BRA FOR ELDRE OG SMÅSPISTE: Blåmuggost har mye smak som kan stimulere appetitten og gi viktig ekstra energi og næringsstoffer til kroppen. Foto: ERIK HELGENESET
BRA FOR ELDRE OG SMÅSPISTE: Blåmuggost har mye smak som kan stimulere appetitten og gi viktig ekstra energi og næringsstoffer til kroppen. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Nesten karbohydratfrie, 75-90 % av kaloriene kommer fra fett

De beste får terningkast fem.

(Bramat.no): Det finnes flere typer blåmuggoster i butikken, vi har testet et lite utvalg ferdigpakkede blåmuggoster og blåhvite muggoster.

Norsk ost slår svensk ost.

Mest fett, litt kalsium Blåmuggoster er nærmest karbohydratfrie, men derimot rike på fett (melkefett). Mens fett gir 9 kcal per gram, gir karbohydrater og protein «bare» 4 kcal per gram.

Om lag 75-90 % av kaloriene i oster som dette kommer fra fett. Det gjør ost til et svært kaloririk pålegg.

Alle oster inneholder kalsium, blåmuggoster også. Spiser du en brødskive med blåmuggost (20 g), får du dekket ca. 10% av kalsiumbehovet ditt.

Kanskje ikke så mye i seg selv, men i det totale kostholdet er dette en fin bidragsyter til kalsium.

Osten er også en kilde til spormineralet jod, som flere av oss får for lite av.

Bra for eldre og småspiste Blåmuggost har en karakteristisk smak som mange liker, særlig eldre som jo har større toleranse for skarpe smaker enn yngre.

Oster som dette er faktisk utmerket kost til eldre.

Mange eldre sliter med redusert smakssans og dårlig matlyst. Dette gjør dem utsatt for underernæring.

Blåmuggost har mye smak som kan stimulere appetitten og gi viktig ekstra energi og næringsstoffer til kroppen.

Vi spiser mer fett og ost Nylig kom Helsedirektoratet med rapporten «Utviklingen i norsk kosthold 2012».

Ifølge de siste undersøkelsene har nedgangen i fettinntaket snudd og er på vei oppover igjen:

«I 2011 var kostens innhold av fett 36 energiprosent og av mettede fettsyrer 16 energiprosent. Innholdet av mettet fett er nå vesentlig høyere enn anbefalt nivå på 10 energiprosent.»

Samtidig spiser vi mer fet ost, særlig hvit ost. Blåmuggost er en fet ostetype, og et økt inntak av denne vil også øke kostens innhold av mettet fett.

Ifølge helsemyndighetene bør vi heller velge mager ost for helsas skyld.

Melkefett er konfliktfylt Nyere studier viser noe motstridende resultater når det gjelder inntaket av melkeprodukter og kolesterol.

Noen vil gå så langt som å si at melkefettet ikke er kolesteroløkende, men andre er forsiktige i kostrådene sine og framholder fremdeles at melkefettet er kolesteroløkende og kan øke risikoen for hjerte- og karsykdom. Andre igjen framhever melkefettet som noe som er ekstra sunt.

Per i dag lyder de offisielle kostrådene at bør vi bytte ut mettet fett med umettet, fordi dette vil redusere vår risiko for å få hjerte- og karsykdom.

Selv om det pågår mye forskning når det kommer til fettets innvirkning på helsa, velger vi å ta hensyn de offisielle kostrådene i denne testen.

Fett fra melk, sunnere enn antatt?  Gir melk økt risiko for hjerte- og karsykdom?

Dette har vi vurdert I denne testen har vi sett på et utvalg blåmuggost og blå- og hvitmuggost (men ikke hvit muggost) som finnes i de største dagligvarekjedene.

Vi skulle gjerne testet blåmuggostene som ligger i ostedisken på for eksempel Meny, men alle disse var feilmerket med 0 gram fett, noe som gjorde at de ikke kunne være med i denne testen.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye protein, fett og kalsium de inneholder. Fett trekker ned, mens protein og kalsium trekker opp.

Siden muggost er en kilde til både jod og kalsium, som begge er næringsstoffer som mange får for lite av, har vi valgt å gi terningkast 3-5, til tross for at muggosten også er rik på fett og dermed kalorier.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Norzola Testvinner med mest protein. Bra innhold av kalsium. Fettinnholdet er midt på treet. Karakter: Produsent: Tine SA Castello Danablu extra creamy Testvinner med mest protein. Bra innhold av kalsium. Kommer dårligere ut på fettinnhold. Karakter: Produsent: Arla Foods A/S Royal blue Osten med det høyeste kalsiuminnholdet, men også mest fett. Nest lavest på protein. Karakter: Produsent: Tine SA Smørbar blåmugg Testens laveste fett- og proteininnhold. Kalsiuminnholdet er ukjent, men vi fikk opplyst at det lå så lavt at det ikke var lov å deklarere - og dermed testens laveste kalsiuminnhold. Karakter: Produsent: Tine SA Selbu blå Laveste deklarerte kalsiuminnhold, middels proteininnhold. Kommer dårligere ut på fettinnhold. Karakter: Produsent: Ostecompagniet, Tine SA Castello Jersey mild Testens laveste proteininnhold og nest mest fett. Kommer dårlig ut på kalsiuminnhold. Karakter: Produsent: Arla Foods A/S Castello creamy blue Testens laveste proteininnhold og nest mest fett. Kommer dårlig ut på kalsiuminnhold. Karakter: Produsent: Arla Foods A/S Castello organic blue Testens laveste proteininnhold og nest mest fett. Kommer dårlig ut på kalsiuminnhold. Karakter: Produsent: Arla Foods A/S Castello organic mild Testens laveste proteininnhold og nest mest fett. Kommer dårlig ut på kalsiuminnhold. Karakter: Produsent: Arla Foods A/S Saga classic Lavt kalsiuminnhold og nest høyeste fettinnhold. Blant testens laveste proteininnhold. Karakter: Produsent: Gjesing Mejeri, Arla Les mer på Bramat.no:
Kosthold ved schizofreni
Ikke alt søtt er usunt
På tide å hive ut transfettet