JULEBORDSESONGEN ER I GANG: Ofte inkluderer det alkohol, men for noen kan det gå galt. FOTO: NTB SCANPIX
JULEBORDSESONGEN ER I GANG: Ofte inkluderer det alkohol, men for noen kan det gå galt. FOTO: NTB SCANPIXVis mer

Ni gode råd: Unngå de verste julebord-skandalene

«Akevittsesongen» begynner ordentlig denne helgen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

November og desember betyr julebord for mange bedrifter. Et hyggelig lag med jobben hvor man skal feire at året er over med god mat og ofte alkohol.

Men selv om det serveres alkohol, kan det være lurt å passe på hvor mye du drikker og hva du snakker med sjefen om når du har promille.

NI RÅD TIL JULEBORDSKOMITEEN • Sørg for at alkoholfrie alternativer og lettøl er lett tilgjengelig. Hvis det serveres øl og akevitt, unngå det sterkeste ølet.• Ikke ha servitører som uavlatelig gir påfyll, selv når glasset er tomt. Hyppig påfyll gir mer drikking og man mister kontroll over mengden. • Sørg for rikelig med isvann til å slukke tørsten etter julematen. • Velg små akevittglass. Mindre glass gjør at man drikker langsommere.• Ikke sett akevittflaska på bordet. La heller gjestene hente påfyll et annet sted i lokalet hvis det er slik at de forsyner segselv. Da får man også en følelse av sin egen balanseevne.• Unngå fri bar eller raus utdeling av drikkebonger. • Dropp spritservering etter maten. Det er her det virkelig kan gå galt for folk. • Sørg for at noen ansvarlige er edru, og kan håndtere situasjoner som oppstår. For eksempel at noen må reddes fra å dumme seg ut, eller noen bør få hjelp inn i en taxi.• Til slutt en melding til alle: Fylla har aldri skylda. Det er du som har skylda. Men du og dere kan gjøre mye for at det ikke oppstår situasjoner der det er fristende å skylde på fylla.Kilde: Actis og bryggeri- og drikkevareforeningen. Råd til julebordskomiteen for å minske fyll.

Drikk vann

Stig Berge Matthiesen, professor ved Handelshøyskolen BI, sier at julebordet skal ha god stemning og god skjenk.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn