Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Nedtur å komme hjem

Camilla Bakken (33) har reist verden rundt på egenhånd.

FRIHETSFØLELSE: 
Reiser du alene, står du også helt fritt til å bestemme hvor og når du skal dra. Det gir en stor frihetsfølelse, mener Camilla Bakken som har reist verden rundt på egenhånd. Her er hun avbildet i Uruguay. Foto: MARIA BOCK
FRIHETSFØLELSE: Reiser du alene, står du også helt fritt til å bestemme hvor og når du skal dra. Det gir en stor frihetsfølelse, mener Camilla Bakken som har reist verden rundt på egenhånd. Her er hun avbildet i Uruguay. Foto: MARIA BOCK Vis mer

(Dagbladet): - Det var rart å være alene omtrent fra Oslo til Amsterdam, så var vi plutselig to og da var det hele glemt, forteller Camilla Bakken (33).

Hun er én av stadig flere som velger å reise alene og se verden på egenhånd, uten følge av venner.

Flere reisebyråer har plukket opp trenden og arrangerer turer for dem som vil oppleve nye steder uten å ha med seg noen man kjenner fra før.

Nye venner Bakken har reist verden rundt som backpacker de siste ti årene.

Flere av de lange reisene, blant annet flere måneder i Asia og Mellom-Amerika, har hun foretatt på egenhånd.

LETT Å MØTE ANDRE: Som backpacker kommer man enkelt i kontakt med andre reisende, ifølge Camilla Bakken. Foto: MARIA BOCK
LETT Å MØTE ANDRE: Som backpacker kommer man enkelt i kontakt med andre reisende, ifølge Camilla Bakken. Foto: MARIA BOCK Vis mer

- Det hele startet med at jeg ville ut og se verden og fikk ingen andre til å være med. Jeg lurte veldig på hvordan det ville bli, men ble først og fremst overrasket over hvor lett det er å bli kjent med nye mennesker og hvor fint akkurat det faktisk er, forteller hun og fortsetter:

- Spesielt som backpacker blir man raskt en del av et fellesskap. Å møte andre som også er ute og reiser med en sekk på ryggen og utveksle erfaringer gjør at man plutselig har veldig mye til felles. Man får et eget globetrotter-språk og det er nesten en nedtur å komme hjem der det kanskje ikke er noen å dele inntrykk med på samme måte.

Sikkert Ifølge 33-åringen er det verken mye dyrere eller mer utrygt å reise på egenhånd framfor å være flere.

- Vil du ha noe annet enn en seng i en fellessal på et herberge, koster det litt mer for et enkeltrom. Taxi og slikt er også dyrere da du ikke har noen å spleise med, men det er stort sett det. Tar du nødvendige forholdsregler, er det heller ikke skummelt å være jente og reise alene.  

Bakken har ofte opplevd at lokalbefolkningen passer på og sier ifra om utrygge områder.

- I Nicaragua var det en gang en politimann som fulgte etter meg. Da jeg til slutt snudde meg og spurte hva som var galt, fortalte han høflig at dette ikke var et sted jeg burde gå alene. Han fulgte meg dit jeg skulle og rådet meg å ta taxi tilbake igjen.

Holder kontakten Mye har forandret seg siden 33-åringen dro på sin første langreise i begynnelsen av 2000-tallet.

Den største forskjellen er utviklingen av den digitale kommunikasjonen.

- Den gang opprettet jeg en e-postadresse og brukte den knapt. Ingen hadde med seg PC og mobiltelefonene var ikke akkurat så veldig avanserte. Nå får man tips og råd underveis i ulike nettforum og booker bosted på nettet like før man er der. Det er fint å slippe å sitte med nesa i en bok på bussen og forsøke å finne ut hvor man skal bo.

Nettsamfunn som Facebook og tilgang til e-post gjør det også langt enklere å holde kontakten både med familie og venner og nye bekjentskaper man stifter underveis.

- Første gangen jeg reiste og var litt nedfor, sto jeg i en telefonkiosk og ringte mamma. Da føltes Norge fryktelig langt unna. Med mobilen i lomma er det helt annerledes og gir en ekstra trygghet, spesielt for dem som er igjen hjemme.

Noe for alle Men må være veldig utadvendt og sosial for å trives alene på reise? Ikke nødvendigvis, ifølge Bakken.

- Det kommer selvsagt an på hvordan man er som person. Jeg er kanskje ikke så beskjeden, men er heller ikke den som synes det er så lett å få kontakt med folk til vanlig. Men man omstiller seg fort når man er ute og reiser, sier hun og utdyper:

- Å spise alene for eksempel slutter raskt å være rart. I mange land er det vanlig å bli invitert bort til de andre som spiser eller at kelneren setter seg ned og slår av en prat hvis man er alene. Se på det som en fin mulighet til å bli kjent med andre, oppfordrer hun.

Les mer om å reise alene: • Råd fra Dagbladet reisejournalist Kirsten M. Buzzi
Organiserte opplevelsesturer for single

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media