Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Niels og Hilde har mistet 270 kilo

Niels og Hilde har gått ned i vekt med slankeoperasjon.

STERKT FORHOLD: Kjærligheten mellom Hilde (37) og Niels (39) Schrøder har holdt, tross tøffe år med vektøkning, slankeforsøk og til slutt operasjoner.  FOTO: Britt Krogsvold Andersen
STERKT FORHOLD: Kjærligheten mellom Hilde (37) og Niels (39) Schrøder har holdt, tross tøffe år med vektøkning, slankeforsøk og til slutt operasjoner. FOTO: Britt Krogsvold Andersen Vis mer

De traff hverandre på et kursenter i Ebeltoft i Danmark i 2002. Da veide Niels 297 kilo og Hilde 140 kilo.

Begge ønsket å slanke seg og etablere en ny og bedre livsstil. Det ble starten på deres kjærlighetshistorie.

Ned - og opp igjen I dag er Hilde (38) og Niels Schrøder (39) gift og bor i Ytre Enebakk utenfor Oslo sammen med hunden Mix.

Kjærligheten har holdt, tross tøffe år med vektøkning, slankeforsøk og til slutt operasjoner.

Under og etter oppholdet på Ebeltoft senter mistet Hilde og Niels langsomt, men sikkert overflødige kilo. Niels slanket seg ned til 130 kilo.

Hilde kunne etter hvert juble for at vekten viste 80 kilo, og hun gikk ytterligere ned til 76 kilo. Da hadde de flyttet til Norge, kjøpt bolig og skulle gifte seg. Et sunt kosthold og mer aktivitet var en del av parets nye hverdag.

- Det skjedde så mye på én gang, sier Hilde.

- Moren min ble alvorlig syk, samtidig skulle vi flytte inn i nykjøpt bolig, samt gifte oss. Det ble pakking og flytting mens begge var i full jobb. Vi merket stresset. Og det ble så lett å ty til ferdigmat og litt trøst om kvelden. Du tar én sjokoladebit én kveld, så blir det flere neste kveld, og plutselig har du spist en hel sjokolade, sier Hilde.

FØR: I 2002 veide Niels (t.h) 297 kilo og Hilde 140 kilo.  FOTO: Privat
FØR: I 2002 veide Niels (t.h) 297 kilo og Hilde 140 kilo. FOTO: Privat Vis mer

Langsomt økte vekten.

Vendepunkt Niels sier til alle som slanker seg at det er naturlig at det går i bølger. Det er det viktig å akseptere, understreker han.

- Men kommer du til et punkt der du føler at det er for vanskelig, og tenker at dette klarer du ikke, da må du gjøre noe drastisk, sier Niels.

Og det var det Niels og Hilde gjorde. De satte seg ned sammen og stilte seg spørsmålet: «Hvor ender dette hvis vi fortsetter sånn?»

De visste svaret. De nye matvanene hadde resultert i at Hilde veide 136 kilo, og Niels nådde 185 kilo. De hadde prøvd å slanke seg flere ganger i denne perioden, for så å feile igjen.

Da tok de beslutningen om operasjoner.

Operasjon Niels ble operert i juni 2010, Hilde ved inngangen til 2012.

Niels fikk redusert magesekken drastisk (gastric sleeve). Hilde fikk fjernet deler av tynntarmen, og magesekken ble snevret inn (gastric bypass).

I dag veier Niels 85 kilo. Nærmere 15 av dem er løs hud.

Niels kan derfor si at «jeg veier for lite», for når han får fjernet den løse huden, er hans vekt nede i 70-75 kilo.

Hilde veier 81 kilo. Hun merker hvor motiverende det er når klærne blir større, og energien øker.

Hilde har fjernet løs hud én gang etter første slanking. Niels har ikke gjort det, og føler seg ikke ferdig med slankingen før huden er borte. Når han endelig har klart å slanke seg 212 kilo, står nå huden i veien, mener Niels. Han har foreløpig fått nei fra ett offentlig og ett privat sykehus. De våget ikke å foreta operasjonen på grunn av manglende erfaring med den type operasjoner.

- Nå skal jeg vurderes ved et norsk sykehus som har flere spesialister, men ventetiden er lang. Det skjer først i oktober. Og blir det operasjon, må jeg kanskje vente ytterligere ett år. Jeg venter spent, sier han.

Bedre helse Hilde har merket positive utslag på helsen i det siste, for blodtrykket er nå normalisert.

Samtidig øker energien, og hun vurderer å begynne med svømmetrening i tillegg til at hun går turer og er mye i bevegelse i barnehagejobben.

Niels er veldig aktiv som anleggsarbeider.

- Han har problemer med å sitte i ro, sier Hilde, som syns ektemannen jobber litt lange dager.

OPERASJON:Niels ble operert i juni 2010, Hilde ved inngangen til 2012. Niels fikk redusert magesekken drastisk (gastric sleeve). Hilde fikk fjernet deler av tynntarmen, og magesekken ble snevret inn (gastric bypass).  FOTO: Britt Krogsvold Andersen
OPERASJON:Niels ble operert i juni 2010, Hilde ved inngangen til 2012. Niels fikk redusert magesekken drastisk (gastric sleeve). Hilde fikk fjernet deler av tynntarmen, og magesekken ble snevret inn (gastric bypass). FOTO: Britt Krogsvold Andersen Vis mer

Men Niels har så mye overskudd at han føler han må være i farten fra morgen til kveld.

Han ønsker faktisk å gjøre enda mer:

- Jeg ønsker å motivere andre, holde foredrag om mine erfaringer, om min ferd fra 300 kilo til 85. Jeg vil så gjerne stå foran et publikum og kunne føle meg stolt, sier Niels.

Les også: Sjekk din BMI med vår BMI-kalkulator
Lavkarbo-dietten som virker
Gikk ned 58 kilo med hver sin diett
Fem metoder for å bli kvitt magefettet
Derfor går du ikke ned i vekt

Saken ble opprinnelig skrevet av Norsk Ukeblad for Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media