Ni tegn på at du spiser feil fett

Kroppen din trenger både «sunt» og «usunt» fett, men i ulike mengder.

FOR FETT: Dårlig balanse mellom mettet og umettet fett kan gi konsentrasjonsproblemer, trøbbel med nattesøvn, nedsatt immunsystem og psykiske plager. Illustrasjonsfoto: Thinkstock
FOR FETT: Dårlig balanse mellom mettet og umettet fett kan gi konsentrasjonsproblemer, trøbbel med nattesøvn, nedsatt immunsystem og psykiske plager. Illustrasjonsfoto: Thinkstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Går vi noen år tilbake var fett en virkelig fiende. Spiste vi for mye fett, kunne vi takke oss selv om det ble noen ekstra bilringer rundt midjen og kolesterolet steg.

Så kom lavkarbotrenden og forvirringen ble total.

For hvordan kunne det egentlig ha seg at fett var en av hovedingrediensene i en slankekur, og hvorfor ble smør og bacon som tidligere ble fryktet av slankere, nå sett på som ja-mat?

Spiser mindre fett Nye trender til tross - vi spiser mindre fett enn før. Dr. Fedon Lindberg forteller at den gjennomsnittlige fettprosenten i norsk kosthold har gått ned fra 42 til 32 prosent i løpet av de siste 20-30 årene.

Myndighetenes mål er å få det ned i 30 prosent, men Lindberg er ikke enig.

- Det fettet vi spiser, må fortsatt velges med omhu, men det er viktig å huske at fett i kosten ikke nødvendigvis betyr økt fett på kroppen. Det fettet vi spiser, setter seg ikke automatisk verken på sidebeina eller på innsiden av blodårene. Fettstoffenes funksjon er et omfattende og komplisert puslespill, sier Lindberg.

Det finnes mange myter om fett, og hva de ulike fettkildene er godt for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer