Nødmaten du kan lage i påsken

Disse herlige rettene lager du av nesten ingenting!

ENKELT: Scones til frokost er like enkelt som det er imponerende. Foto: Erik Hannemann
ENKELT: Scones til frokost er like enkelt som det er imponerende. Foto: Erik HannemannVis mer

Helligdager kan by på noen kulinariske utfordringer. Glemmer du å handle inn litt ekstra før butikkene stenges før ferien, kan det føre til mye fastfood eller pølser fra bensinstasjonen. Men egentlig har du sikkert alt du trenger for å lage deilig hjemmelaget mat hver dag.

- De aller fleste har mat til en hel hær i skapene sine. De tenker bare ikke over det, sier matentusiast hos klikk.no/mat, Christopher Sjuve.

Tar du deg en liten titt i skapet har du garantert mer enn nok råvarer for å lage deg både gode frokoster, lunsjer, middager og desserter.

Se oppskrifter nederst i artikkelen!

Enkel brødbakst - Man trenger ikke mange ingredienser for å bake noe godt, mener Sjuve.

Frister det med noe nybakt til frokost trenger det dessuten ikke å ta lang tid før du har rykende ferske bakevarer på bordet.

- Scones er veldig kjapt og enkelt og smaker helt fantastisk. Det kan spises både til frokost, lunsj og middag etter min mening, sier Sjuve.

Har du ikke så stort utvalg av pålegg er det også greit å vite at scones smaker nydelig med bare smør, eller syltetøy.

Middag i en fei Har du gått tom for middager er det høyst trolig mulig å få til noe smakfullt med det du har i kjøleskapet. Du har kanskje poteter? Eller en løk? Ja, da er middagen i boks.

- Bakte poteter er kjempegodt, enkelt og kan fylles med akkurat det du har for hånden, sier Sjuve.

Har du ikke så mye å fylle den med, kan du satse på løkretten i stedet.

- En løk er omtrent alt du trenger for å lage løksuppe. Kombinert med brød og noen basisvarer har du en kjempegod middag, forteller Sjuve.

De fleste oppskrifter har mange ingredienser for å skape mer spennende og fyldige smaker, men har du ikke så mye for hånden kommer du langt med basisvarer og salt og pepper. Prøv deg fram!

Undervurdert dessert I ferietider er det godt å avslutte middagsmåltidet med en deilig dessert. Tenker du litt utenfor boksen, kan du lage en nydelig dessert ved hjelp av få ingredienser.

- Brødpudding er kjempeenkelt, og en dessert som er veldig undervurdert, mener Sjuve.

Bruk et gammelt brød, eller nytt, hvis det er det du har, skjær av skorpene og bland det med egg vispet med sukker. Fyll deigen i muffinsformer, stek i ovnen, og server med syltetøy.

En annen dessert som heller ikke er avhengig av mange ingredienser er en syltetøy- og yoghurtdessert.

- Her bruker du det du har. Du trenger et syltetøy av noe slag, et brød, og en melkevare, som rømme, yoghurt eller kremfløte, forklarer matentusiasten.

Tenk deg en spennende variant av tilslørte bondepiker. Ingrediensene legges som tre lag, og har du en sjokoladeplate liggende kan du rive litt og strø på toppen. Kjempegodt!

Uventet besøk? I ferier kan det skje at det plutselig ringer på døren. Uventet besøk er kjempehyggelig, men kan være utfordrende når det gjelder servering.

- By på det du finner i skap og kjøleskap. Det kan det bli mye lekker mat av. Lag for eksempel en minitapas, anbefaler Sjuve.

Skjær opp litt skinke, finn et glass med oliven i skapet, skjær opp litt ost, eller røkelaks hvis du har det. Her er det bare å bruke fantasien!

Skulle det skorte på matvarer, kan et brød også være redningen her.

- Rist brødskiver i brødristeren og gni et hvitløksfedd over den varme skiven. Hell over litt olivenolje, og legg på et par tomatskiver hvis du har. Perfekt kosemat, mener Sjuve.

Er du inspirert? Her får du oppskriftene på Sjuves enkle og smakfulle retter!

Les også:
Romantikk for ganen
De beste boblene under 150 kr
Sjokoladekakene som redder påsken
Lammekraften du bare må prøve

Saken ble opprinnelig skrevet av Kvinneguiden for Klikk.no. Les her.