OVARENN OG TRIBUNER: Holmenkollbakken mot sørøst.  Tegning: JDS arkitekter
OVARENN OG TRIBUNER: Holmenkollbakken mot sørøst. Tegning: JDS arkitekterVis mer

- Noe annet enn det gamle lappverket

Den nye Holmenkollbakken er mye vakrere enn den gamle, mener arkitekturekspert Ulf Grønvold.

Operabygget har satt Oslo på verdens arkitekturkart.

Nå er også den nye Holmenkollbakken, som erstatter gamle Kollen, klar for åpning.

I dag er det den offisielle åpningen av den nye Holmenkollbakken.

- Vi håper dette blir en flott og høytidelig åpning av den nye Holmenkollbakken. Jeg oppfordrer alle til å møte opp for å ta verdens mest moderne skianlegg i nærmere øyesyn, sier ordfører Fabian Stang på Oslo Kommunes hjemmesider.

Budsjettsprekker

Det nye Holmenkollprosjektet har vært omdiskutert, ikke minst på grunn av budsjettoverskridelser.

- Dette er en av de største offentlige byggeskandalene noen gang, sa kulturminister Trond Giske til NRK da nyheten om budsjettsmellen på 600 millioner nådde offentligheten i august 2009.

Sluttsummen blir i følge NRK.no på 1,8 milliarder kroner. Det er dobbelt så dyr som opprinnelig planlagt.

Den siste stålseksjonen ble 24. november løftet på plass på tårnet på Holmenkollbakken.

Nå er Oslos nyeste arkitektoniske storsatsing klar for å fylles med publikum igjen.

Permanent vindskjerming

Danske JDS arkitekter har tegnet et anlegg hvor blant annet lyssettingen av bakken ble berømmet av juryen.

Arena-anlegget inneholder et amfi som totalt kan romme 30.000-35.000 tilskuere. Jakkeslagstribunene skal fortsatt være sittetribuner, fordi det er svært bratt her.

Holmenkollbakken blir den første hoppbakken i verden med permanent vindskjerming. De 10 meter høye vindskjermene er vevd sammen av høykvalitetsstål, og vil skåne hopperne for om lag 50 prosent av vinden.

To heiser

Det blir bygget to heiser i tilknytning til bakken. Stolheisen skal ta hopperne fra bakkeplan og opp til kulen.

For å komme helt opp til toppen, må hoppere og besøkende i storbakken ta en kabinheis som vil kjøre opp på innsiden av konstruksjonen.

Dette er klart nå

Informasjonsrådgiver i Holmenkollprosjektet, Kristian S. Moen, forteller til klikk.no at det meste av anlegget er klart til åpningshoppet.

Alle funksjoner som er nødvendig for å kunne avvikle hopprennet på en forsvarlig og god måte både hoppteknisk og sikkerhetsmessig vil være på plass. Starthuset skal være lukket, men det vil fortsatt gjenstå noe arbeid med fasaden til etter prøve-VM. Hele den ytre vindskjermen vil være montert, samt store deler av den indre vindskjermen. Vindskjermingen i gapet mellom selve tilløpet og konge-/dommertribuner vil bli løst provisorisk under prøve-VM. Trenertribunene vil også bestå av noen provisoriske løsninger under prøve-VM. Konge- og dommertribuner vil bli brukt under prøve-VM. Det samme vil kommentatorboksene i skåla. Disse vil i all hovedsak være ferdig, men støttes av noe provisorisk kabling. Når det gjelder publikumstribunene, så vil både tribuneanlegget i skåla og jakkeslagstribunene være ferdig. Utvidete terrengtribuner vil være tilgjengelig for publikum under prøve-VM, men disse vil bare være grovplanert. En klar forbedring

Ulf Grønvold, seniorkurator ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, mener at Oslos nye hoppanlegg er et vakkert byggverk og absolutt å foretrekke fremfor det gamle hoppbakken.

- Det vi hadde var jo ikke rare greiene, sier han til klikk.no. - Den forrige hoppbakken var vakker da stod ferdig til vinterolympiaden i 1952, men siden ble den kraftig bygget og grovt forandret.

- Den var et lappverk som ble revet og erstattet med noe mye vakrere, sier Grønvold. - Som ren visuell figur er den nye langt å foretrekke.

Slår ikke Operaen

Bjørvika, Tjuvholmen og ikke minst Operaen har fått enorm internasjonal og nasjonal oppmerksomhet. Vil den nye Holmenkollbakken trekke blikket opp over Oslo igjen?

- Jeg tror det er vanskelig å konkurrere med Operaen i gjennomslagskraft, sier Grønvold til klikk.no. - Det kan man nesten ikke forvente at noe bygg, verken i Norge eller Europa skal klare, mener kuratoren.

Du kan ta den nye Holmenkollbakken nærmere i øyesyn på tv i kveld klokka 19.

Kilder: Oslo kommune, NrK, JDS arkitekter.

Les også:

Guide til arkitekter i hele landet

Disse byggene må du se i Oslo

Arkitektur abc

Slik unngår du morgenstresset med barna

Slik sjekker du barnehagen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

BAK: Her viser arkitektene bakken bak tilløpet. Arkitektene er blant annet blitt berømmet for lyssettingen av bakken.  Tegning: JDS arkitekter
BAK: Her viser arkitektene bakken bak tilløpet. Arkitektene er blant annet blitt berømmet for lyssettingen av bakken. Tegning: JDS arkitekter Vis mer
KULEN: Anlegget sett fra fronten.  Tegning: JDS arkitekter
KULEN: Anlegget sett fra fronten. Tegning: JDS arkitekter Vis mer
UNDER BYGGINGEN: Status Holmenkollen hoppanlegg november 2009. Foto: Oslo kommune
UNDER BYGGINGEN: Status Holmenkollen hoppanlegg november 2009. Foto: Oslo kommune Vis mer