RING NÅ: Fra neste år må du ha papirer på alle jobber som er utført i boligen din når du skal selge.  Foto: ALL OVER PRESS
RING NÅ: Fra neste år må du ha papirer på alle jobber som er utført i boligen din når du skal selge. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

Neste år må du kunne dokumentere dette

Oppussing skal dokumenteres i ny boligsalgsrapport. Men det er ikke lett hvis ikke firmaet fortsatt eksisterer.

DinSide Fra neste år skal alle boliger som selges ha utfyllende dokumentasjon på boligens tekniske tilstand, en såkalt boligsalgsrapport.

I denne skal det legges ved skriftlig dokumentasjon på arbeid foretatt i boligen, som for eksempel samsvarserklæring fra elektriker og DDV-instruks fra rørleggeren.

Mange glemmer det Dessverre er det ikke alle håndverkere som er like flinke til å levere alle papir uoppfordret, og heller ikke alle av kundene er like flinke til å etterspørre dette.

Er du en av dem, anbefaler vi at du tar kontakt med håndverkeren så fort som mulig for å få ettersendt dette. For selv om du ikke har umiddelbare flytteplaner, må du kunne dokumentere alt arbeid på boligen om du en gang skal selge.

Les også: Ikke glem å få papirer av håndverkerne

Få papirer mens håndverkeren er der Det aller beste er selvsagt at du får papirer på jobben mens håndverkeren utfører arbeidet. Men minst like viktig er det å få papirer mens ansvarlig håndverker fortsatt jobber i samme firma - og mens firmaet fortsatt eksisterer.

Bygge- og anleggsvirksomhet utgjør en stor andel av alle konkurser, og det er ikke uvanlig at håndverkerforetak skifter navn eller slår seg sammen.

Ikke nok med kvittering For det er ikke nok å fremvise kvittering, du må ha papirer på hva som faktisk er gjort. Har du ikke det, vil du risikere at rommet automatisk får laveste tilstandsgrad (TG).

Dette kan være svært prisdempende om det gjelder rørlegger- eller elektrikerarbeid.

Gjør det, selv om det er litt pinlig, er rådet fra Sinnasnekker'n: Sjekk referanser og be om kontrakt

Venter lavere priser En grundigere gjennomgang vil ikke bare trygge boligkjøpet. Det vil også gi mer korrekte priser, i mange tilfeller lavere priser enn det vi ser i dag. Dette gjelder spesielt eldre og godt brukte boliger.

- Dersom prisen blir lavere, får kjøper en pris som i større grad stemmer overens med kvaliteten på boligen, sier Kolbjørn Mohn Jenssen, biolog og daglig leder i Mycoteam, i en pressemelding. Mycoteam jobber med biologiske bygningsskader.

Mange boligselgere må belage seg på å få litt mindre for huset sitt.

- En bolig med et bad med en tilstandsgrad som krever rask utbedring, vil ha en lavere verdi. Det vil da ofte komme lavere bud på eiendommen, sier administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening.

Det vil altså være boligselgerne og ikke eventuell eierskifteforsikring som får den økonomiske belastningen ved boligens svakheter.

- Med en slik rapport i hånden får boligkjøpere et bedre beslutningsgrunnlag. Får de vite at badet er råttent bak flisene, kan de gi lavere bud og sette av penger til nødvendige utbedringer. Dette vil nok redusere antall konflikter etter boligkjøp, sier Mohn Jenssen.

BEDRE FOR BOLIGKJØPERE: Dette nye tiltaket vil gi boligkjøpere et bedre grunnlag når de skal gi bud.  Foto: OLE PETTER BAUGERUD STOKKE
BEDRE FOR BOLIGKJØPERE: Dette nye tiltaket vil gi boligkjøpere et bedre grunnlag når de skal gi bud. Foto: OLE PETTER BAUGERUD STOKKE Vis mer

Boligsalgsrapporten koster mye mer enn takst: Nå blir det dyrere å selge bolig

En av fire får mindre enn de betaler for Hovedpoenget med de nye boligsalgsrapportene er at boligkjøperne skal få mer korrekt informasjon om hva de faktisk kjøper. I dag er det mange som får seg ubehagelige og dyre overraskelser.

- Mellom 20 og 25 prosent av boligkjøperne oppdager feil eller mangler etter at de overtar boligen. I mange tilfeller er det snakk om skjulte fuktskader som gir råte og sopp, sier Mohn Jenssen.

Mange boligkjøp ender i konflikt, men skadene og manglene dreier seg om mer enn kroner og øre.

- For boligkjøperne føles det som å havne i en felle. Fukt eller sopp kan gi helseplager. Kjøper har ofte lånt maksimalt for å finansiere kjøpet og har ikke råd til å utbedre, men kan heller ikke selge fordi boligen har gått ned i verdi som følge av at skaden er oppdaget.

På Norges takseringsforbunds nettsider finner du en oversikt over takstmenn som er sertifiserte for boligsalgsrapporter.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.