Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Nesten ti prosent av oss biter negler

Slik blir du kvitt uvanen.

KUTT UVANEN: Neglebiting er en uvane opp mot ti prosent av befolkningen sliter med. Dessverre er uvanen også helseskadelig, i tillegg til at den fører til økt risiko for vortevirus på hendene. Foto: DIEGO CERVO - FOTOLIA
KUTT UVANEN: Neglebiting er en uvane opp mot ti prosent av befolkningen sliter med. Dessverre er uvanen også helseskadelig, i tillegg til at den fører til økt risiko for vortevirus på hendene. Foto: DIEGO CERVO - FOTOLIA Vis mer

(KK.no): Å bite negler er en uvane som veldig mange sliter med, og mange av oss merker det ikke når vi gjør det engang.

For selv om det er flest barn som biter negler, er det også mange voksne som har pådratt seg uvanen.

Og til tross for at de aller fleste neglebitere er fullt klar over at det verken er bra for neglene eller får dem til å se særlig pene ut, har de fryktelig vanskelig for å slutte.

Hvorfor er det egentlig slik?

Kan være psykisk Ifølge Anja Solhaug, som er kursansvarlig ved Neglakademiet, finnes det ikke noe godt svar på hvorfor vi biter negler.

- Opp mot ti prosent av befolkningen sliter med denne uvanen, men hvorfor vet vi ikke. Det finnes flere teorier om at det er psykisk betinget og er relatert til stress, nerver og lignende, men det er ikke gitt noen konkret konklusjon, forteller hun til KK.no.

Man skulle kanskje tro at uvanen er arvelig, siden vi ofte ser at opptil flere personer i en familie har nedbitte negler, men ifølge Solhaug skyldes det ikke noe genetisk.

- Neglebiting er ikke genetisk, men biter en av foreldrene negler, er det ofte slik at barna også gjør det.

- Dette skyldes at barna ikke får irettesettelse når de putter fingrene i munnen. Siden foreldrene selv gjør det, legger de ofte ikke merke til uvanen til barnet før det er for seint.

Skade på neglerota Det å bite negler fører som regel ikke til noen annet enn stygge negler, og de fleste vil klare å legge av seg uvanen etter hvert. Men dersom du er av den ekstreme typen, kan det føre til permanent skade, forteller Solhaug.

- Dersom du biter ekstremt mye på neglene, kan det skape permanent skade på neglerota, noe som kan føre til at neglen ikke vokser normalt.

Ifølge Åse Storfjell-Olven, som er farmasøyt i Vitus apotek, kan neglebiting også føre til at du får i deg ugunstige basiller.

- Det er jo slik at vi har bakterier, virus og annen møkk under neglene som kan gjøre oss syke. Jeg anbefaler derfor neglebitere å vaske hendene hyppig og ha antibac i veska. Da får de ikke i seg så altfor mye rart, fortelle hun til KK.no.

STRESS: Mange begynner å bite negler så fort de føler seg stresset. Foto: BERC - FOTOLIA
STRESS: Mange begynner å bite negler så fort de føler seg stresset. Foto: BERC - FOTOLIA Vis mer

En annen konsekvens av neglebiting kan faktisk være at du utvikler vorter på fingrene. Ikke så hyggelig.

Slik slutter du Dersom du ønsker å legge av deg uvanen, finnes det en rekke forskjellige alternativer du kan prøve.

- I første omgang må du bli klar over at du har en uvane og ønske å gjøre noe med det. Det finnes en rekke hjelpemidler på blant annet apoteket som kan hjelpe til i prosessen.

- Det finnes noe som heter Mentholatum Go Negl, som er en slags «roll on» som du kan bruke på neglene. Det er en væske som er klar og smaker bittert, slik at du mister lysten til å putte fingeren i munnen, forklarer Storfjell-Olven.

Om ikke en slik smakstilsatt lakk er nok, kan kanskje kunstnegler være løsningen.

Disse finnes til både menn og kvinner, forteller Solhaug.

- Voksne kvinner og menn kan få satt på kunstnegler og bli fulgt opp etter manikyristens anbefaling. Menn er kanskje litt skeptiske, men de kan fint få korte kunstnegler som ser helt naturlige ut, og som ingen vil legge merke til, sier hun.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no.

Sjekk også ut følgende saker:
Uvanene som er «bra» for deg
Derfor bør du droppe neglebitingen
Hva skyldes de hvite flekkene på neglene?
Å pille seg i nesa kan styrke immunforsvaret

NEGLER: Dersom du biter neglene dine veldig ofte, kan det føre til skade på neglerota. Foto: ADROACH - FOTOLIA
NEGLER: Dersom du biter neglene dine veldig ofte, kan det føre til skade på neglerota. Foto: ADROACH - FOTOLIA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media