SILD I PANNE: Arne Brimis lune eggerøre, biter av spekesild og kokte beter er perfekt vintermat. Sunt, billig og veldig godt. Foto: METTE MØLLER
SILD I PANNE: Arne Brimis lune eggerøre, biter av spekesild og kokte beter er perfekt vintermat. Sunt, billig og veldig godt. Foto: METTE MØLLERVis mer

Nesten pinlig at nordmenn er så dårlige på sild

Gi deg selv en sunn start på året.

Ingen fisk er så proppfull av sunne og viktige næringsstoffer som silda.

«Havets sølv» inneholder blant annet rikelig med viktige omega-3 fettsyrer og D-vitaminer.

Alt sammen stoffer vi trenger ekstra tilskudd av i mørke vintermåneder.
 
Fin råvare - Sild er sunt, men det er fenomenalt godt også. Vi har verdens beste sild i Norge, og vi bør spise mer av den. Det er lett å lage gode retter av en så fin råvare, sier Arne Brimi.

Les også: Sild vous plait

Sild passer sammen med mange ulike smaker, og Brimi legger den gjerne på glass med syltelake, løk og gulrøtter.

SILD PÅ GLASS: Arne Brimi er glad i syltet fisk av alle slag, og bruker rikelig med grønnsaker i sylteglassene. Foto: METTE MØLLER
SILD PÅ GLASS: Arne Brimi er glad i syltet fisk av alle slag, og bruker rikelig med grønnsaker i sylteglassene. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Han varierer med grønnsaker etter hva han har tilgjengelig.

En annen favoritt er spekesild i panne med kokte beter og lun eggerøre.

- Jeg bruker god, utvannet spekesildfilet. Det er lurt å smake seg fram til hvordan du liker silda best. Synes du den er for salt, så legg den litt i vann eller melk så blir den mildere, råder Brimi.

Kjent og kjær På Vianvang lager de egen spekesild, og gjennom hele høsten har spisegjestene blitt tilbudt en sildesmak blant alle de 10-12 små smakene som bys fram før hovedmåltidet.

Spekesilda serveres med løk, rømme og flatbrød.
 
- Det er morsomt å servere spekesild. For noen er det en kjent og kjær smak, mens andre smaker for første gang. Det finnes de som ikke tør smake også. Det er jo nesten pinlig at vi ikke er flinkere på sild i Norge, vi har jo havet fullt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk skal ha sild til jul, og så glemmer vi den, mener Brimi.

-Se på danskene og svenskene, de serverer sild året rundt. Vi må blitt litt mer stolte av den flotte silda vår, sier Brimi.

Hvorfor er vi nordmenn så skeptiske til sild? Les Viestads betrakninger om å spise i stim.

Brimi setter fram et brett med pakker av matpapir til fotografering.

Inni pakkene damper det av små sildebiter på toppen av tynne løkringer.

Pakkene er varmet i tørr stekepanne.

- En god og enkel sildesmak. Enkle ting funker, sier Brimi.