Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Nesten dobbelt så mye kjøtt i vinneren

Stor forskjell på innholdet i julepølser.

IKKE KJØPT ENNÅ? Les denne testen før du handler. Det er stor forskjell på hvor mye kjøtt de enkelte produsentene har i julepølsa. Foto: ERIK HELGENESET
IKKE KJØPT ENNÅ? Les denne testen før du handler. Det er stor forskjell på hvor mye kjøtt de enkelte produsentene har i julepølsa. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer

 • Flere matsaker på db.no/mat 

(Bramat.no): Julepølse hører til den tradisjonelle julematen, og det er mange typer å velge mellom i butikkhyllene.

Både når det kommer til smak, pris og næringsinnhold er det relativt store forskjeller mellom de ulike julepølsene.

I denne testen har en av vinnerne  rundt 80 prosent kjøtt, mens en av taperne har 44 prosent.

De sunneste er de beste? I denne testen vurderer vi pølsenes næringsinnhold.

Ofte er det slik at mat som inneholder mye fett og kalorier, ikke scorer så bra når det kommer til sunnhet, men likevel kan vinne en smakstest.

Det er fordi fett binder smak, og mange mennesker har en preferanse for fet mat.

På samme tid i fjor, testet vi også julepølser. Da så vi at pølsene som scoret høyest på næringsinnhold, også scoret høyest på smak.

Det er altså ikke slik at pølsene som inneholder store mengder fett og salt nødvendigvis smaker best!

Mye salt i julematen Pølser, kjøttboller, sylte og annen tradisjonell julemat inneholder ofte mye salt.

Når vi vet at de aller fleste av oss får i seg over dobbelt så mye salt som vi trenger, kan det være greit å begrense inntaket av den salteste maten.

Det kan også være lurt å ta en titt på tester som dette, for å styre unna verstingene når det kommer til salt og fett.

Les også: Derfor bør du spise mindre salt

Ikke alle julepølser varer til jul Selv om det heter julepølser, så er det greit å vite at flere av pølsene går ut på dato før jul.

 Vi spiser jo julemat før selve høytiden og kjøttmat er ferskmat.

Sjekk derfor holdbarheten når du kjøper inn julepølsen.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet et utvalg julepølser.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av energi, protein, karbohydrater, mettet fett, salt og andel kjøtt.

Mye protein og kjøtt har trukket opp, mens innholdet av energi, karbohydrater (dette er stort sett bare stivelse), fett og salt har trukket ned. Vi har latt kjøtt, salt og mettet fett telle dobbelt.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 2.

Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Julepølse grov, Hampshire svin
En av testens vinnere. Høyest kjøttinnhold av alle. Saltinnholdet burde vært lavere.
Karakter:
Produsent: Coop, Fatland AS


Ekte julepølse
En av testens vinnere. Greit med kjøtt.
Karakter:
Produsent: Jens Eide


Kjøttrik julepølse
En av testens vinnere. Greit med kjøtt.
Karakter:
Produsent: Gilde


Julepølse uten skinn
Ikke spesielt mye kjøtt.
Karakter:
Produsent: Gilde


Julepølse uten skinn
Et ok alternativ.
Karakter:
Produsent: Coop, Fatland AS


Julepølse, Xtra
Et ok alternativ.
Karakter:
Produsent: Coop, Fatland AS


Julepølse
Et ok alternativ.
Karakter:
Produsent: Leiv Vidar


Røkt julepølse
Et ok alternativ.
Karakter:
Produsent: Gilde


Grov julepølse
Bra med kjøtt, men mer mettet fett enn de andre.
Karakter:
Produsent: Finsbråten


Kokt julepølse
Relativt lite kjøtt, og for mye salt.
Karakter:
Produsent: Gilde


Julepølse, Best pris
Mer mettet fett enn vinnerne.
Karakter:
Produsent: REMA 1000, Nordfjord AS


Røkt julepølse, Best pris
Et ok alternativ men mer mettet fett enn vinnerne.
Karakter:
Produsent: REMA 1000, Nordfjord AS


Julepølse, urøkt
Mer mettet fett enn vinnerne.
Karakter:
Produsent: REMA 1000, Nordfjord AS


Julepølse, lettrøkt på bøkeflis
Mer mettet fettenn vinnerne.
Karakter:
Produsent: REMA 1000, Nordfjord AS


Kokt julepølse, Smart 365
Veldig lite kjøtt, og mye salt.
Karakter:
Produsent: Ica Norge AS


Julepølse frilandsgris
Ingen terning pga manglende deklarasjon.
Karakter: -
Produsent: Grøstadgris

Les mer på Bramat.no:

Senk skuldrene og pust

Hvor mye kanel på en dag?

Slik får du en sunn jul