<strong>IKKE GJØR DETTE:</strong> Etterfylling av vann fra kaffekolben er en av grunnene til at kaffen ikke smaker optimalt, men den viktigste grunnen er at kaffemaskinen rengjøres for sjelden. Foto: Alexander Berg jr.
IKKE GJØR DETTE: Etterfylling av vann fra kaffekolben er en av grunnene til at kaffen ikke smaker optimalt, men den viktigste grunnen er at kaffemaskinen rengjøres for sjelden. Foto: Alexander Berg jr. Vis mer

Nei, ikke fyll kaffetrakteren slik

Da smaker kaffen din dårlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvor ofte rengjør du kaffemaskinen din? Ble du kanskje litt svar skyldig nå? Ikke så underlig, for ifølge Norsk Kaffeinformasjon renser bare halvparten av oss kaffemaskinen ofte nok.

- Mitt inntrykk er at mange ikke tenker rensing i det hele tatt, sier salgssjef hos Norsk Kaffeinformasjon, Mona Hegrenes, til klikk.no. Hun framhever at rengjøring av kaffeutstyret er viktig for både vedlikehold av maskinene og for smak.

- Man vil helt klart kjenne forskjell på kaffe fra en maskin som er renset og en som ikke er renset, men så er det slik med smak, at vi venner oss til den over tid, og på den måten blir vi vant til dårlig smak.

Rensing hver fjortende dag Hegrenes mener at noe av grunnen til at forbrukerne gjennomgående er dårlige til å rense maskinene sine, er at de enten ikke kjenner til at det er viktig, eller at de ikke husker det.

- Rensemiddel for kaffemaskiner er tilgjengelig i alle dagligvarebutikker i Norge, men kanskje ikke så lett å få øye på. Dette er et produkt som ikke står på handlelista til folk, så derfor er det viktig at rensemiddelet er godt synlig sammen med kaffen der hvor det selges, forteller hun.

Hennes råd er at kaffetrakteren renses hver fjortende dag om du bruker den hver dag.

- Men dersom du vet at vannet ditt inneholder mye kalk, bør du i tillegg bruke et avkalkingsmiddel, utdyper hun.

- Og de som har kalk i vannet, vil sannsynligvis vite om det.

Hegrenes forteller at mange av de nye maskinene på markedet er utstyrt med varsellampe for avkalking.

- Spesielt er det viktig å avkalke kapselmaskinene. Disse har så tynne rør at dersom maskinen ikke blir renset jevnlig, kan rørene rett og slett tette seg, forklarer hun.

Ifølge nettsidene til Oslo vann- og avløpsetat er det først når hardheten i vannet overstiger 4 0 dH at vannet inneholder for mye kalk.

Så enkelt renser du Ifølge Hegrenes er det ingen helsemessige konsekvenser knyttet til mangelfull rensing av kaffemaskinen, men likevel er det to grunner til at du bør rense: Riktig vedlikehold av maskinen for å sikre optimal ytelse - og for å sikre en god kaffesmak.

Hver fjortende dag bør du altså rense kaffetrakteren, og det gjør du ifølge Hegrenes på følgende måte:

- Bland egnet rensemiddel med lunkent vann.

- Hell dette i vannbeholderen, sett på maskinen og la det renne igjennom.

- Gjenta denne prosessen to ganger i etterkant, men denne gangen bare med rent vann.

Eddik som rensemiddel Ofte er det slik at det finnes alternativer til dyre spesialrensemidler, og slik er det også med kaffemaskinen. Nettstedet Wikihow forteller at man godt kan bruke eddik. «Bland én del eddik sammen med to deler vann», skriver de.

Kommunikasjonssjef Bjørn Brennskag hos Stabburet understreker at det er viktig at kaffemaskinen i etterkant kjøres gjennom med to runder rent vann.

- Da skal alle eventuelle bismaker av eddik være fjernet. Det man kan erfare, er at det kan henge igjen en liten eddikdunst rundt maskinen, men det vil raskt forsvinne.

Andre blandinger Wikihow mener man kan bruke, er blant annet sitronsyre. «Løs opp 25 gram sitronsyre (fåes kjøpt i butikken) med fire kopper varmt vann og deretter suppler med fire kopper kaldt vann», skriver Wikihow.

De trekker også fram vanlig blekemiddel. Men det duger bare i glasskolben, og må IKKE blandes med eddik, fordi det kan skape giftige gasser.

IKKE bakepulver Både natron og bakepulver framheves i ulike sammenhenger som ypperlige vaskemidler i kjøkkensammenheng. Når det gjelder kaffemaskiner, frarådes imidlertid bruk av disse remediene.

«Ikke bruk natron med varmt vann, fordi dette kan tette seg i systemet og ødelegge maskinen din», skriver Wikihow.

Har du likevel gjort et forsøk, så er rådet fra nettstedet å kjøre en rensing med hvit eddik. «I 75 prosent av tilfellene vil dette lykkes», skriver de.

Sjefstabben Ifølge kaffe.no er det én feil mange gjør, og som er årsaken til at kaffen ikke smaker som den skal, og det er å etterfylle vanntanken med glasskolben.

- Når folk skal lage kaffe, fyller de vann fra kaffekannen og over i tanken. I kaffekannen er det fettstoffer og alt av urenheter fra kafferester blir helt inn i vanntanken. Det blir det ikke god kaffe av, og det er heller ikke bra for maskinen, understreker Morten Hoff i Wilfa overfor nettstedet.

- Bruk heller et litermål eller vannkaraffel, foreslår Hegernes.

- Og flere av de moderne maskinene har avtagbar vannkolbe.

Les også:
Test av espressomaskiner
De beste kaffemaskinene
God kaffe uten kaffemaskin
På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

<strong>RENGJØRING AV KAFFEMASKIN:</strong> Kaffemaskinen bør rengjøres hver fjortende dag. Det gjør du ved å kjøre vann tilsatt rensemiddel gjennom maskinen, og avslutte med to runder rent vann. Foto: Alexander Berg jr.
RENGJØRING AV KAFFEMASKIN: Kaffemaskinen bør rengjøres hver fjortende dag. Det gjør du ved å kjøre vann tilsatt rensemiddel gjennom maskinen, og avslutte med to runder rent vann. Foto: Alexander Berg jr. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer