<strong>IKKE SOM PÅ HOTELL:</strong> Sliter du med håndklær som eksfolierer deg etter at du har vært i dusjen? Da må du prøve dette trikset. Foto: Trine Jensen
IKKE SOM PÅ HOTELL: Sliter du med håndklær som eksfolierer deg etter at du har vært i dusjen? Da må du prøve dette trikset. Foto: Trine Jensen Vis mer

Nei, skyllemiddel gjør ikke håndklærne myke

Du bør bruke noe helt annet i vasken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Få ting slår følelsen av å tulle seg inn store, tykke og deilige håndklær etter et bad eller en dusj. For mange av oss er det nettopp dette som er synonymt med en overnatting på et flott hotell; håndklær som er så store, hvite og perfekt myke at man nesten gruer seg til å tulle seg ut av håndkleet og inn i klærne.

Kanskje har du forsøkt å gjenskape følelsen fra hotellhelga eller spabesøket hjemme på badet, og gått til innkjøp av flotte - og kanskje også nokså kostbare - håndklær? Men dessverre er ofte lykken ikke langvarig, og etter noen vask opplever mange at håndklærne er blitt både harde, nuppete og mindre absorberende.

Men før du kaster dem og starter på nytt igjen, bør du kanskje prøve dette trikset:

Vask håndklærne med eddik og natron Ifølge det amerikanske husholdningsnettstedet Bright Nest er det et vanlig problem at håndklær med tida ender opp langt mindre myke og deilige enn de var i sin opprinnelige tilstand.

- Hardt vann og bruk av for mye vaskepulver og skyllemidler når du vasker, kan med tida føre til at håndklærne både føles stivere og absorberer mindre vann, forklarer nettstedet.

- Håndklærne trekker til seg såpevann og vaskepulver, noe som gjør at fibrene blir tunge og stive, og det vil ikke føles like behagelig å tørke seg som det gjorde da håndklærne var nye og myke.

Men løsningen er heldigvis både enkel og rimelig: Bruk eddik i vasken som du ordinært ville brukt tøymykner, forklarer nettstedet.

- Ikke bare vil eddiken gjøre håndklærne dine minst like myke som effekten du får ved å bruke tøymykner, men du vil også få klær som er mindre statiske, og som i tillegg lukter rent og godt på en naturlig måte.

Nettstedet forklarer at eddik fungerer som en naturlig tøymykner fordi den rett og slett løser opp rester av vaskepulver og såpe som ligger igjen på fibrene i håndklærne, og gjør at vannet kommer skikkelig til for å få rengjort håndklærne igjen.

Slik gjør du: En gang iblant bør du kjøre håndklærne på to vasker med denne enkle løsningen: Først vasker du håndklærne på en vask med bare varmt vann og en måleskje med eddik. Dette vil løse opp mineralopphoping fra hardt vann og overskuddsrester av vaskepulver.

Deretter vasker du håndklærne på en vask med varmt vann og en liten måleskje natron. Dette fjerner all lukt fra håndklærne, og gjør at de lukter bare rent og friskt.

Dropp skyllemiddel Selv om selve poenget med skyllemiddel er å gjøre klesvasken både mykere og mer velduftende, kan det faktisk hende at du gjør deg selv en bjørnetjeneste ved å bruke dette i vasken når du vasker håndklær.

- Vi anbefaler faktisk ikke bruk av skyllemiddel ved vask av håndklær, forklarer Siv Egger hos Ikea til Klikk Bolig.

- Skyllemiddel reduserer nemlig absorberingsevnen til håndklærne, og bør derfor unngås om du ikke vil ende opp med håndklær som både trekker til seg mindre vann når du tørker deg, men som også føles hardere og grovere mot huden.

Dette bekrefter produksjonsansvarlig hos Kid Interiør AS, Veronica Lund Nilsen.

