Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Nei, dette vil jeg ikke spise!

Slett ikke alle knekkebrød av typen «hjemmelaga» frister.

TEST AV KNEKKEBRØD: Vi har testet 17 typer hjemmebakte knekkebrød. Kun én får terningkast 6, men det er mange som får terningkast 1 ... Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO
TEST AV KNEKKEBRØD: Vi har testet 17 typer hjemmebakte knekkebrød. Kun én får terningkast 6, men det er mange som får terningkast 1 ... Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO Vis mer

  • Flere matsaker på db.no/mat

Det kommer stadig flere typer «hjemmelaga» knekkebrød i butikkhyllene. Vi har smakstestet 17 forskjellige varianter, og det er store forskjeller. Mer om hvordan vi har testet, finner du nederst i saken.

Noen er svært fristende. Andre lukter så vondt at vi rett og slett ikke har lyst til å smake.

- Du skal jo ha lyst til å spise det også ... Baker Emmanuel Rang som har smakt sammen med oss, er klar på én ting: Det er greit at mange spiser knekkebrød fordi de ønsker å spise sunt, men det skal jo smakegodt også.

- Jeg ville lett etter noe som ser delikat ut, og som man har lyst til å spise, sier han.

Og akkurat det kan ikke sies om alle knekkebrødene i denne testen. Som for eksempel en av testtaperne, som både Rang og øvrige medlemmer i testpanelet er enige om egentlig står til stryk:

- Nei, dette har jeg rett og slett ikke lyst til å spise!

Knekkebrød er en slags konservering som kan beskytte mot skadedyr: Tar du med slike insekter hjem?

Konservering Emmanuel Rang forteller til Dinside at vi finner ulike typer knekkebrød eller flatbrød over hele verden. Opprinnelig var dette en måte å konservere melet; at man måtte få brukt melet før det ble ødelagt, eller at det gikk melbiller i det. Mange av den hjemmebakte typen butikk-knekkebrød, inneholder mye frø. Og nettopp det bemerker Rang er risikoen med denne typen knekkebrød.

For frø inneholder endel olje - det kan du se dersom du varmer frø i stekepannen; da vil frøene avgi litt olje.

- Her kan vi kjenne en lukt av noe harskt, av mugg, sier Rang om lukten etter noen av knekkebrødpakkene.
- Og det er det som er risikoen med knekkebrød med veldig mye frø; det kan lett bli harskt, sier Rang.

- SKAL JO SMAKE GODT OGSÅ! Baker Emmanuel Rang ved Åpent Bakeri kommer snart ut med boken «Knekkebrød». Han forteller til Dinside at vi finner ulike typer knekkebrød eller flatbrød over hele verden. Opprinnelig var dette en måte å konservere melet; at man måtte få brukt melet før det ble ødelagt, eller at det gikk melbiller i det. Rang har vært med på smakstesten av knekkebrødene. - Det er greit at det skal være sunt, men det skal jo smake godt også, sier han. Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO
- SKAL JO SMAKE GODT OGSÅ! Baker Emmanuel Rang ved Åpent Bakeri kommer snart ut med boken «Knekkebrød». Han forteller til Dinside at vi finner ulike typer knekkebrød eller flatbrød over hele verden. Opprinnelig var dette en måte å konservere melet; at man måtte få brukt melet før det ble ødelagt, eller at det gikk melbiller i det. Rang har vært med på smakstesten av knekkebrødene. - Det er greit at det skal være sunt, men det skal jo smake godt også, sier han. Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO Vis mer

Noen av knekkebrødene i denne testen har også veldig lang holdbarhet ifølge innholdsdeklarasjonen: Enkelte skal holde seg helt til høsten!

- Hvordan de blir oppbevart har også mye å si. Utfordringen med plast, for eksempel, er at den ikke puster, og da kan det lett bli mugg, sier Rang.

Denne typen knekkebrød, med mye frø, er for øvrig veldig enkle å lage hjemme. Du rører ingrediensene sammen, stryker massen utover stekeplatene og så er det bare å steke i en time.

