<strong>PLAST BRUKER TID:</strong> De fleste av oss har vel oppdaget at plastserviset fortsatt er dryppende vått til og med etter endt tørkeprogram. Det finnes faktisk en naturlig forklaring på dette. Illustrasjonsfoto: thinkstockphotos
PLAST BRUKER TID: De fleste av oss har vel oppdaget at plastserviset fortsatt er dryppende vått til og med etter endt tørkeprogram. Det finnes faktisk en naturlig forklaring på dette. Illustrasjonsfoto: thinkstockphotos Vis mer

Noe å tenke på neste gang du tar ut av oppvaskmaskinen

Fysikken gir deg svar på et av livets aller minste problemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oppvaskmaskin finnes i de fleste hjem, og noen bruker den faktisk til mer enn bare å vaske tallerkener, glass og bestikk.

Uansett har du nok kanskje lagt merke til at når du åpner oppvaskmaskinen etter endt syklus, er glass, keramikk, porselen og stål så godt som tørket, mens ting av plast fortsatt er våte.

Det er faktisk ikke noe galt med oppvaskmaskinen din, det er nemlig en naturlig forklaring på dette.

Fuktigheten kondenseres på plasten Stian Normann-Arvesen er produktsjef for husholdning i Miele. Han forklarer til Bonytt.no at under tørkeprosessen vil varm og fuktig luft sirkulere i maskinen.

Fuktigheten vil etter hvert kondenseres, og den vil gjøre dette på det som har lavest temperatur inne i maskinen.

- Optimalt sett vil da vannet kondenseres på maskinens innervegger (her har leverandørene forskjellige løsninger), slik at vannet renner langs veggene og ned i «sluket», og pumpes ut.

- Plastservise vil imidlertid tape temperatur raskt, da dette ikke kan magasinere varme slik som porselen og stål/jern, vannet vil derfor kondenseres på plasten (framfor på maskinens innervegger).

Vannet kan bli hengende igjen Jan Thore Engen er gründer og står blant annet bak selskapet kokk.no. Han tror at årsaken til at plast tørker tregere, kan ha sammenheng med at skylle- og tørkemiddel er beregnet for glass.

- Plast holder jo heller ikke så veldig på varme, så det blir ingen naturlig fordamping slik som for eksempel med bestikk og kopper, da disse er varmere lenger enn plasten.

- Plast har jo også som regel en porøs overflate, slik at vannet trenger mer inn i disse, og dermed blir hengende igjen i ujevnhetene.

Engen påpeker imidlertid at han ikke har gjort seg så mange tanker rundt dette tidligere.

Plast har mindre overflateareal Ifølge fysikkprofessor Clint Sprott ved Madison University finnes forklaringen også i hvordan vanndråper reagerer i kontakt med glass i forhold til plast.

Han forklarer til Wisconsin State Journal at adhesjonen av vann til plast er relativt liten i forhold til den til glass, og dermed spres ikke vannet over plastens overflate på samme måten som på glass.

Og fordi vanndråpene derfor får mindre overflateareal på plass, tar det ifølge Sprott lengre tid for plasten å tørke.

Les også:
På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden
Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?
Stor guide til flekkfjerning
Disse rengjøringsfeilene gjør alle

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

<strong>FORKLARINGEN:</strong> Plast holder ikke på varme, og skaper derfor ingen naturlig fordamping. Illustrasjonsfoto: thinkstockphotos
FORKLARINGEN: Plast holder ikke på varme, og skaper derfor ingen naturlig fordamping. Illustrasjonsfoto: thinkstockphotos Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer