Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Nei, her får du verken stekte insekter, hundekjøtt eller slanger

Men det er kanskje verdens sunneste kjøkken.

 FANTASTISKE MATOPPLEVELSER: Glem fancy restauranter og dyr luksus. Det er enkle gaterestauranter og provisoriske boder som byr på de beste matopplevelsene i Vietnam. Foto: RUNAR LARSEN
FANTASTISKE MATOPPLEVELSER: Glem fancy restauranter og dyr luksus. Det er enkle gaterestauranter og provisoriske boder som byr på de beste matopplevelsene i Vietnam. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

HO CHI MINH-BYEN (Magasinet Reiselyst): Matreisen.

- Sulten?

STERK SUPPE: Suppa heter Bon bo Hue, og stammer fra Hue i nord. Maten derfra er generelt sterkere, på grunn av kjøligere klima, forteller guiden. Foto: RUNAR LARSEN
STERK SUPPE: Suppa heter Bon bo Hue, og stammer fra Hue i nord. Maten derfra er generelt sterkere, på grunn av kjøligere klima, forteller guiden. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

En elegant ung dame på Vespa styrer rutinert ut i massen av scootere mens hun forteller ivrig om kveldens planer.

Vi skal spise mat. Mye mat.

- Det er nesten umulig for deg som turist å finne fram til disse stedene, sier Nguyen Ho Minh Thu (24).

Motorsykkeltaxi Thu jobber som kjørende guide for XO Tours.

VISER HEMMELIGHETENE: Nguyen Ho Minh Thu bruker scooteren til å vise turistene stedene og gatematen du aldri ville funnet fram til på egen hånd. Foto: RUNAR LARSEN
VISER HEMMELIGHETENE: Nguyen Ho Minh Thu bruker scooteren til å vise turistene stedene og gatematen du aldri ville funnet fram til på egen hånd. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Navnet kommer av xe om, vietnamesisk for motorsykkeltaxi.

Ho Chi Minh-byen (tidligere Saigon) er Vietnams største by, og halvparten av byens åtte millioner innbyggere eier en motorisert tohjuling.

Jeg er passasjer i det trafikale kaoset, og skal spise mat fra steder som i beste fall virker rustikke.

ULIKE SPESIALITETER: På alle stedene vi er innom, har kokkene spesialisert seg på en rett eller råvare, som fisk eller stekt kjøtt. Dette er chilikrabbe. Foto: RUNAR LARSEN
ULIKE SPESIALITETER: På alle stedene vi er innom, har kokkene spesialisert seg på en rett eller råvare, som fisk eller stekt kjøtt. Dette er chilikrabbe. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

- Det enkleste er best, roper Thu.

Kulinarisk rundtur Første stopp er en bakgate i turistdistriktet Dong Khoui. Mens Thu parkerer scooteren, ønsker Tung Do meg velkommen til en kulinarisk rundtur.

- Her serveres bare én rett, forklarer mannen som er grunnlegger av XO Tours, og vår veiviser i Vietnams kulinariske jungel.

Da Tung Do flyttet hjem til sitt Vietnam etter flere år i eksil i USA, slo det ham at det ikke fantes noen gode tilbud til eventyrlystne turister på jakt etter ekte matopplevelser.

THAI BINH-MARKEDET: Ta gjerne turen hit om morgenen, når det yrer av liv. Foto: RUNAR LARSEN
THAI BINH-MARKEDET: Ta gjerne turen hit om morgenen, når det yrer av liv. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

- Gatemat er for mange et farlig begrep. Det samme er motorsykkeltaxier, så det er de eventyrlystne gastronomene som melder seg på våre turer, smiler han. Han garanterer for trygg mat - og transport.

- Alle våre sjåfører er kvinner. Ikke at de nødvendigvis er bedre sjåfører, men det er ingen tvil om at de er tryggere i trafikken. 90 prosent av alle trafikkulykker her i byen involverer menn. De resterende ti er damer som blir påkjørt av menn, sier han med et skjevt smil.

Sterkt fra nord Det første måltidet serveres. Vermicellisuppe med biff.

- I stedet for å lage utallige varianter, har de spesialisert seg. Hver dag lager de det samme, og sånn fungerer alle stedene vi skal til. Skal du spise fisk, drar du dit. Vil du ha stekt kjøtt, er det den bydelen, illustrerer Tung.

ULIKE SPESIALITETER: På alle stedene vi er innom, har kokkene spesialisert seg på en rett eller råvare, som fisk eller stekt kjøtt, forklarer guiden. Foto: RUNAR LARSEN
ULIKE SPESIALITETER: På alle stedene vi er innom, har kokkene spesialisert seg på en rett eller råvare, som fisk eller stekt kjøtt, forklarer guiden. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Suppa er sterk.

- Bon bo Hue. Denne stammer altså fra Hue i nord. Mat derfra er generelt sterkere, på grunn av kjøligere klima, forklarer sjåfør Thu - som også spiser samme rett.

- Jeg spiser mat ute hver dag. Selv er jeg elendig til å lage mat, og i leiligheten har jeg knapt en kjøkkenkrok. Dessuten er det billigere å spise på gatekjøkken som dette, sier hun.

Lokal matkultur For turister betyr Ho Chi Minh-byen som regel områdene Dung Khoi og Pham Ngo Lao, hvor de fleste attraksjoner og hoteller er samlet.

Her er mange av restaurantene tilpasset vestlige vaner.

For all del, maten kan være fantastisk, men skal du oppleve lokal matkultur, er du nødt til å få hjelp.

Etter en varm suppe fra Hue, kjører vårt lille følge med stor appetitt ut av de sentrale distriktene.

HO CHI MINH-BYEN: Tidligere Saigon, den største byen i Vietnam. Grafikk: KJELL ERIK BERG
HO CHI MINH-BYEN: Tidligere Saigon, den største byen i Vietnam. Grafikk: KJELL ERIK BERG Vis mer

Selv fastboende utlendinger vil se rart på deg om du sier at du skal til distrikt åtte for å spise mat. Men XO Tours vet bedre.

Kjent for «hot pot» - Dette området er kjent for «hot pot» og grillet kjøtt, sier Thu.

Uterestauranten er stappfull.

Vi møtes med ivrige skål fra feststemte vietnamesere idet vi setter oss i de bitte små plaststolene.

En grill kommer på bordet. Våre verter marinerer geitekjøtt, og serverer nystekte biter med mynte. Smaken er himmelsk.

Herligheten vaskes ned med lokalt øl. Frosk og kongereker havner også på grillen, med samme smakfulle resultat.

Det sunneste i verden - Vietnamesisk mat regnes for å være det sunneste i hele verden. Se deg rundt. Det er ikke en eneste overvektig person her, påpeker Tung.

Når jeg samtidig reiser meg opp for å fotografere, sitter selvsagt stolen fast i baken min - i et veldig langt øyeblikk.

SJØMAT: Lekre kamskjell på grillen. Foto: RUNAR LARSEN
SJØMAT: Lekre kamskjell på grillen. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Etter sjømat og dessert i distrikt fire, oppsummerer Tung filosofien bak matturene på scooter.

- Noen blir skuffet over at dette ikke handler om stekte insekter, hundekjøtt eller slanger. Målet vårt er rett og slett å vise fram det tradisjonelle; hva vi spiser til daglig - og kanskje ufarliggjøre både gatemat og trafikk, sier han.

To spennende markeder • Ben Than ligger mellom backpackernes district Pham Ngu Lao, og den litt stiligere delen hvor øvrige turister ferdes, Dong Khoi. Ben Than er et ikonisk bygg, med boder som selger alt fra piratkopierte klær til nydelige håndverksgjenstander.

• Thai Binh er mer autentisk, men neppe stedet hvor du kommer til å handle. Er det visuelle inntrykk du ser etter, bør du derimot ta turen hit - gjerne om morgenen når det yrer av liv.

• Les også: Du føler deg rik når minibanken spør om du vil ta ut én, to eller tre millioner

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!