Nede i mørket står seks nye okser og venter på at klokka skal bli sju

Stikkes med spyd i nakken for å ikke kunne heve hodet.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

MADRID (Dagbladet Inne og ute): Olé! Publikum hoier idet oksen sneier tyrefekterens kropp og røde kappe.

- Aaah! Se så vakker han er!

Engelsklærer Amparo Abengozar besøker tyrefekterfestivalen San Isidro i hjembyen Madrid, og beundrer den over 500 kilo tunge oksen.

Harpunkroker henger ned fra den blødende ryggen på dyret, mens viftene går foran 20 000 ansikter i publikum.

Las Ventas-stadion, Spanias hovedsete for tyrefekting, er en reise tilbake i tid. Gladiatorkamp anno 2012.

Bøyer hodet mot bakken - Det er så vakkert når oksen bøyer hodet mot bakken. Det er som om han lytter til tyrefekterens instruksjoner, sier Amparo.

Hver kveld i snart en måned har tre tyrefektere gått i ringen her. Seks okser på to timer. 20 minutter på hvert dyr.

Amparo feier vekk sigarosen med ei rød vifte. Mannen til høyre for henne, som har vært her 20 kvelder de siste ukene, løfter armen og roper mot tyrefekteren:

DANSER MED OKSER: For noen er det kunst og underholdning - for andre dyremishandling og tortur. Foto: NINA HANSEN
NESTEN FULLSATT: Amparo Abengozar er blant kveldens drøyt 20 000 tilskuere. Hun ser på tyrefekting som en kunst. I bakgrunnen, den hvite kongetribunen. Foto: NINA HANSEN
RUNDE 1: To menn på polstrede hester svarer oksen med spydstikk i nakke og rygg når den går til angrep. Foto: NINA HANSEN
RUNDE 2: Pikadorene kommer helt nær hornene når de stikker to spyd hver i oksens rygg. Foto: NINA HANSEN
FIRE MOT EN: Matador Domingo López Chaves (med rød kappe) etterlater sverdet i oksen så den dør av indre skader. Hans tre assistenter hjelper til under hele seansen. Foto: NINA HANSEN
SLAKTET: De døde oksene slepes rett til slakteriet i nabobygget. Kjøttet sendes til restauranter i nærområdet. Foto: NINA HANSEN
BLODIG ALVOR: Mange spanjoler mener tyrefekting må forbys. Men Las Ventas-arenaen i Madrid trekker fortsatt fulle tribuner. Foto: NINA HANSEN
TILHENGERE: Tyrefekting er mest populært i den eldre generasjonen. Her på en kafé ved arenaen. Foto: NINA HANSEN

- Vær raskere! Oksen er god! Amparo ler.

Oksen blør Oksen blør, står helt i ro og ser rundt seg. Varmen siver tjukt gjennom folkemengden. Tyrefekteren prøver forgjeves å få dyret til å angripe, og publikum begynner å pipe.

- Det er en skam at du ikke utnytter denne flotte oksen! roper mannen.

- Tyrefekteren er dårlig. Folk liker ikke når oksen må lide for mye, sier Amparo.

Matadoren tar fram sitt 80 centimeter lange sverd.

- Nå er det bedre å bare drepe ham.

- Vil være i fred Seks timer tidligere: - Oksen vil i utgangspunktet ikke angripe mennesker. De er kyr som vil spise gress og være i fred, sier Marta Esteban.

Hun er leder for «Tortur er ikke kultur» («La tortura no es cultura»), en paraplyorganisasjon hvor de største dyrevernsorganisasjonene er medlemmer.

Samlet jobber de for å avskaffe tyrefekting i Spania. Foreløpig er det bare Catalonia-regionen i øst som har innført forbud.

Marta møter oss utenfor arenaen noen timer før kveldens forestilling, og har med seg veterinær og dyrevernsaktivist José Enrique Zalvídar.

Mener oksene føler smerte Han jobber med å bevise at oksene faktisk føler smerte under kampene. Mange er nemlig overbevist om at oksene ikke lider.

