitt superpopulært igjen, er det nydelige jentenavnet Tomine.

- Dette kan enten skyldes disse navnebølgene eller det faktumet at Morten Harkets datter heter Tomine. Navnene kjendiser velger å gi barna sine, pleier nemlig å sette i gang en kjedereaksjon, forteller han.

Uvanlige navn «ingen» bruker I 1801 var det en folketelling i Norge. Ssb.no har en oversikt over navnene som var svært uvanlige i 1801. Vi har sjekket, og tro det eller ei - disse navnene er fortsatt usedvanlig sjeldne i dag.

Hvis du vil ha et helt spesielt navn til barnet, foreslår vi derfor et av disse. Ut fra SSB-statistikk har ingen eller færre enn fire personer i Norge disse navnene i dag:

Jentenavn: Aldri
Ragla
Blancheflor
Brunetta
Ebrikka
Ermegaard
Gaula
Grevenpop
Grissilde
Jensenette
Mjella
Ououg
Perline
Rosine
Tekkla

Guttenavn: Addias
Apollonius
Blostrup
Bønne
Fordel
Gaaslev
Honoratus
Korsmus
Lødden
Offer
Sigismund
Silur
Uff
Øyuf

Som en kuriositet kan vi nevne at jentenavnet Billa og guttenavnet Solan også lå på lista over uvanlige navn i 1801.

Disse navnene kan ikke lenger anses som uvanlige, da til sammen mer enn 100 personer i Norge heter dette.

Sjekk dødsannonsene Vil du finne et sjeldent navn, finnes det flere metoder.

- Jeg fikk et godt tips da jeg overhørte to damer som prata høyt sammen på bussen. Hun ene var gravid og sa at hun kikket på dødsannonsene, for der var det mange navn som er på vei til å bli skikkelig sjeldne. Hun sa at hun hadde fått mange gode ideer til tradisjonsnavn som ikke «alle» har, forteller en forumbruker på Mammanett.

JØRGEN OUREN: - Navnebølgen sørger for at utslitte og oppbrukte navn forsvinner, forteller navnestatistikeren. Foto: SSB
JØRGEN OUREN: - Navnebølgen sørger for at utslitte og oppbrukte navn forsvinner, forteller navnestatistikeren. Foto: SSB Vis mer

- Jeg synes dette var litt absurd, men samtidig veldig smart, skriver hun.

Tenk utenfor boksen Dersom du ikke ønsker at barnet ditt skal ha samme navn som fem andre i klassen sin når den tid kommer, bør du ifølge Ouren undersøke hvilke navn som er i vinden akkurat nå.

- Jeg møtte en gang en mamma i barnehagen som sa til meg: «Hadde jeg visst at det navnet jeg valgte til datteren min var så vanlig, ville jeg aldri ha valgt det». Før hadde vi ikke mulighet til å sjekke opp hvilke navn som var vanlige eller ikke, og mange endte derfor opp med å kalle barna sine akkurat det samme.

- Siden vi i dag har oversikter over de mest populære navnene,  oppfordrer jeg foreldre til å unngå disse og heller velge et navn som skiller seg ut fra mengden. Navnene vi finner på topp 10, og topp 40 for den saks skyld, er det jo så mange andre som velger å kalle barna sine, sier han.

Les også: Få navneforslag fra navnerulletten
100 amerikanske navnefavoritter
Dette sier loven om navn
Dåp og navnefest: Antrekk til barnet

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!