Vips, så har du helt ferske knekkebrød, uten fare for harske frø og mugg, så lenge råvarene er friske.

LES OGSÅ: Så lenge holder maten i fryseren

- «Hjemmelaget» er like industrielt som noe annet ... For mange som spiser knekkebrød, er det også viktig at det er et sunt valg.

- Det er viktig å huske at knekkebrød som går under navnet «hjemmelaget» er like industrielt framstilt som «vanlige» knekkebrød. Men det kan likevel være flere fordeler med denne typen knekkebrød, og da snakker vi først og fremst om fiber-, karbohydrat- og saltmengde, uttaler ernæringsfysiolog og fagsjef Kari Bugge i Grete Roede AS.

Bugge har ikke vært med og vurdere de enkelte knekkebrødene i denne testen, men uttaler seg på generelt grunnlag om hjemmelagde knekkebrød.

Er du ute etter et sunt knekkebrød, kan du lese endel ut av innholdsdeklarasjonen på pakningen. Nederst i artikkelen er noen tips fra Bugge, om hva du bør se etter, dersom du vil velge et sunt knekkebrød. 

- Mange av de «hjemmelagde» knekkebrødene inneholder en del fiber, men det er likevel faktisk slik at noen «vanlige» knekkebrød inneholder mer fiber enn de hjemmelagde typene, sier Bugge.

Saltmengden er også noe du bør passe på.

- Noen av de hjemmelagde knekkebrødene inneholder til dels mye salt, faktisk opp til 3,4 gram, sier Bugge.

Dette er langt over det som regnes som høyt: En tommelfingerregel er at høyt saltinnhold er 1,25 gram salt eller mer per 100 gram vare.

Og som du kan se av tabellen nedenfor, er det flere av produktene som ligger over dette nivået.

LES OGSÅ: Ti ting du kan bruke salt til

Her er testresultatene:
Vi har hatt fokus på smak, lukt og utseende - med hovedfokus på smak. Dette er også det knekkebrødene er vurdert etter. 

- Det karakteristiske med knekkebrød, er at de skal være crispy og sprø. Hvis de er for tykke, kan det bli litt sandpapir i munnen, sier Rang.

Testen er gjennomført som en blindtest, hvor testpanelet ikke har visst hvilke knekkebrød de har smakt på.

Du kan lese mer fakta om de enkelte knekkebrødene lenger nede på siden.

Best i test: Helios: Speltknekkebrød med frø Smakspanelet er enige om at dette er det desidert beste knekkebrødet i testen. Det ser bra ut og smaker godt - men er kanskje litt vel hardt å tygge over.

- Det har delikat utseende og smaker godt; litt nøttesmak og med en ettersmak av salt. Men det er litt for hardt, sier Rang.

Pris: 38,50 kroner/200 g/8 stk (Meny)
Pris per 100 gram/per stykk: 19,25 kroner per 100 g/ 4,81 kroner per stykk

Calas: Knekkebrød med fullkorn Testpanelet er overveiende enige om at dette ser godt ut, at det smaker godt, men at det kanskje er litt tørt. 

Og så minner det litt om kjeks i konsistensen, synes testerne.

- Det er pent å se på, er sprøtt og har ganske god smak. Litt tørr, og detlukter mer frø enn det smaker av frø, er Rangs kommentar til Calas-knekkebrødet med fullkorn.

SJEKK INNHOLDET: Kari Bugge, ernæringsfysiolog og fagsjef i Grete Roede AS, sier at «hjemmelaga» knekkebrød ofte er rike på fett, proteiner og salt, og således ikke alltid det beste valget. Foto: GRETE ROEDE
SJEKK INNHOLDET: Kari Bugge, ernæringsfysiolog og fagsjef i Grete Roede AS, sier at «hjemmelaga» knekkebrød ofte er rike på fett, proteiner og salt, og således ikke alltid det beste valget. Foto: GRETE ROEDE Vis mer

Pris: 20 kroner/200 g/8 stk. (Europris)
Pris per 100 gram/per stykk: 10 kroner per 100 g/ 2,50 kroner per stykk

Calas: Knekkebrød med spelt og linfrø Testpanelet synes denne lukter godt og er veldig sprø - nesten litt vel hard å tygge over, men ellers god konsistens. Minner veldig om kjeksen Kornmo (uten sukker). Veldig nøytral på smak.