DØDSSTØTET: Fra første til siste stikk går det 20 minutter per okse. Matador José María Lázaro tar livet av en av kveldens seks okser. Foto: NINA HANSEN
DØDSSTØTET: Fra første til siste stikk går det 20 minutter per okse. Matador José María Lázaro tar livet av en av kveldens seks okser. Foto: NINA HANSEN Vis mer

- En korrupt, oppkjøpt veterinær reiser rundt og presenterer studier som sier at oksen ikke føler smerte når den er i ringen. Siden 2007 har jeg jobbet med å motbevise dette. Det er selvfølgelig oppspinn, sier han.

Vi passerer en kafé med oksehoder og tyrefekterplakater på veggene. På et bord utenfor en bokhandel ligger bøker om Spanias mest populære tyrefekter, José Tomás.

- Folk syns han er den modigste fordi han lar oksen sneie nært kroppen sin. Men egentlig er det ingen kamp. Oksen er utmattet og forvirret før den blir drept, sier Marta.

Spania er splittet Spania er splittet i synet på sin tradisjonsrike sport.

I en større undersøkelse fra 2010 svarte 60 prosent av spanjolene nei på spørsmålet om de liker tyrefekting. 37 prosent svarte ja. Samtidig var over halvparten imot et forbud.

- Folk flest i Spania er ikke interessert i sporten. Bare følg med når dere drar på stadion i kveld, det er flest gamle menn blant publikum, sier Marta.

- Men alle spanjoler har vokst opp med tyrefekting, derfor bryr de seg ikke særlig om at det foregår. Vi må få dem til å stoppe opp og tenke seg om.

15 000 demonstrerte Høsten 2010 gikk over 15 000 personer i demonstrasjonstog i Madrids gater. Marta forteller at den enorme markeringen mot tyrefekting i svært liten grad ble dekket av spanske medier.

Under en tale i februar hyllet Spanias kulturminister sporten og sa at departementet ønsker å styrke og beskytte tyrefekting som «artistisk disiplin og kulturelt produkt».

Han sa også at de vil jobbe internasjonalt for å få sporten inn på UNESCOs verdensarvliste.

MOTSTANDERE: José Enrique Zalvídar og Marta Esteban jobber for å forby den brutale sporten. Foto: NINA HANSEN
MOTSTANDERE: José Enrique Zalvídar og Marta Esteban jobber for å forby den brutale sporten. Foto: NINA HANSEN Vis mer

- Alle meningsmålinger viser at 70 prosent av alle spanjoler enten ikke liker, eller ikke er interessert i tyrefekting. Subsidier fra staten gjør at sporten overlever. Det er et skittent spill. Nå, i disse krisetider, sparker de lærere og leger, men bruker millioner av euro for å promotere tyrefekting. Hvorfor skal det prioriteres?

Las Ventas Utenfor strekker Las Ventas seg høyt og bratt mot himmelen. Biler passerer den store plassen utenfor, som om noen timer vil vrimle av mennesker, salgsboder med matadoreffekter, vingummi og kaldt vann.

Veterinær José forteller at oksen blir plassert i et mørkt rom noen timer før den skal ut i ringen, så den blir redd. Idet den dyttes ut i ringen, stikkes en bolt inn i nakken for å gjøre oksen aggressiv.

Marta mener sportens eksistens gjør noe med spanjolers syn på vold, og er særlig bekymret for hvordan barn presenteres for tyrefekting.

Gammel tradisjon Men ettersom de første sporene av sporten er fra flere tusen år tilbake i tid, innser Marta og José at de står overfor en langvarig kamp. Nå håper de resten av Europa vil legge press på Spania.

- Det er bra at Catalonia har innført forbud, men de har alltid vært annerledes enn resten av Spania, sier Marta.

- Det er stor debatt rundt dette i resten av landet også, men jeg tror dessverre vi må vente på neste generasjon før sporten forbys.

Striper av blod Sola deler stadion på midten. Her, i skyggen langt nede mot ringen, sitter Chanel-luktende kvinner i kjole. Nybarberte menn med stripete slips.

