PEISKOS: Det nærmer seg høytid for husbranner. Hvor flink er du til å tenke over mulige brannfarer i hjemmet? Foto: Thinkstockphotos
PEISKOS: Det nærmer seg høytid for husbranner. Hvor flink er du til å tenke over mulige brannfarer i hjemmet? Foto: ThinkstockphotosVis mer

Ni brannfeller du ikke tenker over

Helt vanlige forglemmelser kan gi boligbrann.

Det nærmer seg desember, advent og jul. En periode som ikke bare innebærer innetid, pynt og kos, men også dessverre den tida på året da aller flest husbranner finner sted. Faktisk er det slik ifølge aksjon Boligbrann, at det brenner i nesten 50 prosent flere boliger i desember enn i en gjennomsnittlig måned ellers i året.

Som oftest på denne tida av året er det typiske brannårsaker som dominerer; glemte gryter på komfyren, kasseroller som får stå og koke over, eller uforsiktighet ved bruk av levende lys. Men det ligger også mange andre brannfarer på lur i hjemmet ditt, spørsmålet er bare: Hvor flink er du til å huske på disse?

1. Du plugger ikke ut mobil-lader, kaffetrakter og vannkoker Ifølge en undersøkelse TNS Gallup har gjort for If Skadeforsikring, lar hver tredje nordmann kaffetrakter, vannkoker og mobillader alltid stå i stikkontakten.

- Mange ser på batteriladere og småelektrisk utstyr som ufarlige, men mobilladere blir varme og kan starte en brann hvis de dekkes til, forklarer sjefingeniør Runar Bache i If til Trygg og Sikker.

- Jeg vil anbefale å unngå å lade mobilen om natta.

Glem ikke kaffetrakteren heller.

- Den dagen du glemmer kaffetrakteren og den tørrkoker, har du en potensiell brannstifter i huset, sier Bache.

Kaffetraktere, vannkokere, strykejern, hårfønere og lignende er som regel utstyrt med termostat. Svikt i termostaten kan forårsake brann.

- Jeg tar alltid en ekstra runde gjennom huset etter at jeg har slått av taklysene, forklarer administrerende direktør og daglig leder i Stiftelsen Norsk brannvernforening, Dagfinn Kalheim, til Bonytt.no.

IKKE KAST RETT I SØPLA: Det ligger mange potensielle brannfarer på lur i hjemmet ditt. Foto: Thinkstockphotos
IKKE KAST RETT I SØPLA: Det ligger mange potensielle brannfarer på lur i hjemmet ditt. Foto: Thinkstockphotos Vis mer

- Da er det mørkt i rommet, og jeg ser med en gang om ting som kaffetrakter eller annen småelektronikk står påslått. Det er en god vane å ha.

2. Du lar oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel gå mens du sover Vaskemaskiner, oppvaskmaskiner og spesielt tørketromler utvikler sterk varme under bruk. Oppstår det en teknisk svikt da, kan dette fort føre til brann.

- Barnefamiliene, og spesielt småbarnsfamiliene, er nok de verste synderne her, forklarer Kalheim.

- Alt det elektriske utstyret i en bolig utgjør en viss brannrisiko, og brannstatistikken viser at svært mange boligbranner skyldes feil på det elektriske utstyret, og feil bruk av el-apparater.

Eksperten forklarer at mange unge nok ikke deler den samme respekten for elektrisk utstyr som den eldre generasjonen kanskje har.

- Mange tenker at det er greit å ha disse på om natta, da er man jo i alle fall hjemme. Men om man skal tenke slik, så er det jo nesten bedre å ha disse på når man er ute av huset, for skulle det først bli brann, så er det jo nesten bedre at dette skjer når ingen er i huset.

Kalheim har et godt råd:

- Bruk ti minutter og sett maskinen i gang på ettermiddagen i stedet for rett før leggetid.

3. Du har aldri brannøvelse hjemme Selv om det kanskje høres litt voldsomt ut med en brannøvelse, så mener Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap at det er av ytterste viktighet at både du og familien vet akkurat hva dere skal gjøre og hvordan dere skal oppføre dere dersom en brann oppstår i hjemmet.

- Selv med all verdens forholdsregler, og uansett hvor flink man er, kan brann likevel oppstå, forklarer Kalheim.

PLUGG UT: Mange synder og lar ledninger stå i dagevis i strekk. Foto: Thinkstockphotos
PLUGG UT: Mange synder og lar ledninger stå i dagevis i strekk. Foto: Thinkstockphotos Vis mer

- Gjennomfør derfor også brannøvelser med jevne mellomrom, slik at alle vet hvor man skal gå, og hva man må og ikke må gjøre. Fordel ansvar og lag rutiner.

Eksperten forklarer at det er viktig å snakke med barna om brann og brannforebygging.

- Brannsikre barn blir brannsikre også som ungdom og som voksne.

4. Du er uforsiktig med levende lys Dette er høytid for levende lys og innehygge. Noe som også dessverre kan resultere i mange alvorlige husbranner om man ikke er forsiktig.

- Det er klart at det er hyggelig med levende lys, sier Kalheim.

- Og vi ønsker ikke på noen måte å skremme folk fra å hygge seg med lys, men husk på at stearinlys kan forårsake store og alvorlige branner. Ta derfor alltid forholdsregler når du tenner lys hjemme.

5. Du glemmer å slå av juletrelysene før du legger deg Både tradisjonell juletrebelysning og moderne minibelysning består av en mengde smålamper som er seriekoblet. Når en av lyspærene ryker, oppstår en forbikobling i pærens sokkel som gjør at resten av lyspærene fortsatt lyser - men med økt styrke.

