Nei, mangostan er ikke et land, men selve sydfrukt-dronninga

Gjør deg klar for mangostan.

Den høres ut som nabolandet til Kasakhstan, men mangostan er liten og rund og høyst spiselig.

En beskjeden frukt med små smaksbomber gjemt bak det harde, rødbrune skallet. 

Les også: Slik oppbevarer du frukt, bær og grønnsaker.

Vil du utforske mangostan, er det best å ta turen til Sør-Øst Asia.

KAKE: Mangostan smaker godt med andre frukter, her en mangostan- og drueterte. Foto: MARTINA SCHINDLER / BON APPETIT/ NTB SCANPIX
KAKE: Mangostan smaker godt med andre frukter, her en mangostan- og drueterte. Foto: MARTINA SCHINDLER / BON APPETIT/ NTB SCANPIX Vis mer

Er du heldig finner du den også i frukt-og grøntavdelingen i butikken. Akkurat nå er sannsynligheten relativt stor.

Kort sesong Men du skal kjenne din besøkelsestid. Selv i land der den dyrkes, selges den bare en kort periode, gjerne på 8-10 uker.

Malaysia er ifølge Bama mangostan-landet framfor noe, selv om Thailand kaller den sin nasjonalfrukt og både Sundaøyene og Molukkene i Indonesia mener fruktens opprinnelse er hos dem.

I Malaysia har den sunne frukten vært dyrket i flere hundre år. Der brukes den i alt fra drinker til matretter og desserter.

Sydfrukt-dronninga Er du i det tropiske hjørnet, skal det mye til for å slå en passe moden, saftig mango, en nyplukket ananas eller en papaya dusjet med frisk lime.

Les også: Slik gjør du verdens mest mest leskende frukt enda mer fristende

NATURELL: En mangostan på hver tallerken til dessert og du har smaken av tropene rundt bordet. Foto: MARTINA SCHINDLER / BON APPETIT/ NTB SCANPIX
NATURELL: En mangostan på hver tallerken til dessert og du har smaken av tropene rundt bordet. Foto: MARTINA SCHINDLER / BON APPETIT/ NTB SCANPIX Vis mer

Likevel går mangostan for å være indrefileten blant tropisk frukt, selve sydfrukt-dronninga, den mest velsmakende og mest eksklusive av dem alle. 

Hvorfor?

Fordi smaken er søt, men ikke overveldende. Litt villbringebær, litt markjordbær, litt fersken, litt ananas. Syrlig og samtidig full av sødme.

Myk, men likevel med interessant konsistens. Og for ordens skyld, mangostan er ikke i slekt med mango. Med unntak av navnet, har de to ingenting felles.

En til hver - Får du tak i mangostan, trenger du ikke flere ingredienser. En frukt på hver tallerken er nok, sier Gerd Byermoen, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

SUNN: Noen spiser den som helsekost fordi den er rik på kalsium og C-vitamin. Andre synes det er mer enn nok at den smaker så godt. Foto: ROBERT DANHI /BON APPETIT/ NRB SCANPIX
SUNN: Noen spiser den som helsekost fordi den er rik på kalsium og C-vitamin. Andre synes det er mer enn nok at den smaker så godt. Foto: ROBERT DANHI /BON APPETIT/ NRB SCANPIX Vis mer

Noen gjester vil nok stusse og lure på hva de har fått, men når de kommer seg gjennom det læraktige skallet og får den første båten med hvitt fruktkjøtt i munnen vil nok enkelte bli stille noen sekunder. Smaken kan være overveldende.

Etterpå skal du ikke se bort fra at desserten din blir en skikkelig snakkis.

Liten produksjon Mangostan kommer ikke i tonnevis til landet, slik som klementinen og appelsinen. Mangostanproduksjonen er begrenset.

Det opp til 25 meter høye mangostantreet har heller ikke hastverk. Det vokser med verdighet. Først etter 15 år bærer det frukter.

Det hjelper ikke å stresse med å høste heller. Tas frukten for tidlig smaker den ikke godt. Når frukten er moden, er tida moden

Mangostan,  eller The Queen of Fruit, er «hard to get». Først må du vente på at hun er klar, deretter må du tåle at skallet hennes er hardt og vanskelig.

På toppen av det hele renner det bitter saft ut av skallet. Saften kan sette purpuraktige flekker på det hvite fruktkjøttet.

Skrelletrikset Men det fins metoder. Den beste måten å skrelle mangostan på, er ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt å skjære igjennom skallet på midten av frukten uten å skade fruktkjøttet og vri de to halvdelene hver sin vei.

Deretter kan du løfte av skallet på den øverste halvdelen.

Les også: Så lett kutter og renser du de vanskelige frukt- og grønnsakene

KJEDELIG: Den har ikke utseendet med seg, ihvertfall ikke på utsiden. På innsiden er mangostan mer fristende. Foto: BJØRN LANGSEM
KJEDELIG: Den har ikke utseendet med seg, ihvertfall ikke på utsiden. På innsiden er mangostan mer fristende. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Lar du det hvite fruktkjøttet ligge igjen i den ene halvdelen, kan mangostan være den eksotiske gjesten på ostefatet. Har har du først kommet så langt, er du snart i mål.

Fruktkjøttet er lett å ta ut av skallet med skje eller med fingrene.

I Asia elsker kokkene frukten. Du finner den i kaker, fruktsalater, drinker og desserter. Har du ikke tenkt deg til tropene, kan du jo invitere tropene til deg.

FRUKT: Du må ikke dra til tropene. La tropene komme til deg. Fra venstre drinkene Mai tai, Singapore Sling og Virgin Mangostino med mangostan. Foto: EISIN STUDIO / NTB SCANPIX
FRUKT: Du må ikke dra til tropene. La tropene komme til deg. Fra venstre drinkene Mai tai, Singapore Sling og Virgin Mangostino med mangostan. Foto: EISIN STUDIO / NTB SCANPIX Vis mer