Nedkjøling redder nyfødte liv

Nedkjøling og kunstig koma redder norske barn fra varige hjerneskader.

NEDKJØLT I 3 DØGN: Britiske Jamie Merricks ble kjølt ned i tre dager etter at hjernen hans fikk surstoffmangel under fødselen. Faksimile fra Sky News
NEDKJØLT I 3 DØGN: Britiske Jamie Merricks ble kjølt ned i tre dager etter at hjernen hans fikk surstoffmangel under fødselen. Faksimile fra Sky NewsVis mer

Det finnes flere oppsiktsvekkende historier om nyfødte babyer som på mirakuløst vis redder livet eller unngår varige hjerneskader etter å ha blitt «fryst ned» i flere dager.

Torsdag skrev norske og utenlandske medier om britiske Jamie Merricks som ble født med navlestrengen rundt halsen, noe som gjorde at hjernen hans fikk alvorlig surstoffmangel.

Legene ved sykehuset i Birmingham kjølte ham ned for å redde den lille guttens liv.

Nybakte foreldre har mange bekymringer, men heldigvis er ikke alle like alvorlige. Disse 10 bekymringene kan du droppe.

Lagt på is Nyfødte Jamie ble lagt på en matte fylt med kjølemiddel. Matten fungerer som en ispose, og bidro til at kroppstemperaturen hans sank til under 34 grader. Slik lå han i tre dager.

- Når kroppen blir kjølt ned, tvinger det hjernen til å fikse seg selv, sa doktor Vidya Garikapati til Sky News.

- Vi prøver å redusere stoffskiftet i hjernen, slik at hjernen kan reparere seg selv og begrense skadene som alt har oppstått, sier doktor Garikapati.

Ideen kommer hovedsakelig fra ulykker, hvor det har vist seg at det å kjøle ned hodet eller hjernen kan hindre at hjernen svulmer opp.

For at behandlingen skal ha god effekt, er det viktig at den kommer tidlig i gang, gjerne bare noen timer etter at barnet er født.

Redder norske barn fra å bli pleietrengende Denne behandlingsformen er ny i Storbritannia, men har i Norge vært i bruk i flere år allerede.

Sverre Medbø, avdelingsleder for Nyfødtintensivavdelingen ved Oslo Universitetssykehus kan fortelle at sykehuset behandlet i overkant av 40 nyfødte på denne måten i fjor.

- Nedkjølingen hindrer at hjernen til den nyfødte får varige mén på grunn av surstoffmangel, sier Medbø.

- Barn som får lite oksygen til hjernen under fødselen kan få varige hjerneskader og funksjonshemninger. I verste fall risikerer de å bli pleietrengende hele livet. Ved hjelp av kjølebehandlingen kan skadene begrenes eller unngås helt, forteller han.

«Fryses» i tre døgn Under behandlingen reduseres barnets kroppstemperatur til 33-34 grader celsius i tre døgn.

Dette gjøres ved at barnet får en vest rundt seg. I den sirkulerer en kjølig væske som stabiliserer barnets kroppstemperatur.

Fordi det oppleves som svært ubehagelig å være så kald, blir babyene lagt i en form for kunstig koma til den kontrollerte nedkjølingen er ferdig

Kjølebehandlingen brukes også på voksne etter hjertestans, og på større barn etter akutte hendelser hvor man mistenker at barnet har fått lite surstoff i en periode. Det er en godt etablert behandlingsform, ifølge Medbø.

Lege Jannicke Hanne Andresen har tidligere funnet ut at små doser nikotin kan redde hjernene til nyfødte etter alvorlig surstoffmangel.

Unngikk alvorlige hjerneskader Også britiske Ella Anderson ble nylig reddet av den nye metoden. Den britiske tabloidavisen The Sun skriver at mangel på oksygen til hjernen gjorde at legene fryktet at Ella ville vokse opp med store hjerneskader.

Den lille jenta ble lagt i kjøleteppe på Addenbrooke's Hospital i Cambridge, og kroppstemperaturen hennes ble senket fra 37 til 33,5 grader.

Etter 72 timer økte legene kroppstemperaturen hennes igjen. Etter 11 dager var hun frisk nok til å reise hjem.

I dag, ni måneder senere, er det ikke funnet tegn til at Ellas hjerne har fått varige mén, ifølge The Sun.

Her i landet begynte sykehusene med denne behandlingen på babyer som har hatt en tøff start på livet for tre år siden.

- Det er helt klart en nyvinning som redder barn fra å bli funksjonshemmede, sier Sverre Medbø ved Nyfødtintensivavdelingen.

Les også:
Barn kan bli alvorlig nedkjølte i pulk
Denne babyen bruker ikke bleier
Så dårlig ser babyen
Slik overvinner du fødselsangsten

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.