- Det beste er å unngå tøymykner, selv om mange tror at dette vil gjøre at håndklærne ikke blir så myke som man vil ha dem, forklarer Lund Nilsen til Klikk Bolig.

- Tøymyknere vil etterlate rester på håndklærne som bygger seg opp til et slags voksaktig belegg over tid, og etter hvert vil det føre til at håndklærne dine blir nesten vannavstøtende, noe som da selvsagt vil si at de ikke gjør jobben sin med å tørke deg veldig godt.

Vask håndklær med håndklær De aller fleste er flinke med å sortere hvitt fra farget og 40 grader fra 60 grader i klesvasken. Men skal du holde håndklærne i ypperste stand, bør du kanskje være enda mer nøye når du sorterer vasken.

- Spesielt bør man være nøye med hvite håndklær, forklarer Hege Hansen, innkjøper og produktutvikler hos Princessgruppen.no, til Klikk Bolig.

- Vask hvite håndklær bare sammen med andre hvite håndklær, og ikke bli fristet til å kaste dem inn sammen med hvite skjorter eller laken. På den måten unngår du nupper, og håndklærne vil også holde fargen lenger.

<strong>I STEDET FOR SKYLLEMIDDEL:</strong> Ekspertene anbefaler å ikke bruke skyllemiddel når du vasker håndklær. Men en liten kopp eddik i ny og ne holder håndklærne myke. Foto: Trine Jensen
I STEDET FOR SKYLLEMIDDEL: Ekspertene anbefaler å ikke bruke skyllemiddel når du vasker håndklær. Men en liten kopp eddik i ny og ne holder håndklærne myke. Foto: Trine Jensen Vis mer

Og ikke overdriv bruken av vaskepulver.

- Ofte holder det i massevis med halvparten av den anbefalte mengden, råder Hansen.

Tørk i tørketrommel Dårlig eller ikke rask nok sentrifugering vil føre til at håndklærne er veldig fuktige når de henges til tørk, noe som igjen vil gjøre at de føles stivere når de er tørre.

- Håndklærne vil føles mykere ved god sentrifugering og bruk av tørketrommel, forklarer Hansen.

- Når man tømmer lofilteret i tørketrommelen, vil man nok oppdage at håndklær loer en god del når de tromles. Selvsagt sliter dette på håndklærne, men håndklær av god kvalitet er laget for å tåle tørketrommel, og vil som sagt holde seg mykere på denne måten enn om man lar dem henge til tørk.

Smaken er som baken Men ifølge Hansen er det ikke alle som mener tykke håndklær er det beste å tørke seg med.

- Jeg tror det blir litt smak og behag, forklarer eksperten.

- Noen mennesker liker faktisk «gamle og stive» håndklær, da de synes disse har bedre absorberingsevne.

Hansen forklarer at den foretrukne tykkelsen på håndklær faktisk varierer fra sted til sted.

- I land som England og USA er det vanlig med håndklær opp til 700 gram per kvadratmeter, mens vi i Norge bruker mest håndklær med en tykkelse på 400-550 gram. Hos Princess selger vi håndklær helt ned i 320 gram per kvadratmeter, som er veldig populære for eksempel på store strandhåndklær som skal tørke fort og ta liten plass i kofferten.

HUSK: Alle nye håndklær bør, i likhet med andre intimprodukter, vaskes før første gangs bruk. De oppnår ikke full absorberingsevne før de har blitt vasket et par ganger.

Les også: Derfor blir det ikke rent når det vasker gulvet
Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?
Slik velger du riktig tørketrommel
Derfor MÅ du rengjøre filteret i tørketrommelen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

<strong>KJAPP LØSNING:</strong> Kanskje ikke helt som nye, men i alle fall ganske så mye mykere enn før. Foto: Trine Jensen
KJAPP LØSNING: Kanskje ikke helt som nye, men i alle fall ganske så mye mykere enn før. Foto: Trine Jensen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer