Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Neonlyset lokker 13 millioner til Europas Las Vegas

England mest populære badeby.

NATTBYEN: Blackpools spesielle belysning er viden kjent, men den sjarmerende kystbyen har også mye å by på når sola kommer opp. 
Foto: ANDY WILLIAMS/SCANPIX
NATTBYEN: Blackpools spesielle belysning er viden kjent, men den sjarmerende kystbyen har også mye å by på når sola kommer opp. Foto: ANDY WILLIAMS/SCANPIX Vis mer

BLACKPOOL (Dagbladet): Den ærverdige Vegas-inspirerte perlen ved Irskesjøen gjennomgår tidenes ansiktsløftning.

Flere hundre millioner er brukt for å modernisere byens fantastiske strandpromenade, mer enn ei mil lang.

- Kostbart er det, men vi mener det absolutt er verdt det. Sjøfronten er Blackpools stolthet, og nå tar vi byen inn i det 20. århundre for alvor, sier Mike Chadwick ved det kommunale turistkontoret Visit Blackpool.
  
Madam Tussaud På 1700-tallet tiltrakk byen seg den engelske overklassen som mente sjøbad på vestkysten var helsebringende.

I 1840 gjorde jernbanen Blackpool allment tilgjengelig, og allerede før årtusenskiftet hadde byen årlig over tre millioner besøkende.

Fortsatt lever mange av Blackpools 140.000 fastboende av turistene. 13 millioner mennesker besøkte Blackpool i fjor. Enda flere er ventet denne sommeren.

- Vi tror at Madam Tussaud som nylig ble åpnet, vil bety enormt for oss. Blackpool har mye å tilby både for store og små, med Zoo, akvarium og en rekke aktiviteter. Først og fremst selvsagt mulighetene til å bade og sole seg på Storbritannias fineste strand, sier Chadwick.

Overnatting for 200 Langs strandpromenaden ligger hotellene tett i tett, med en samlet overnattingskapasiteten på 100000 senger.

Prisene varierer veldig. For 2000 kroner natta kan du få familierom eller dobbeltrom på de store luksushotellene med svømmebasseng og spa.

Men det finnes også en rekke billigere alternativer.

I gata opp mot Bloomfield Road, som huser Blackpools fotballstolthet, kan du få rom til under 200 kroner døgnet inklusiv full engelsk frokost.

Ny optimisme Lynn Haines bestyrer sitt eget lille Hotel Glendowie rett ved stadion, noen få hundre meter fra stranda.

20 PUND: Lynn Haines byr på overnatting med full frokost for 20 pund natta i Glendowie Hotel. Foto: GUNNAR RINGHEIM
20 PUND: Lynn Haines byr på overnatting med full frokost for 20 pund natta i Glendowie Hotel. Foto: GUNNAR RINGHEIM Vis mer

- Hos oss er det enkelt, men sengetøyet er reint, det er dusj på alle rom, og frokosten er god, sier Lynn Haines og smiler.

Hun håper på en bedre sommer enn i fjor.

- Hele turistbransjen, ikke minst de store hotellene, hadde stor nedgang på grunn av de økonomiske problemene i England. Flere opplevde omsetningssvikt på opp mot 70 prosent. Men vi er optimister her i Blackpool og sikre på at det snur i år, sier Haines.

Høy partyfaktor Blackpool var kjent som arbeiderklassens ferieby.

Byen topper fremdeles listene over britenes mest attraktive kystreisemål, foran Brighton og Bournemouth i sør.

SNART FERDIG: Flere hundre millioner er brukt for å oppgradere Blackpools sjøfront. Nå fullføres prosjektet til glede også for besøkende til Madam Tussaud. Foto: GUNNAR RINGHEIM
SNART FERDIG: Flere hundre millioner er brukt for å oppgradere Blackpools sjøfront. Nå fullføres prosjektet til glede også for besøkende til Madam Tussaud. Foto: GUNNAR RINGHEIM Vis mer

Den nattlige belysningen i Blackpool er verdensberømt.

Byens slagferdige fotballmanager Ian Holloway har med sedvanlig selvironi uttalt at han og Blackpool har til felles at «vi gjør oss best om natta».

Byens turistmyndigheter forsøker å dempe inntrykket av gambling og høy partyfaktor for å tiltrekke seg flere turistfamilier.

Men fortsatt finner du glorete spillehaller på nesten hvert gatehjørne og juglete salgsboder overalt.

Robbie Williams Byens kulturliv er rikt - med teaterscener, kunstutstillinger og stadige opptredener av store artister.

ENORM: Den 11 kilometer lange sandstranda i Blackpool har tiltrukket seg turister siden 1800-tallet. Foto: GUNNAR RINGHEIM
ENORM: Den 11 kilometer lange sandstranda i Blackpool har tiltrukket seg turister siden 1800-tallet. Foto: GUNNAR RINGHEIM Vis mer

Da nygifte Robbie Williams besøkte byen i fjor høst, leverte han følgende attest på vegne av seg og Ayda Field:

- Dette var det beste stedet å ta med kona mi på bryllupsreise. Hun elsker Blackpool. Hun har vært på Pleasure Beach, hun har spist litt chips, hun elsker det, sier Robbie Williams.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media