NÅ ENDRES REGLENE IGJEN: Enova vil nå bare gi støtte til varmepumpene som forteller hvor mye energi du sparer. Luft-til-luft-varmepumper er for lengst tatt ut av støtteordningene. Foto: TUVA MOFLAG / DINSIDE.NO
NÅ ENDRES REGLENE IGJEN: Enova vil nå bare gi støtte til varmepumpene som forteller hvor mye energi du sparer. Luft-til-luft-varmepumper er for lengst tatt ut av støtteordningene. Foto: TUVA MOFLAG / DINSIDE.NOVis mer

Neste år kuttes varmepumpestøtten

Bare støtte til utvalgte varmepumper.

Ønsker du å bytte til mer miljøvennlige oppvarmingskilder i boligen, finnes det en rekke ulike støtteordninger. Hvert år deler nemlig regjeringen ut millioner i støtte til miljøvennlig oppvarming gjennom Enova.

Men hvilke prosjekter som støttes, vurderes og oppdateres stadig.

Tidligere i år utvidet Enova tilskuddsordningene med bedre insentiver for dem som vil oppgradere boligen sin.

Installasjon av varmepumpe er ett av tiltakene du har kunnet søke om støtte til. Det vil si, støtten er trukket til luft-luft-varmepumper, mens installasjon av luft-vann- og vann-vann-varmepumper fortsatt kan gi deg støtte.

Nå innskrenkes derimot støtteordningen til bare å gjelde luft-vann- og vann-vann-varmepumper med energimålere.

- Undersøkelser viser at hvor godt varmepumper virker, avhenger blant annet av temperaturforhold, valgt løsning og hvor god jobb som er gjort ved installeringen. De som investerer i slike løsninger, enten om det er av økonomiske årsaker eller miljøhensyn, må kunne føle seg sikre på at de faktisk får valuta for pengene, sier Helle H. Grønli, programsjef for bygg og varme i Enova, i en pressemelding.

Hvor mye du kan spare finner du ut i vår varmepumpekalkulator

Vil ha kontroll Å installere en varmepumpe skal i teorien ha en positiv effekt på strømregningen, men slett ikke alle varmepumper fungerer like godt.

Grønli håper derfor det nye kravet vil føre til at målere blir en naturlig del av varmepumpene som tilbys kundene.

- Gjennom det kan vi få dokumentert hvilken virkning varmepumpene faktisk har. Det er ikke bare en fordel for kundene, men også for bransjen, som blir tryggere på at de gir riktig informasjon om produktene og installerer pumpa rett, mener Grønli.

Søk ALLTID først Dagens støtteordninger går til installering av luft-vann- og vann-vann-varmepumper. Hvilke målere som kreves, vil variere.

Det er derfor ekstra viktig å søke om støtte FØR du starter arbeidet.

Dette gjelder for øvrig uansett for både Enovas støtteordning, samt kommunenes peisstøtteordninger: Du må altså søke om støtte og få det innvilget før du installerer.

- For boligvarmepumper vil det stilles krav om både strømmåler og varmemengdemåler. Dette gjør eieren i stand til å se hvor mye energi som faktisk blir spart gjennom installasjon av varmepumpa. Samtidig gir måling av energien som går inn til og ut fra varmepumpa, eieren mulighet til å kartlegge feil som kan oppstå som følge av at pumpa tildekkes av eksempelvis snø eller løv, sier Grønli.

Enova forventer at leverandørene av fjern- og nærvarme allerede har gode målesystemer. Det blir derfor ikke stilt krav om målere om du søker støtte til fjernvarme eller varmesentral.

Les også: Vår leser Mikael Lyng var kreativ da hans varmepumpe ble iset ned. Men det kostet mer enn et par kWh: Varmet opp varmepumpa med byggtørker.