- Den ser delikat ut, og er ganske behagelig å tygge, med god konsistens og god tyggemotstand - det liker jeg. Mye fettsmak i ettersmaken, sier Rang.

Pris: 20 kroner/200 g/8 stk. (Europris) 
Pris per 100 gram/per stykk: 10 kroner per 100 g/ 2,50 kroner per stykk

Sigdal Bakeri: Helsprøtt knekkebrød med urter og havsalt Testpanelet er enige om at dette knekkebrødet har en veldig tynn og god konsistens. Det smaker litt av salt og med et lite hint av urter - uten at det blir for mye. Vil passe godt til for eksempel gulost.

- Den lukter av urter, men er velbalansert, kommenterer Rang.

Pris: 36,90 kroner/220 g/10 stk. (Kiwi) 
Pris per 100 gram/per stykk: 16,80 kroner per 100 g/ 3,69 kroner per stykk

Jacobs utvalgte: Ekstra grove knekkebrød med solsikkekjerner Her lukter det litt av «høy» og «låve». Smaken er ganske nøytral og grei, men testpanelet er enige om at denne ikke er sprø nok - den er litt seig å tygge - og setter seg i tennene.

- Den lukter «grønt», og er litt tørr, sier Rang.

Pris: 39,90 kroner/160 g/10 stk (Meny)
Pris per 100 gram/per stykk: 24,94 kroner per 100 g/ 3,99 kroner per stykk

Sigdal Bakeri: Helsprøtt knekkebrød med rug og speltkli Dette ser veldig grått og kjedelig ut, men lukter godt, knekker fint og smaker godt. Det er litt mer solsikke i det, som gir det en litt rundere smak.

- Det er litt trist i fargen, men har en fin smak av solsikke, sier Rang.

Pris: 36,90 kroner/220 g/10 stk. (Kiwi) 
Pris per 100 gram/per stykk: 16,77 kroner per 100 g/ 3,69 kroner per stykk

Mesterbakeren: Knekkebrød med urter og havsalt - Dette lukter middag, og smaker litt leverpostei, sier testpanelet.

Det er god konsistens på dette knekkebrødet, med god tyggemotstand. 

 VINNEREN:  Helios Speltknekkebrød med frø vinner, mens ostevarianten fra samme produsent ender med terningkast 1. Foto: KRISTIN SØRDAL / DINSIDE.NO
VINNEREN: Helios Speltknekkebrød med frø vinner, mens ostevarianten fra samme produsent ender med terningkast 1. Foto: KRISTIN SØRDAL / DINSIDE.NO Vis mer

- Det er sprøtt og godt med fin smak - men altfor salt, sier Rang.

Pris: 33,50 kroner/230 g/12 stk (Rema 1000)
Pris per 100 gram/per stykk: 14,56 kroner per 100 g/ 2,79 kroner per stykk

Sigdal Bakeri gourmet: Helsprøtt knekkebrød med rosmarin og havsalt Her lukter det veldig mye rosmarin, og det smaker også veldig mye av rosmarin og salt. Så her må du virkelig like urtesmaken - for den er ganske overdøvende.

- Det lukter sterkere enn det smaker av urter - men det smaker fremdeles for mye urter, sier Rang.

Pris: 36,90 kroner/160 g/10 stk (Meny)
Pris per 100 gram/per stykk: 23,06 kroner per 100 g/ 3,69 kroner per stykk

Mesterbakeren: Knekkebrød Dette ser litt kjedelig ut, og noen av deltakerne i testpanelet synes det har litt bismak av lakseskinn stekt på bål. God og sprø. Smaker mye frø.

- Det er litt tørt, kjennes tørt i munnen. Dette er ikke min type knekkebrød; det skal jo være litt hyggelig å spise også, er Rangs kommentar.

Pris: 33,50 kroner/230 g/12 stk. (Rema 1000)
Pris per 100 gram/per stykk: 14,56 kroner per 100 g/ 2,79 kroner per stykk

Coop Gullbygg: Knekkebrød med bygg Dette ser veldig grått og trist ut, og har en ubehagelig lukt. Grei konsistens, men her er testpanelet enige om at denne ikke er veldig god - det er en ekkel bismak.

- Nei, jeg blir nesten trist av denne. Smaker litt bakepulver eller natron, mener Rang.

Pris: 35 kroner/250 g/10 stk. (Coop)
Pris per 100 gram/per stykk:14 kroner per 100 g/ 3,50 kroner per stykk

NorgesBakeriet: Knekkebrød Her er det mye frø for den som liker det, men det er en litt gammel ettersmak. Ellers sprø, og grei konsistens.

- Her er det mye frø, kanskje bare frø .... Og det er en bismak der som ikke er god, sier Rang.

Pris: 32,30 kroner/190 g/11 stk. (Rimi)
Pris per 100 gram/per stykk: 17 kroner per 100 g/ 2,93 per stykk

Sigdal Bakeri gourmet: Helsprøtt knekkebrød med ost Det er flere produsenter som lager knekkebrød med ost - dette er altså knekkebrød som er stekt med ost på. Dette er de beste av denne typen, kanskje fordi det ikke smaker noe spesielt av ost ... Men panelet er enige om at ost i knekkebrød generelt ikke er en god idé

TO FRA CALAS:  Calas knekkebrød med fullkorn og Calas knekkebrød med spelt og linfrø deler femmeren med en annen type. Calas-knekkebrødene med gresskar- og sesamfrø fikk imidlertid stryk. Foto: KRISTIN SØRDAL / DINSIDE.NO
TO FRA CALAS: Calas knekkebrød med fullkorn og Calas knekkebrød med spelt og linfrø deler femmeren med en annen type. Calas-knekkebrødene med gresskar- og sesamfrø fikk imidlertid stryk. Foto: KRISTIN SØRDAL / DINSIDE.NO Vis mer

Dette lukter greit, i motsetning til de andre av denne typen med ost. Men panelet synes de har en litt ubestemmelig smak.

- Dette er veldig hardt, jeg synes de var vonde, uttaler Rang.

Pris: 36,90 kroner/160 g/10 stk (Meny)
Pris per 100 gram/per stykk: 23,06 kroner per 100 g/ 3,69 kroner per stykk

Pyramidbageriet: Batanun knäcke med soltørkede tomater og sesamfrø Dette er et veldig annerledes knekkebrød, og er du ute etter et tradisjonelt knekkebrød til leverpostei eller annet tradisjonspålegg, kan dette bli feil. For dette er ikke det man forbinder med vanlige knekkebrød her hjemme på Bjerget. 

Når det er sagt, så smaker det godt. Det smaker soltørket tomat, egentlig litt av pizza.

- Det lukter godt og ser sprøtt ut. Det er nesten som en kjeks, litt «grissini-aktig», og smaker litt av pizza. Det kan være en variant til en salat, for eksempel. Men det er en litt brent ettersmak, sier Rang.

Pris: 59,90 kroner/200 g/10 stk. (Meny)
Pris per 100 gram/per stykk: 29,95 kroner per 100 g/ 5,99 kroner per stykk

Hva med pålegg? Her er den beste leverposteien å putte på knekkebrødet

Calas: Knekkebrød med gresskar- og sesamfrø Dette er et knekkebrød ingen av testpanelet har lyst til å smake på, da det lukter veldig vondt. Det lukter og smaker harskt - og er rett og slett ikke godt. Testpanelet er enige om at det egentlig fortjener terningkast 1 minus.