Tyrefekterens røde kappe er malt med mørke striper av blod.

- I sola sitter de med dårlig råd, sier Amparo og peker.

Hun forteller at publikum i Madrid er kunnskapsrikt og strengt. De lar tyrefekteren høre det om han ikke er modig nok, for treg eller lar oksen lide «mer enn nødvendig».

Superstjerner Til daglig blir matadorer hyllet som superstjerner i Spania.

- Selvfølgelig er de store stjerner! De er jo helt spesielle mennesker, sier Amparo.

- Hva mener du?

- Tyrefektere er laget av et eget materiale. Blir de skadet, leges kroppene deres utrolig fort. Og de er uvanlig tapre.

Et vakkert dyr - Får du ikke vondt av oksen?

- Jeg liker ikke når den har spasmer før den dør. Og det jeg liker minst, er når den blir stukket med spyd fra hestene, sier Amparo.

- Men det er vakkert å se når tyrefekteren danser med oksen. Det er en kunst. I Spania ser folk på oksen som et stort, vakkert dyr, og behandler den med respekt. Kjøttet blir jo spist etterpå, så den dør ikke forgjeves.

Slepes livløs ut Den femte oksen slepes livløs etter hester gjennom stadion. Blodsporene fører helt ut til slakteriet i nabobygget.

Mellom rundene kostes sanda ren. Fanfaren blåses, og den siste oksen kommer ut i ringen. 549 kilo.

- Ikke glem at det er masse penger i omløp her. Dette gir jobber til mange som ellers ville vært uten jobb. Tyrefekteren og assistentene har ofte ingen utdanning, det er bare dette de kan, sier Amparo.

Oksen stanger inn i siden på en av de polstrede hestene, og får et spyd i ryggen. Publikum piper når piggen stikkes inn og ut av såret.

HOVEDARENA: Enorme Plaza del Toros de Las Ventas i Madrid tar opp til 25 000 tilskuere. De billigste plassene er i solsteika. Den omdiskuterte sporten er ikke for alle, men foreløpig er det bare Catalonia-regionen som har innført forbud. Foto: NINA HANSEN
HOVEDARENA: Enorme Plaza del Toros de Las Ventas i Madrid tar opp til 25 000 tilskuere. De billigste plassene er i solsteika. Den omdiskuterte sporten er ikke for alle, men foreløpig er det bare Catalonia-regionen som har innført forbud. Foto: NINA HANSEN Vis mer

- Argh! Ikke bra, sier Amparo.

Runde to Ny fanfare. Runde to. Tyrefekterens assistenter sprinter mot oksen og stikker harpunspyd ned i ryggen. Et gisp går gjennom mengden når det ene hornet sneier låret.

- Tror du tyrefekting vil bli forbudt?

- Aldri. Aldri! Det er helt umulig at det forsvinner. Hvis tyrefekting forbys, vil en stor del av kulturen vår forsvinne, utbryter Amparo.

- Motstanderne av sporten skjønner ikke at det handler om alt rundt, hele opplevelsen, at venner samles til fest. Tyrefekting handler ikke bare om å drepe oksen.

Segner om Når sverdet treffer på riktig sted, går det fort. Oksens lunger fylles med blod, og et rykk går gjennom den store kroppen.

Snart renner det varmt og rødt ut av munnen. Forbeina knekker sammen, og mens dyret segner om i støvet, skjelvende til det siste, flakker viftene fortsatt over stadion.

Jubelen sprer seg en siste gang. Snart er alle benkeradene dekket av skygge.

Nede i mørket, i en stall under en av disse tribunene, står seks okser og venter på at klokka igjen skal bli sju.

«KAMPEN» ER OVER: Forbeina knekker sammen, og dyret segner om i støvet, skjelvende til det siste. Foto: NINA HANSEN
«KAMPEN» ER OVER: Forbeina knekker sammen, og dyret segner om i støvet, skjelvende til det siste. Foto: NINA HANSEN Vis mer