Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Nei, nei, ikke gjør dette

Se hvordan du holder kjøkkenknivene skikkelig skarpe.

FEIL: Ikke putt kjøkkenknivene i oppvaskmaskinen, da kan det lett bli skader i knivstålet fordi knivene blir liggende og vibrere mot andre metallgjenstander. Foto: Alexander Berg jr.
FEIL: Ikke putt kjøkkenknivene i oppvaskmaskinen, da kan det lett bli skader i knivstålet fordi knivene blir liggende og vibrere mot andre metallgjenstander. Foto: Alexander Berg jr. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjøkkenet er et av de mest brukte rommene i boligen, og redskapene du omgir deg med der er viktige for deg.

Du vet sikkert at også kniven du nettopp brukte til å kutte kylling med, ikke skal brukes til løkhakking før du har vasket den. Men hva gjør du når du er ferdig med knivene? Legger dem i oppvaskmaskinen? Og hva gjør du når knivene begynner å bli sløve?

Flere forhold har betydning for hvor gode kjøkkenknivene dine blir over tid, og vask av dem har faktisk større betydning enn du aner, blant annet om du har treskaft på knivene dine.

Ikke i oppvaskmaskinen Du kjenner deg kanskje igjen; ferdig med matlagingen, vil ha oppvasken raskt unna og hiver kjøkkenknivene rett i oppvaskmaskinen. Det skal du ikke gjøre! For det skader knivene.

- Med mindre man har en knivskuff i oppvaskmaskinen, bør kjøkkenknivene vaskes for hånd. For setter man knivene sammen med andre ting, vil bevegelsene i maskinen gjøre at knivene kommer bort i andre ting, med den følge at eggen kan skades, forklarer daglig leder i Brødrene Øyo, Knut Olav Øyo, til klikk.no.

- Jeg vil råde til å vaske kjøkkenkniven for hånd i lunkent vann med børste eller svamp, selv om man har en knivskuff i oppvaskmaskinen, supplerer matfaglig rådgiver ved Kulinarisk Akademi, Thomas Pettersen.

Han forteller at i tillegg til at kniven kan komme i kontakt med andre metaller i oppvaskmaskinen, kan den også påvirkes av såpen som brukes.

- Det avhenger selvfølgelig av såpen, men noen kan ha en svak etsende effekt på stålet.

I tillegg til at vibrasjonene i en oppvaskmaskinen kan sløve eggen, vil dampen i maskinen også kunne skade håndtaket dersom dette er i tre eller en blanding.

- På treskaftene vil dampen trekke ut fettet, og til slutt vil skaftene bli grå og stygge, utdyper Øyo.

Feil bruk og oppbevaring av kjøkkenkniver Meningen med en kjøkkenkniv er at den skal benyttes til å skjære matvarer. Men mange oppfatter den som et verktøy, som kan brukes til det meste.

- Det er mye feil bruk av kjøkkenkniver. De brukes til å åpne hermetikkbokser, som skrujern eller man bruker kniver med tynn egg nærmest som kjøttøkser, beskriver Øyo, som utdyper at noe av det dummeste man gjør, er å bruke kniven til å skrape av skjærefjøla med eller dytte bort det du har skåret.

- Snu derfor kniven når du skal skrape av skjærefjøla, eller så ødelegger du eggen. Øyo forklarer at det også kan gå på helsa løs om man har en sløv kniv.

- Det er farligere å bruke en sløv kniv enn en skarp, fordi med sløve kniver må man bruke mer kraft, og det betyr at det er større risiko for at kniven glipper og man kutter seg.

- Den mest klassiske feilen folk gjør med knivene sine, er å la dem slenge rundt i skuffene samme med andre metallredskaper, sier Pettersen. Hans råd er å sette kniven i en knivblokk eller henge den på en knivlist.

- Eller ta vare på originalemballasjen og la den ligge der når den ikke er i bruk.

Skjerp knivene med jevne mellomrom Så hva gjør man med kjøkkenknivene sine, bortsett fra å bruke dem riktig, for å gi dem et lengst mulig liv?

Jevnlig skjerping er nøkkelen.

- En privatperson bør ha et slipehåndtak eller et bryne tilgjengelig hjemme, forteller Øyo.

SÅNN SKAL DET GJØRES: Dette er måten å rengjøre kjøkkenknivene på, manuelt med børste og vann. Det bevarer eggen lengst mulig. Foto: Alexander Berg jr.
SÅNN SKAL DET GJØRES: Dette er måten å rengjøre kjøkkenknivene på, manuelt med børste og vann. Det bevarer eggen lengst mulig. Foto: Alexander Berg jr. Vis mer

- Med dette bør man skjerpe opp eggen med jevne mellomrom.

Thomas Pettersen råder til å skjerpe opp kjøkkenknivene én gang i uka med et slipestål.

- Men etter hvert vil ikke slipestålet gjøre jobben skikkelig, og da bør man fram med et bryne, eller man kan sende kniven bort til en profesjonell knivsliper.

Knivstål bare til skjerping Øyo understreker at det er viktig å være klar over at skjerpestål ikke skal brukes til noe annet enn det.

- Fordi dette bare skjerper kniven, men ikke sliper den, utdyper han og forklarer at når man sliper, fjerner man biter av stålet, mens når man skjerper, glattes eggen.

- Man kan derfor ikke få satt opp en egg med skjerpestål, bare vedlikeholde.

Øyo råder videre til å skaffe seg et diamantbryne (om man mener det er nødvendig) med såkalte monokrystaline diamanter, fordi et slikt bryne har lengst levetid. Disse fjerner også stålbiter fra eggen slik at den blir skarpere.

Men skulle man prøve seg på slipemaskinen man har i kjelleren, er det avgjørende at man tilfører vann under slipeprosessen.

- Ellers vil det bli varmegang i bladet og eggen skades, forklarer Øyo.

- Det samme skjer også fort på elektriske knivslipere, da disse også kan utvikle for mye varme. Men er kniven først blitt sløv, så send den til en knivsliper.

Slik sliper du kjøkkenknivene dine Nettstedet Cullinary Arts gir en tydelig gjennomgang av hvordan man skal kvesse kniven sin med et bryne.

Man bør først legge brynet med den grove siden opp, på kjøkkenbenken eller skjærefjøla, gjerne med et fuktig håndkle under slik at brynet ligger mest mulig stabilt.

Dernest holder man i knivskaftet med den ene hånden og støtter bladet med den andre. Vinkelen mellom bladet og brynet bør ifølge nettstedet være 22 1/2 grader.

Kniven skyves så fram og tilbake i en konstant bevegelse. Ti ganger, og på en slik måte at hele bladet kommer i berøring med brynet. Deretter snur man kniven og gjør det samme på den andre siden.

Så snus brynet med den fine siden opp, og samme øvelse gjentas på begge sidene av bladet.

Avslutt med å bruke et skjerpestål for å legge den siste finishen på bladet, og skyll og tørk til slutt bladet for å fjerne eventuelle metallkorn, skriver nettstedet.

Forskjell på kniver. Øyo forklarer at det er forskjell på kniver, først og fremst dreier det seg om hardheten på stålet. Dette måles på en såkalt Rockwell-skala.

- I utgangspunktet bør stålet være hardt nok til at eggen kan stå lenge, men samtidig må det være mykt nok til at eggen enkelt kan settes opp, forklarer Øyo.

- Japanske kniver har høyere hardhet, men det betyr også at de blir langt vanskeligere å sette opp når de først er sløve eller skadet.

GOD OPPBEVARING: Kjøkkenkniver bør oppbevares slik at eggen ikke blir skadet. Knivblokker og -lister er to måter, eller som her i et eget rom i kjøkkenskuffen.  Foto: Alexander Berg jr.
GOD OPPBEVARING: Kjøkkenkniver bør oppbevares slik at eggen ikke blir skadet. Knivblokker og -lister er to måter, eller som her i et eget rom i kjøkkenskuffen. Foto: Alexander Berg jr. Vis mer

Øyo forklarer at europeiske kniver gjennomgående har en hardhet på Rockwell-skalaen på mellom 55 og 60, mens japanske kniver har rundt 65.

- Hvis man bare benytter kniven til myke matvarer slik brukskulturen er i Japan, skal det mye mer til før eggen skades. De har også en kultur for å slipe og skjerpe kniven jevnlig. I Norge er det mer kultur å gjøre dette etter at kniven har blitt sløv.

Bruke kniven til flere ting Ifølge Øyo er det ikke noe problem å bruke en kjøkkenkniv til flere ting.

- Du kan godt ha én kniv du bruker til det meste. Arne Brimi pleier å si at det viktigste er å finne en kniv man liker. Det du derfor trenger, er en skikkelig kokkekniv som du liker å bruke.

En brødkniv kan ifølge Øyo godt brukes til andre ting å skjære brød med.

- Men det er avgjørende at du bruker den på myke ting, for ellers vil eggen fort ødelegges. Og brukt fornuftig, kan en brødkniv holde i mange år uten at du behøver å gjøre noe med den.

- Jeg mener en grunnpakke på kjøkkenet bør inneholde tre-fire ting; en god kjøkkenkniv, en rotkniv som kan brukes til skrelling og andre småjobber, en sagtannet kniv og et slipestål, tilføyer Pettersen.

- En sagtannet kniv kan brukes til flere ting, fra brødskjæring til kutting i frosne varer. Og dersom man er spesielt ivrig, kan man supplere med en fileteringskniv og en utbeiningskniv.

Les også:
Vask huset med eddik
Slik rengjør du glasset i stekeovnen
Har du hørt om meltrikset?
På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

IKKE HER HELLER: Kjøkkenknivene skal heller ikke ligge og slenge i kjøkkenskuffen sammen med alt annet som kan ødelegge eggen på dem. Foto: Alexander Berg jr.
IKKE HER HELLER: Kjøkkenknivene skal heller ikke ligge og slenge i kjøkkenskuffen sammen med alt annet som kan ødelegge eggen på dem. Foto: Alexander Berg jr. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!