- Nei. Dette lukter ikke godt, jeg får ikke lyst til å smake. Og hvorfor er det så gult? Det er ikke noe mel som ser så gult ut ... Og det smaker gammelt!, sier Rang.

Pris: 20 kroner/200 g/8 stk. (Europris)
Pris per 100 gram/per stykk: 10 kroner per 100 g/ 2,50 kroner per stykk

Synnøve: Grovkrisp med hekkede gresskarfrø, sesamfrø og linfrø Testpanelet er ikke begeistret hverken for smak, konsistens eller lukt. De lukter ikke godt og er for myke. 

- De er kun pene å se på, kommenterer testpanelet.

 VELLYKKET MIX: Femmer også til Sigdals helsprøtt knekkebrød med urter og havsalt. Foto: KRISTIN SØRDAL / DINSIDE.NO
VELLYKKET MIX: Femmer også til Sigdals helsprøtt knekkebrød med urter og havsalt. Foto: KRISTIN SØRDAL / DINSIDE.NO Vis mer

- Dette er samme som forrige; denne er ikke god den heller. Det smaker gammelt. Det er utfordringen med disse produktene, de har ikke så lang levetid: Frø er vanskelig når det kommer til holdbarhet, fastslår Rang.

Pris: 27,90 kroner/165 g/10 stk (Rimi)
Pris per 100 gram/per stykk: 16,90 kroner per 100 g/ 2,79 kroner per stykk

Synnøve: Grovkrisp med ost, sesamfrø og linfrø Testpanelet er enige om at dette ikke er godt. Det lukter vondt, og smaker som om det er harskt. Her er det veldig mye smeltet ost på toppen.

- Det er som papp med smelta, gammel ost, kommenterer en fra testpanelet.

- Nei, dette har jeg ikke lyst til å smake! Den er ikke god, den vil jeg ikke spise, sier Rang etter å ha smakt.

Pris: 27,90 kroner/165 g/11 stk (Rimi) 
Pris per 100 gram/per stykk: 16,90 kroner per 100 g/ 2,53 kroner per stykk

Helios: Speltknekkebrød med ost Helios har det beste knekkebrødet i testen, men også denne som havner på jumboplass sammen med de andre 1-erne. Denne lukter ikke så ille som de andre i jumboklassen, men det smaker gammelt, med en ekkel bismak.

- Dette er sprøtt, men lukter ikke så godt, og det har en sterk ettersmak av gammel mugg, uttaler Rang.

Pris: 38,50 kroner/200 g/8 stk. (Meny)
Pris per 100 gram/per stykk: 19,25 kroner per 100 g/ 4,81 kroner per stykk

Kaviar på osten? Her er våre kaviar-favoritter

Sjekk innholdet! Her er noen kjappe fakta om de enkelte knekkebrødene. Legg merke til knekkebrødene med rødmerket saltmengde: Der er det høyt saltinnhold.

Legg også merke til at det er store forskjeller på hvor mye energi ett knekkebrød inneholder: Det spenner fra cirka 57 kcal per knekkebrød til 121 kcal per knekkebrød.

Det er også store forskjeller i fibermengde: Her spenner det fra 6,8 gram fiber per 100 gram til 15 gram fiber per 100 gram.

Og: Det er store prisforskjeller: Knekkebrødene koster fra 2,50 per stykk til 6 kroner per stykk!

 TERNINGKAST 1: Synnøves to Grovkrisp-varianter endte begge med laveste terningkast, sammen med en variant fra Calas og en fra Helios. Foto: KRISTIN SØRDAL / DINSIDE.NO
TERNINGKAST 1: Synnøves to Grovkrisp-varianter endte begge med laveste terningkast, sammen med en variant fra Calas og en fra Helios. Foto: KRISTIN SØRDAL / DINSIDE.NO Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media