Nei, det er ikke ostesmørbrød

Denne snacksen lager du i kveld.

OPPSKRIFT PÅ PANDORATO: Italiensk mat på sitt enkleste. Foto: Christopher Sjuve
OPPSKRIFT PÅ PANDORATO: Italiensk mat på sitt enkleste. Foto: Christopher SjuveVis mer

- Jeg har litt lyst på italiensk mat, men gidder kanskje ikke lage noe annet enn en sandwich, tenker du.

Gratulerer! Du har funnet fram til løsningen, nemlig en pandorato.

Pandorato er italienernes svar på french toast. Men for all del: skinnet bedrar. Den franske godbiten er søt, det er ikke en pandorato. Slik sett ligner den mer på den sandwich-varianten mange barn og ungdom lager etter skolen (hvor de bruker vaffeljernet).

Pandorato er en ting midt imellom. Innholdet er nemlig mozzarella og skinke eller sardiner.

Vent, ikke vær redd for sardinene! Jeg kommer til det om litt.

Slik lager du pandorato Det er par triks å ta med seg. Vi begynner med den velkjente teknikken hvor du blander piskede egg og melk. Dette dypper du brødskivene i før de stekes. Resultatet er en fin, gyllen overflate som gir et tiltalende og fristende utseende.

Den andre trikset er å først skjære en tykk loffskive, og så skjære den nesten i to. Målet er altså å lage et snitt som du skal fylle med mozzarella og annet snadder.

Så, når du har pisket egg og melk i en bolle, skåret et dypt hakk i en tykk loffskive, da fylles de med mozzarella. Og så har du i skinke eller annet, dypper dem i eggeblandingen og steker dem i olje til de er gylne på begge sider. (Se oppskrift nedenfor).

Hva fylles pandorato med? Å la mozzarellaskivene få selskap av spekeskinke er kanskje det mest opplagte. Og det som høres mest fristende ut. Og bevares, det blir godt! Men, så var det sardinene, da.

Eller ansjos.

Og nå er det allerede mange som har falt av lasset. Frykten for ansjos sitter dypt. Og det er bare en liten innvidd krets som nyter av de små fiskenes herlighet.

Ansjos og sardiner er slett ikke lett å få tak i ferske. Så i praksis er det et alternativ som ikke er aktuelt for veldig mange.

De fleste vil kjøpe sardiner på boks. Det som da er forvirrende, er at det selges «sardiner» som egentlig er brisling. Brisling er en annen fisk. For å gjøre det enda verre selges noen ganger «brisling-sardiner». Det er fortsatt brisling. Ikke sardiner.

Når det er sagt, disse kan godt brukes i denne retten. Altså, brisling (som selges som sardiner).

Du kan også kjøpe ansjos på glass. I så fall kan man gjerne mose dem og forsøke etter beste evne å smøre det på innsiden av loffen.

Hva serveres til pandorato - Hm, det er kanskje litt lite grønnsaker her, ble det sagt rundt bordet da pandoratoen ble servert.

Og det stemmer jo.

Derfor vil jeg lage et lite, herlig italiensk grønnsaksbord neste gang - det jeg har kalt verdens enkleste forrett.

Les også:
De raskeste middagene
10 retter med kjøttdeig
Gryterettene som redder hverdagen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.