- Det vil si at dersom halvparten av lyspærene går i stykker, får de gjenværende pærene dobbel spenning, og dermed firedobbel effekt, forklarer Kalheim.

- Dette kan føre til overoppheting, som kan antenne et tørt juletre, julepynt eller annet brennbart materiale i nærheten.

Man skal være forsiktig med å plassere elektrisk belysning for nær eller i direkte kontakt med brennbart materiale.

JULELYS: Slå alltid av julebelysning før du legger deg.  Foto: Colourbox
JULELYS: Slå alltid av julebelysning før du legger deg. Foto: Colourbox Vis mer

- Og dekk for all del ikke til juletrebelysningen med figurer eller bomullsdottsnø, advarer Kalheim.

Belysning som skal brukes utendørs, må være spesielt egnet til dette formålet.

- Til utendørsbelysning skal det også brukes egen utendørs stikkontakt. La aldri ledningen gå over dørterskelen eller gjennom vinduet, slik at den kommer under press eller får bruddskader.

6. Du forlater kjøkkenet mens du lager mat Ingen steder i boligen oppstår det flere branner enn på kjøkkenet. Ifølge Norsk Brannvernforening er tørrkoking av kjeler og overoppheting av olje og frityr ansvarlig for 10 til 15 prosent av alle boligbranner. Hovedregelen med komfyrbruk er at du aldri går fra den mens den står på.

Kalheim forklarer:

- Tørrkoking og fett som blir overopphetet, og antenner er årsak til svært mange boligbranner som starter på kjøkkenet, og de er så lette å unngå om man bare er til stede og ikke glemmer det man holder på med. La heller aldri komfyren stå på mens du er ute av huset.

Både fett og olje kan lett ta fyr dersom det blir for varmt. Du bør derfor oppholde deg i umiddelbar nærhet til komfyren hele tida mens du steker med sterk varme.

- Du må alltid ha en lokk tilgjengelig, forklarer Kalheim.

- Dette kan du raskt dekke gryta eller stekepanna med dersom fettet/oljen antenner. Og husk for all del å ikke ha på vann. Når du har satt på lokket og trukket kasserollen eller panna over på en kald plate, skal denne stå til den er så kald at man kan ta på den.

FARE PÅ FERDE: Det er greit å benytte seg av skjøteledninger - bare man gjøre det på riktig måte. Foto: Thinkstockphotos
FARE PÅ FERDE: Det er greit å benytte seg av skjøteledninger - bare man gjøre det på riktig måte. Foto: Thinkstockphotos Vis mer

Feie- og tilsynstjenester har disse gode rådene:

1. Slå av kokeplatene hvis du blir forstyrret, for eksempel av en telefon under matlagingen.

2. Gå aldri fra boligen uten å være sikker på at komfyren er slått av.

3. Rengjør fettfilteret i ventilatoren over komfyren jevnlig. Oppsamlet fett kan ta fyr hvis varmen fra oljen blir for sterk.

4. En komfyrvakt bryter strømmen automatisk når temperaturen blir for høy.

7. Du slår ikke av TV-en på knappen Dersom TV-en din kan slås av på knappen og ikke bare med fjernkontrollen, bør du i utgangspunktet gjøre dette.

- Men det skal sies at det er mye sjeldnere det oppstår brann i moderne flatskjermer, forklarer Kalheim.

- Disse blir ikke varme på samme måte som gamle rørfjernsyn, og er absolutt mindre brannfarlige.

8. Du sjekker ikke det elektriske anlegget Kalheim mener at man burde ta seg en runde i sikringsskapet med jevne mellomrom.

- Kjenn etter brentlukt, eller misfarging på kontakter, forklarer eksperten.

DET FARLIGSTE ROMMET: De fleste branner i hjemmet starter på kjøkkenet.  Foto: Colourbox
DET FARLIGSTE ROMMET: De fleste branner i hjemmet starter på kjøkkenet. Foto: Colourbox Vis mer

- Misfarging på kontakter, koblinger og ledninger kan tyde på elektrisk feil.

Eksperten råder at det kan være en god idé å huske på å sjekke anlegget før vinteren og kulda setter inn hvert år.

- På denne tida går energiforbruket naturlig opp, og det elektriske anlegget i huset er under større belastning. Gamle og eldre boliger var jo i utgangspunktet ikke laget for det forbruket av strøm en moderne familie har i dag.

Ring en godkjent elektriker dersom du føler at noe burde sjekkes nærmere.

9. Du har krøll på ledninger Skjøteledninger kan representere en brannfare når de ligger i kveil og belastes.

- Dersom ledningen overbelastes, kan det resultere i at ledningen blir varm og smelter, forklarer Kalheim.

Eksperten har gode råd når du må benytte en skjøteledning:

- Strekk ledningen helt ut når den er i bruk, og ikke belast den med mer enn den er beregnet for. Pass også på at den ikke kommer i klem i vinduer og dørsprekker.

Det er når skjøteledningen er kveilet sammen eller ligger på en trommel, at den representerer en brannfare.

- Når kabelen blir kveilet opp, vil kabelen i seg selv isolere, slik at den blir så varm at kabelisolasjonen til slutt antenner. Dette gjelder spesielt hvis man kobler til utstyr som bruker mer strøm enn det kabelen er beregnet for, forklarer eksperten.

- Og husk; ovner og vifteovner skal aldri være plugget i veggen via en skjøteledning, alt som trekker mer enn 1000 w, skal rett i veggen.

Les også: Slik reduserer du brannfaren i hytte og bolig
Brannfarlige materialer: Dette kan du ikke ha i huset ditt
Derfor skal du alltid ha røykvarsler på soverommet
Slik sikrer du deg mot brann

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.