- ALT SOM VANLIG: Charterselskapene sier at alt er som vanlig i Alanya etter demonstrasjonen søndag. Og så lenge UD ikke advarer mot å reise, går reisene som normalt. Foto: NTB SCANPIX
- ALT SOM VANLIG: Charterselskapene sier at alt er som vanlig i Alanya etter demonstrasjonen søndag. Og så lenge UD ikke advarer mot å reise, går reisene som normalt. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Nei, du kan ikke avbestille ferien og få pengene tilbake bare fordi du er redd

Uroligheter i populære Alanya skremmer reisende.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dinside.no): Krigshandlinger på den tyrkiske grensen mot Syria er dessverre ikke noe nytt, men det har ikke berørt de populære norske charterdestinasjonene i landet.

Sist søndag ble imidlertid populære Alanya utsatt for en voldsom demonstrasjon.

Det har ført til at flere reisende nå er bekymret for å reise til Tyrkia:

«Er det forsatt trygt å dra til Tyrkia? Når det begynner å komme saker på nettet at dere ber en holde seg borte fra sentrum i Alanya er det ikke så gøy å skulle dra ned på lørdag,» lyder ett av flere spørsmål rundt samme tema, på Star Tours Facebookside.

LES OGSÅ: Søk om tyrkisk visum på nett

- En isolert hendelse - Dette var en isolert hendelse, fra klokka 20.00 til midnatt lokal tid, og siden da har situasjonen i Alanya vært som vanlig. Men ja, vi får spørsmål om det, både til kundetjenesten og på Facebook. Vi har ikke hatt noen større mengder, og majoriteten er nysgjerrige på hvordan det ser ut der nede, sier Mathias Bergendahl, informasjonssjef TUI Nordic, som altså Star Tour Norge er en del av.

Også Ving har fått en del spørsmål.

- Akkurat da det skjedde, fikk vi mange spørsmål. Folk ville vite hvor trygt det var å reise og slikt, men det har roet seg nå. Det virker som det går fort over, sier Elisabeth Larsen-Vonstett, PR-sjef hos Ving Norge.

Bergendahl forteller videre at de har fått veldig få spørsmål rundt sikkerheten, av kundene som faktisk er på stedet.

- Kundene som er på plass har det bra og nyter ferien sin. Det er mest spørsmål fra de som skal ned, men kundene roer seg når man forteller at alt er rolig og som før, sier Bergendahl videre.

- Vi er også i direkte kontakt med våre guider i Alanya hver dag, om hvordan situasjonen ser ut der nede, og de forteller at alt er som før, hevder Bergendahl.

LES OGSÅ: Misfornøyd med ferien? Klag nå!

Nei, du kan ikke avbestille fordi du er redd Dersom du allerede har bestilt en reise til Tyrkia og begynner å bli bekymret for å reise, kan du ikke avbestille og få pengene igjen «bare» fordi du er redd.

- Nei, man kan ikke det, sier Larsen-Vonstett, og sier at så lenge ikke UD har utstedt reiseråd, så forholder de seg til det, som resten av bransjen.

- For alle destinasjoner, følger vi norske UD sine reiseråd. Om myndighetene endrer et reiseråd, innstiller vi reisene, men det har ikke norske UD gjort - og derfor går reisene som vanlig, sier Bergendahl til Dinside.

- Og da er det ordinære ombookings- og avbestillingsregler som gjelder, fortsetter han.

Hvilke vilkår dette er, må du selv sjekke for din reise. Er det kortere enn to uker til avreise, får du for eksempel ingen refusjon hos Star Tour. Er det lengre tid, vil du kunne avbestille, men du vil ikke få igjen alle pengene.

Norske UD endret reiseråd for Tyrkia 5. august, men det gjelder bare områdene rundt grensen til Syria. Du kan lese reiserådet her.

Reiseforsikringen kan heller ikke hjelpe Du kan heller ikke få igjen pengene via en eventuell reiseforsikring; De refunderer ikke tapte penger ved avbestilling på bakgrunn av frykt for situasjonen på reisemålet. I likhet med reiseselskapene, forholder de seg til reiserådene til UD.

Med andre ord: Dersom UD ikke har utstedt reiseråd (advarsel) for reiser til området der du skal feriere, så kan du ikke avbestille og få alle pengene refundert.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.