Nettbrettmobilen

Asus Fonepad er både nettbrett og mobil - til en hyggelig pris.

BRETT OG MOBIL: Asus Fonepad er både nettbrett og mobil. Produsent
BRETT OG MOBIL: Asus Fonepad er både nettbrett og mobil. ProdusentVis mer

Asus sniker seg rett under 2.000 kroners grensen med sitt nye nettbrett, Fonepad. Et nettbrett du også kan bruke som telefon.

Asus Fonepad er til forveksling lik Google-nettbrettet Nexus 7. Noe som ikke er veldig rart med tanke på at det er Asus som også produserer Nexus 7.

Noen forskjeller finnes det likevel. Asus Fonepad har en litt annen skjerm, selv om oppløsningen er den samme. Fonepad har også en noe enklere enkjerneprosessor mot Nexus 7 som har en kraftigere firekjerners Tegra 3 prosessor. Mens disse forskjellene helt klart er en fordel for Nexus 7, slår Fonepad tilbake med noen helt klare fordeler over Nexus 7.

Den viktigste forskjellen er at du kan bruke Fonepad som en telefon. Men selv om du kan holde den inntil øret, og få Gordon Gekko (i filmen Wall Street) med sin mursteinstore Motorola til å se kul ut, så er nok bruken av Fonepad som mobil mer naturlig med hodetelefoner eller å bruke den som en høyttalertelefon.

TELEFON: Asus Fonepad kan brukes som telefon på normal måte, men mest naturlig er det å bruke den som en høyttalertelefon eller med hodetelefoner med mikrofon. Produsent
TELEFON: Asus Fonepad kan brukes som telefon på normal måte, men mest naturlig er det å bruke den som en høyttalertelefon eller med hodetelefoner med mikrofon. Produsent Vis mer

Mobilfunksjonen på et nettbrett er noe vi setter stor pris på og vi har aldri forstått hvorfor mange nettbrett med SIM-kort kun skal kunne brukes til data - og ikke tale.

I tillegg har Fonepad plass til minnekort. Det kan ikke Nexus 7 by på.

Brukervennlighet Asus Fonepad har en ryddig og strukturert oppstartsprodsedyre og vi synes det meste er logisk og i riktig rekkefølge.

For eksempel ber den om passord til ditt trådløse nett før den ber deg om å logge deg på Google-kontoen din. Vi har sett eksempler på det motsatte, der enheten der enheten automatisk bruker det mobile bredbåndet til man er ferdig med oppsettet.

Fonepad er utstyrt med Android 4.1.2 og lett pyntet med noen Asus-funksjoner og programmer. Stort sett av det positive slaget, som snarveier til «flytende» apper der du for eksempel kan se på video i et lite vindu i et hjørne mens man surfer på nettet Hvor praktisk og nyttig dette er på en 7 tommers skjerm kan sikkert diskuteres, men det er uansett en måte å «multitaske» på.

Rent design Designet på Fonepad ligner naturlig nok på Nexus 7, men er litt enklere. Her er det en ren bakside i aluminium og en ryddig forside med en sort ramme rundt skjermen. Skjermen er av plast og ikke glass, slik vi ser på de noe dyrere nettbrettene. Vi synes designet til Asus Fonepad er vellykket. Faktisk var det et par stykker som har lurt på om det er en iPad mini vi har hatt liggende på skrivebordet. Byggekvaliteten er god.

Vi liker også at den ligger nesten helt flatt og rolig når vi bruker den liggende på et flatt underlag. Uttaket for hodetelefoner er plassert på undersiden av nettbrettet. Det gjør at ledningen noen ganger er i veien når man bruker Fonepad sittende ved et bord. Da vil hodetelefonpluggen gjøre at man ikke kan støtte nettbrettet mot bordet på en naturlig måte.

Ok ytelse Asus Fonepad er ikke den kraftigste i nettbrettklassen. Nettbrettet er svakere enn Nexus 7, men vi synes likevel den sparker greit ifra seg i våre ytelsestester. Spesielt med tanke på at nettbrettet har en relativt moderat enkjerneprosessor. I bruk kan vi noen ganger oppleve litt hakking, men stort sett synes vi det er til å leve med.

Der Asus Fonepad virkelig imponerer er på batterilevetiden. Den målte vi til hele 9 timer og 34 minutter i vår test. Det er imponerende og vi har tidligere kun målt ett nettbrett med bedre batterilevetid, nemlig Samsung Galaxy Note 10.1. Batterilevetiden er faktisk hele to timer bedre enn hva vi målte på iPad mini og nesten 2,5 timer bedre enn på Nexus 7.

Den store ulempen med Fonepad er at lysstyrken på skjermen er litt beskjeden. Den automatiske funksjonen er satt litt for aggressivt mot det mørke, noe som gjør at man ofte må gå inn og overstyre den funksjonen og sette lysstyrken manuelt.

Konklusjon Asus Fonepad er et rimelig og ganske ok nettbrett. Er du primært på jakt etter et lite og kompakt nettbrett finnes det bedre alternativ, som Nexus 7 og iPad mini. Men, om du enten vil ha et billig nettbrett med 3G og mobilfunksjon - eller en stor mobil, så er Asus Fonepad et godt kjøp.

Vi ser for oss mange gode bruksområder for Asus Fonepad. Alt fra de som vil ha en stor skjerm i bilen (om man finner et godt universalfeste) til GPS-navigering, til kontorfolk som ønsker et praktisk og kompakt nettbrett som også fungerer som høyttalertelefon eller kanskje eldre som trenger en touchtelefon med store taster.

PORTER: Asus Fonepad har plass til minnekort, noe tvillingen Nexus 7 ikke kan by på. Hallvard Lunde, HjemmePC
PORTER: Asus Fonepad har plass til minnekort, noe tvillingen Nexus 7 ikke kan by på. Hallvard Lunde, HjemmePC Vis mer

Til en pris på 1.990 kroner koster Asus Fonepad 200 kroner mindre enn Nexus 7 med 3G (32 GB). Valget er ditt. Vi ville valgt Asus Fonepad på grunn av mobilfunksjonaliteten, men trenger du ikke den er nok Nexus 7 det beste valget.

Les også:
10 nyttige tips om du har Android-mobil
Slik er Microsoft Surface Pro
TEST: Tynne og lekre Asus Aspire S7
10 nyttige tips til iPhone

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

STILREN: Baksiden av Asus Fonepad har et rent uttrykk. Nettbrettet har ikke kamera på baksiden. Produsent
STILREN: Baksiden av Asus Fonepad har et rent uttrykk. Nettbrettet har ikke kamera på baksiden. Produsent Vis mer