SVINAKTIG GODT:  Det var opprinnelig et forsøk på å få vanlig svinekjøtt til å ligne på pattegris. Om det lykkes, kan diskuteres. Men uten tvil får kjøtt kokt i melk en helt spesiell sødme. Foto: METTE RANDEM
SVINAKTIG GODT: Det var opprinnelig et forsøk på å få vanlig svinekjøtt til å ligne på pattegris. Om det lykkes, kan diskuteres. Men uten tvil får kjøtt kokt i melk en helt spesiell sødme. Foto: METTE RANDEMVis mer

Nød lærer sulten italiener å lage pattegris

Fattigmannsmåten gir noe av den samme sødmen.

• Flere matsaker på db.no/mat
Har du smakt pattegris? Det er en helt egen smak.

Mild, søt, smeltende mør og med en bitte liten bismak av dårlig samvittighet.

Kjøttets spesielle kvaliteter - og navnet - skyldes at grisungen fortsatt suger melk av sin mor.

Spise eller la være Det finnes mange smaksmessige grunner til å spise pattegris. Og noen grunner til å la være.

For noen handler det om moralen ved å spise et ungt dyr. For andre er økonomien tungtveiende. Pattegris er dyrt.

Men for de fleste nordmenn er problemstillingen nokså teoretisk. Selv hvis appetitten hadde diktert og økonomien tillatt det, så er ikke pattegris tilgjengelig i de fleste norske butikker.

Klassisk bondekost I Norge lærer nøden naken kvinne å spinne. I Italia lærer det henne å lage pattegris ut av langt eldre dyr.

Oppskriften maiale al latte er klassisk bondekost, en fattigmannsmåte å få noe av den samme smeltende sødmen av helt vanlig svinekjøtt.

FATTIGMANNSMÅTEN: Pattegris er dyrt. En løsning er å lage pattegris ut av langt eldre dyr. Å koke kjøttet i melk gir noe av den samme smeltende sødmen  Foto: METTE RANDEM
FATTIGMANNSMÅTEN: Pattegris er dyrt. En løsning er å lage pattegris ut av langt eldre dyr. Å koke kjøttet i melk gir noe av den samme smeltende sødmen Foto: METTE RANDEM Vis mer

Aller best blir det hvis man bruker svinebog, -nakke eller annet billig kjøtt som trenger mye tid.