KUL KASSE: Knut Hjeltnes la boligen under de høye trærne, innerst på en lang og smal tomt. Uteområdene foran huset ble disponert slik at de ble til en skjermet sone.  Foto: Plan og bygningsetaten
KUL KASSE: Knut Hjeltnes la boligen under de høye trærne, innerst på en lang og smal tomt. Uteområdene foran huset ble disponert slik at de ble til en skjermet sone. Foto: Plan og bygningsetatenVis mer

- Noe av det beste som er bygd i Oslo

Eneboligen på Smestad imponerer ekspertene.

Denne nye villaen på Oslos vestkant fikk i fjor den sjeldne heder å få sin egen bok.

Den er redigert av Børre Skodvin og skrevet av arkitekt Erik Langdalen, kjent for blant annet å ha ledet oppføringen av det mye omtalte Hamsun-senteret.

I denne boka understreker Langdalen at Smestad-huset ble skapt under svært strenge bygningstekniske og reguleringsmessige rammer.

Når tomta bestemmer Se denne futuristiske boligen i Nederland og det spektakulære trekanthuset, som også i høy grad er formet av de spesielle forholdene på tomta.

- Men til tross for den krevende situasjonen på stedet klarte arkitekten bak prosjektet, Knut Hjeltnes, å skape noe unikt, varig og interessant innenfor hovedstadens villa-arkitektur, sier Langdalen til bonytt.no.

- Utfordringene til fordeling av inne- og uterom ble kort og godt løst på en intelligent måte, konkluderer han.

Hjeltnes står bak mye nyskapende Knut Hjeltnes er for øvrig intet ubeskrevet blad. Han har tidligere tegnet oppsiktsvekkende boliger i både Bærum, Holmlia og på Rennesøy ved Stavanger.

- Dette Smestad-huset ligger tilbaketrukket under høye trær, på nordenden av en lang og smal tomt, forklarer Knut Hjeltnes til bonytt.no.

Samspill mellom to store hovedformer Huset består av to hoveddeler, og de er organisert slik at lyset slipper inn mellom de store formene og åpningene.

KULE SONER: Kjøkken og stuesone går i ett, og begge henvender seg til det grønne rett utenfor de store vinduene.  Foto: Knut Hjeltnes
KULE SONER: Kjøkken og stuesone går i ett, og begge henvender seg til det grønne rett utenfor de store vinduene. Foto: Knut Hjeltnes Vis mer

Dette har en romforstørrende virkning.

Boligen er støpt i selvkomprimerende, grå betong og en hoveddel inneholder blant annet oppbevaring, wc, bad, entré, garderobe, ildsteder, trapper og vaskerom.

Foldet massivtre Hjeltnes er kjent for en spesiell bruk av treverk i sine hus, og den delen av interiøret i dette huset som er bygd i massivtre, er kledd med eik.

Det er også de faste, innebygde innredningselemenetene.

Husets utvendige trekonstruksjoner er kledd med fibersementplater. Alle ytre beslag er av aluminium; et vakkert, litt matt materiale.

Et vannskille Et nitten meter meter langt, ganske smalt vannspeil, en karpedam med vannplanter, skiller atkomsten fra den store plenen.

Carporten og hageanlegget er lagt slik på tomta at de til sammen gjør uteområdene foran huset til en skjermet sone.

Finalist i 2011 - Denne villaen gikk til finalen i kampen om Oslos bys arkitekturpris for 2011, sier informasjonssjef Dagny Gärtner Hovig i Plan- og bygningsetaten i Oslo.

- Den vant ikke, men vi er utrolig stolte av å ha slike spennende byggverk, eneboliger, i hovedstaden vår, sier Gärtner Hovig.

Gjennomarbeidet innspill - Bygget er svært gjennomarbeidet og representerer et tydelig innspill i debatten om villafortetting i Oslos ytre områder, uttaler jurymedlem, arkitekt Henning Kaland.

ARKITEKTEN: - Slemdalhuset er blant annet bygd i betong og massivtreelementer kledd med fibersementplater, sier arkitekt Knut Hjeltnes.  Foto: Signe Dons
ARKITEKTEN: - Slemdalhuset er blant annet bygd i betong og massivtreelementer kledd med fibersementplater, sier arkitekt Knut Hjeltnes. Foto: Signe Dons Vis mer

- Det var en fremragende prestasjon av arkitekten å få utnyttet den begrensete tomta som var til disposisjon på en så god måte, utdyper han.

Best i byen Villa Kollstrøm/Østberg representerer noe av det beste som er bygd av eneboliger i Oslo, konkluderte juryen.

Les også:
Denne hytta tåler ekstremværet
Holmenkollens kuleste villa

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

ET INTERIØR SOM HOLDER: Innvendig er en rekke innredningselementer som blant annnet bokhyller laget i massiv eik.  Foto: Knut Hjeltnes
ET INTERIØR SOM HOLDER: Innvendig er en rekke innredningselementer som blant annnet bokhyller laget i massiv eik. Foto: Knut Hjeltnes Vis mer
MATERIALER SOM MATCHER: Her ser du hvordan metall, betong og treverk brukes utvendig.  Foto: Plan og bygningsetaten
MATERIALER SOM MATCHER: Her ser du hvordan metall, betong og treverk brukes utvendig. Foto: Plan og bygningsetaten Vis mer