SMÅBARNSFORELDRE NETTDATER: Single mødre og fedre finner gjerne ny partner via datingnettsider. ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.no
SMÅBARNSFORELDRE NETTDATER: Single mødre og fedre finner gjerne ny partner via datingnettsider. ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.noVis mer

Nettdating er perfekt for single småbarnsforeldre

Men fallgruvene er mange.

Kjernefamilien kan være både idealet og drømmen for mange. Men faktum er at i overkant av 10 000 par skiller seg hvert år. På toppen kommer alle samboerskapene som også går i oppløsning, som det ikke finnes tall på.

Det betyr at det finnes tusenvis av single mødre og fedre rundt om i landet, og mange er ivrige brukere av datingnettsteder i jakten på ny partner.

Barn ingen hindring - Omtrent 50 prosent av alle våre medlemmer har barn fra tidligere forhold, sier Julia Tungström, pressekontakt ved datingnettstedet Møteplassen.no til Foreldre & Barn.

Og det at den potensielle partneren har barn fra før, virker slett ikke avskrekkende på de datelystne.

- Flere av våre medlemmer har tvert i mot etterlyst en funksjon som gjør det mulig å finne ut hvilke uker og dager andre medlemmer har samvær med sine barn, for at det skal være så enkelt som mulig å møtes, forteller Tungström.

Vær åpen om at du har barn Hun råder nettdaterne til å være helt åpne med at de har barn, men ellers holde barna utenfor.

- Vent med å blande inn barna til forholdet har blitt seriøst, råder hun.

Kajsa Berthammar, pressekontakt ved datingnettstedet Match.com, forteller at nettstedet i en undersøkelse stilte spørsmål om hvordan medlemmene ser på det faktum at andre medlemmer har barn.

96 prosent svarte da at de enten stilte seg positive eller nøytrale. Kun 4 prosent så på barn som noe negativt.

Også datingtjenesten Sukker.no, som har en noe yngre medlemsmasse enn Match.com og Møteplassen.no, har masse aleneforeldre.

- Siste året har vi hatt over 45 304 fullt utfylte profiler der det oppgis at de har barn. Det utgjør cirka 30 prosent av alle våre 151 728 brukere, forteller Morten Gulliksen, grunnlegger av tjenesten.

Hele 70 prosent av alle brukerne har huket av for at de er åpne for å møte noen som allerede har barn.

- Selv om det reelle tallet nok er noe lavere, sier det fortsatt noe om en stor aksept for å date noen med barn, sier Gulliksen til Foreldre & Barn.

Kan bli en tidstyv Forfatter Pernille Dysthe, som er mamma til to og tidligere aktivt medlem på datingnettsider, ser flere fordeler med nettdating for single mammaer og pappaer.

- For single med omsorg for barn kan det være vanskelig å treffe potensielle kjærester in real life. Nettet er en fin arena å møte noen på, for man kan sitte hjemme i sin egen stue.

Hun anbefaler single småbarnsforeldre å bruke de største datingtjenestene, som har vart lengst.

- Mitt inntrykk er at Møteplassen er litt sånn for vanlige folk, mens Match har mer en Oslo Vest-profil. Sukker er for de litt yngre, forklarer Dysthe.

En fare for småbarnsforeldre er at de blir så oppslukt av datingnettstedet at det tar alt fokus og stjeler tid og oppmerksomhet fra barna. Nettsjekkingen kan, ifølge Pernille Dysthe, i verste fall arte seg som en form for avhengighet. All oppmerksomheten man kan få på slike nettsteder er både smigrende og spennende.

Hun har selv erfart at det ikke alltid er så lett å kombinere foreldrerollen med å være en ivrig nettsjekker. I 2008 gav hun ut romanen «Besettelsen - en historie om avhengighet», om en kvinne som blir hekta på nettdating.

Boka er delvis basert på forfatterens egne erfaringer. Hun falt pladask for en mann hun møtte på et datingnettsted, men det viste seg at mannen hun forelsket seg i var en av storforbrukerne av damer på nettet - noe hun selv beskriver som en «sjokkartet opplevelse».

- Jeg ble selv hektet på nettdating, jeg chattet og svarte på meldinger samtidig som jeg spiste middag med barna. Det var flaut da datteren bad meg logge av msn, så vi kunne spise i fred. Så hold barna utenfor, og ikke spis middag med mobilen på bordet fordi du venter på en melding. Pass på at nettdatingen ikke blir en tidstyv.

Sørg for å møte personen så fort som mulig, råder Dysthe. Det er etter hennes mening bortkastet tid å maile og chatte med en person i ukesvis før dere treffes på ordentlig.

Hun tror det er lettere å overskride intimitetsgrenser når man sitter og skriver enn om man møtes i virkeligheten. En person som virker ildfull og fantastisk på nettet, kan ha en helt annerledes utstråling ansikt til ansikt.

Stor fare for å bli lurt For hennes egen del kom det til slutt noe positivt ut av nettdatingen. Hun møtte sin nåværende kjæreste på Match.com for fem år siden, og i fjor sommer ble de ble kjærester.

- Men mange er bare ute etter en flørt, og der var jeg naiv. Ikke tro at alle er ute etter fast kjæreste. På nettet er det enkelt å fremstille seg selv som noe annet enn det du egentlig er, og du får masse bekreftelse, noe som gjør datingnettsteder til et yndet sted for psykopater. Det har psykologer støttet meg i, sier Dysthe.

Faren for å bli lurt også på andre måter, er stor. Ifølge Dagens Næringsliv herjer svindlere datingtjenester på nett. Mennesker med uredelige hensikter lager falske profiler, og det finnes internasjonale kriminelle organisasjoner som bruker disse tjenestene for å svindle.

Husk på at om tilbudet er for godt til å være sant, så er det som regel ikke sant. Det være seg jobbtilbud, produktsalg eller modellkjæreste.

Les også:

Slik forteller du barna om din nye kjæreste

Slik skilles dere uten å skade barna

- Steforeldre er positivt for barna

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.