Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Flytrafikk

Ni år etter «mirakelet på Hudson» - er pilothelten fortsatt misfornøyd med at så lite har skjedd med sikkerheten

- Dette er kapteinen. Innta nødposisjon!

ALLE OVERLEVDE: Samtlige 155 ombord overlevde da dette ruteflyet måtte nødlande på Hudson-elva i 2009. Foto: NTB Scanpix
ALLE OVERLEVDE: Samtlige 155 ombord overlevde da dette ruteflyet måtte nødlande på Hudson-elva i 2009. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
HELTEFORKLART: Kaptein Chesley Sullenberger III fikk heltestatus etter å ha landet trygt på elva. Han pensjonerte seg året etter ulykken. Foto: NTB Scanpix
HELTEFORKLART: Kaptein Chesley Sullenberger III fikk heltestatus etter å ha landet trygt på elva. Han pensjonerte seg året etter ulykken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Omtrent slik lød stemmen over høyttaleren inne i US Airways flyvning 1549 rett etter avgang fra LaGuardia-flyplassen i New York en januardag for ganske nøyaktig ni år siden.

Flyet - en Airbus A320 - som var under kommando av piloten Chesley «Sully» Sullenberger III, hadde truffet en flokk med canadagjess rett etter avgang, og mistet all kraft i motorene.

Mirakuløst nok klarte pilot Sullenberger å lande trygt på Hudson-elva uten at noen av de 155 passasjerene og besetningsmedlemmene mistet livet.

Passasjerene gikk ut på flyets vinger der det fløt nedover den strie elva, og ble plukket opp av redningsbåter.

Hendelsen ble i 2016 filmatisert av Clint Eastwood i filmen «Sully: The Miracle on Hudson» der Tom Hanks spilte piloten.

Lite trening

Avisa The Telegraph har intervjuet piloten, som fikk heltestaus etter å ha satt flyet trygt ned på elva.

I intervjuet avslører kaptein «Sully» at de hadde svært liten trening i å lande på vann. Og han er heller ikke nådig mot hva som har skjedd i etterkant av ulykken.

- Lite har endret seg siden vår flyvning. De føderale luftfartsmyndighetene (FAA) har bare tatt inn seks av de totalt 35 sikkerhetsforanstaltningene som ble anbefalt etter ulykken med flight 1549, sier Sullenberger.

Det er han lite imponert over.

- Vi skylder alle de som flyr å spre den lærdommen vi fikk av ulykken. Vi kan ikke la viktige anbefalinger samle støv i en skuff, sier han til The Telegraph.

Og legger til:

- Selv er jeg fortsatt veldig glad for at vi klarte å berge alle liv i en slik plutselig og intens krise som den vi ble utsatt for, selv uten relevant trening.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!