Nesten gratis firehjulsdrift

Disse merkene slåss om kundene.

STOR ANDEL: Mer enn hver tredje nye personbil i Norge har firehjulstrekk. Bilimportørene kriger om å få deg til å velge deres alternativ. Foto: BMW
STOR ANDEL: Mer enn hver tredje nye personbil i Norge har firehjulstrekk. Bilimportørene kriger om å få deg til å velge deres alternativ. Foto: BMWVis mer

Dinside Hver tredje personbil som selges i Norge har firehjulstrekk. Flere importører kjører nå aggressive tilbud som forbrukerne tjener stort på.

Her finner du Norges 10 billigste firehjulstrekkere!

I vinterlandet Norge er 33,6 prosent av de solgte personbilene så langt i år levert med firehjulstrekk. Biler med trekk på alle fire var lenge regnet som et luksusgode forbeholdt dyre SUV-er som Range Rover og Mercedes-Benz GL.

Men med tiden har teknologien utviklet seg, stadig flere bilmodeller og motoralternativer er blitt tilgjengelig med innretningen, og prisene er vesentlig redusert. I dag kan du faktisk velge mellom hele 1.111 ulike bilmodeller og varianter personbiler, ifølge tall fra OFV.

Nå får også Tesla firehjulstrekk!

Kampanjepriser firehjulstrekkerne Heldigvis for forbrukerne har konkurransen tilspisset seg blant flere av importørene av premiumbil-merkene.

BMW var først ut med aggressive kampanjer for ett år siden, og har nå fått følge av Mercedes-Benz. I tillegg har Volkswagen hengt seg på. Avhengig av bilmodell, kan du som kunde spare så mye som 47.000 kroner. Men ikke alle aktørene er like ivrige.

Se oversikten nedenfor:
BMW
- Vi tilbyr firehjulstrekket xDrive på de fleste modeller. Dette var en kampanje vi begynte med i november i fjor. Den kom igjen i februar, og nå har vi kjørt den fra slutten av oktober og den går til 22. november. Det er noe vi gjør når det er sesong, sier Markeds- og kommunikasjonsdirektør Christian Gottschalk i BMW Group Norge.

HØY ANDEL: BMW har satset tungt på firehjulstrekk. Andelen xDrive ligger på rundt 80 prosent. Foto: JAMIESON POTHECARY
HØY ANDEL: BMW har satset tungt på firehjulstrekk. Andelen xDrive ligger på rundt 80 prosent. Foto: JAMIESON POTHECARY Vis mer

Sett bort fra elbil, så består BMWs salget av 80 prosent xDrive. 

Gottschalk sier at de snart også vil tilby xDrive på 2-serie Active Tourer. Kundefordelen varierer fra 25.000 kroner til cirka 40.000 kroner.

Mercedes-Benz
- Kampanjen med 9.900 kroner for firehjulstrekk har pågått siden medio oktober, og den går ut november i år. Tilbudet gjelder for alle modeller der 4Matic er en opsjon, forteller kommunikasjonsdirektør i Mercedes-Benz Norge, Christoffer Nøkleby.

I praksis betyr dette at du får tilbudet på biler med automatgir ettersom Mercedes-Benz ikke tilbyr firehjulstrekk med manuelt gir.

Unntaket er C-klasse og E-klasse med 250 BlueTEC 4Matic, da de i en tidsbegrenset periode er lavere priset enn tilsvarende bil med bakhjulstrekk, i påvente av 220 BlueTEC 4Matic som kommer neste år.

- Vi kjører kampanjetilbudet fordi vi nå har et større utvalg 4Matic-modeller og merker det er et sug i markedet etter firehjulstrekk, sier Nøkleby.
 
Historisk har den andelen for Mercedes ligget på 30 prosent, men selskapet har som mål å komme opp mot konkurrentenes nivå. Kundefordelen på tilbudet varierer fra modell til modell, fra 20.000 kroner til 47.000 kroner.

PÅ MINDRE MODELLER: Mercedes ønsker å øke sin andel 4Matic-biler betraktelig, og har begynt med de mindre modellene.   Foto: TOMMY SIMON NORUM
PÅ MINDRE MODELLER: Mercedes ønsker å øke sin andel 4Matic-biler betraktelig, og har begynt med de mindre modellene. Foto: TOMMY SIMON NORUM Vis mer

Volkswagen
- Vi har kjørt kampanje på firehjulstrekket 4Motion for Golf og Golf stasjonsvogn til 9.900 kroner siden september, og det varer fram til 29. november. For Tiguan kjører vi prisavslag på 15.000 kroner, sier VWs produktsjef Jan Tore Kopperud hos Harald A. Møller.

Møller hadde tilsvarende tilbud fra mars til mai med stor suksess ifølge dem selv. Spesielt for Golf stasjonsvogn. Så langt i år utgjør firehjulstrekksalget 30 prosent av VWs personbiler i Norge, om du ser bort fra elbiler.

Audi og Volvo er forsiktigere Andelen quattro ligger per dags dato på 53 prosent hos Audi. Hos Volvo er andelen firehjulstrekk (AWD) på drøyt 33 prosent.

- Vi vil ikke droppe prisen på quattro på lik linje som andre aktører har gjort med sitt firehjulsdriftsystem. Vi ser at de tiltakene de gjør med rimelig firehjulsdrift medfører økt markedsandel, men mener at man skal være varsom med å vanne ut verdien av merkevaren sin på denne måten, sier Audis informasjonssjef Marius Tegneby hos Harald A. Møller.

Volvo har hatt kampanjer tidligere i år, men kan ikke si noe om når det vil gjenta seg, ifølge Rune Gutteberg Hansen hos Volvo Car Norway.