VINTAGE PORT: Quinta da Romaneira Vintage 2008 får 93 poeng i testen. «Massiv strukturert sødme, eik, krydder og perfekt integrert alkohol,» sier vineksperten. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
VINTAGE PORT: Quinta da Romaneira Vintage 2008 får 93 poeng i testen. «Massiv strukturert sødme, eik, krydder og perfekt integrert alkohol,» sier vineksperten. Foto: OLE C.H. THOMASSENVis mer

- Noe av det beste som tappes på flaske

Men du må huske å dekantere den.

• Dagbladets vinanmeldelser finner du her.

(Dagbladet): Årgangsportviner lages ikke hvert år, bare i år med særdeles god kvalitet på druehøsten.

Det skjer omtrent i tre av ti år.

Da får vi en portvin med utrolig holdbarhet og nødvendig, lang lagring på flaske.

Tawny betegner den brunaktige fargen på portvinene som er blandet fra flere årganger, slik som det gjøres med konjakk.

LATE BOTTLED VINTAGE PORT: Pocas LBV2006 får 92 poeng og seks i testen.
LATE BOTTLED VINTAGE PORT: Pocas LBV2006 får 92 poeng og seks i testen. Vis mer

Late bottled vintage port (LBV) er heller ikke å forakte.

Porto Engelskmennene etablerte en hang til denne holdbare vinen fra seint på 1600-tallet.

De elsket portvin i den grad at de opprettet egne eksport- og produksjonsbedrifter ved Douroelvas utløp.

Portvin er sterk og den har sødme, den er rød eller hvit. Den røde varianten er mest kjent og dominerer markedet.

Produksjonsområdet har grenser som ble trukket opp omkring 1770.

Vinmarkene ligger på terrasser som er bygd opp i det karrige landskapet. Jordbunnen består i stor grad av forvitret skifer.

VINTAGE: Ken dekanterer en vintage portvin. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
VINTAGE: Ken dekanterer en vintage portvin. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Vinen lagres ved utløpet av Douroelva, ikke i Porto, men på den andre siden av elva, i Vila Nova de Gaia.

Gjæringen Mange produsenter sverger fortsatt til fottråkking av druene.

Mosten får gjære til omtrent halvparten av druesukkeret er omdannet til alkohol, før gjæringen avbrytes for å beholde nok restsødme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Metoden kalles ofte alkoholforsterket, fordi gjæringsprosessen avbrytes ved å tilsette druebrennevin, eller rettere sagt: Man pleide å helle vinen over i eikefat som var omtrent kvart fulle med brandy.

Det benyttes sprit som holder 77 prosent styrke. Den ferdige portvinen inneholder omtrent 20 volumprosent alkohol.

Ruby og tawny Portvin av røde druer er opprinnelig svært mørk. Under lagringen på eikefat mister vinen langsomt den dype fargen.

Vinen blir først til ruby og slutter i lysere rødbrun fargetone, kalt tawny.

DOURODALEN: I snitt hvert tredje år er avlingene i dalen av en slik kvalitet at vinen ikke behøver å blandes. Da lages det vintage port. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
DOURODALEN: I snitt hvert tredje år er avlingene i dalen av en slik kvalitet at vinen ikke behøver å blandes. Da lages det vintage port. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Tawny kan være en blanding av flere innhøstinger og årganger.

En tawny blir filtrert og tappet på flaske når den er drikkeklar. Den gir ikke en forbedring ved lagring, men kan oppbevares noen år stående.

Vintage port Årgangsportvin lages ved å tappe portvin fra en god årgang på flaske allerede etter to år for så lagre vinen på flaske i 10-20 år eller mer.

I snitt hvert tredje år er avlingene i Dourodalen av en slik kvalitet at vinen ikke behøver å blandes. Da lages det vintage port.

Disse fatlagres i to år før de tappes på flaske. God lagring, helst i tjue år, gir vin som etterspørres over hele verden.

Flaskelagringen gir bunnfall, derfor må vintage portvin dekanteres.

Når vi har fått den i glasset er det tid for nytelse.

Vi snakker om en betydelig aroma, fyldighet og eleganse, rett ut en rikdom av duft og smaker som er noe av det ypperste som kan oppleves i et glass.

Mange mener at dette er en av verdens beste viner.

De aller beste årgangene tåler gjerne 50 år i vinkjelleren. Det er svært lenge å vente.

Se etter 1992, 2000 og 2003 om du har tålmodighet og alder til å vente i et par tiår eller tre før du drikker vinen.

EN GOD FEMMER: Fonseca 20 Years Old Tawny, som får 90 poeng, er en balansert og ren vin, med strålende aroma.
EN GOD FEMMER: Fonseca 20 Years Old Tawny, som får 90 poeng, er en balansert og ren vin, med strålende aroma. Vis mer

Vinmonopolet har 2000-årgangen, de to andre må du importere selv.

LBV Noen fant ut at man kunne oppnå en smakslikhet og følelse av årgangsportvin uten å vente på at vinen skulle modne i 20 til 50 år på flaske.

Ved å la vin fra gode årganger ligge på eikefat i fire til seks år i stedet for to, får man en seinere tappet portvin, en LBV.

Det skal angis på etiketten at det er en LBV, samt årgang.

Begrep som «portvinsnese» er med å skape et bilde av at dette er en vin for gamlinger.

Kjøp deg en Stilton-ost og nyt den med et glass portvin eller to. Mens vi venter på at portvin igjen kommer på moten.

Test av portvin • LBV
Pocas LBV 2006
Varenr: 9477001 (BU) Poeng: 92 Pris: 174,50 Tannin: 3
Aroma: Rødbærfrukt med solbær. Underskog som friskes opp av kirsebær, moreller og mørke plommer.
Smak: Utrolig flott fruktighet, med deilig syrlig og spenstig gjennomgang, hvor et lett tanninbitt sitter godt.
Konklusjon: Pocas er en av de ukjente, men en av mine absolutte favoritter. Bare denne vinen inne i Norge, noe som nok skyldes at det er vanskelig å kjempe mot de tradisjonelle husene.
Passer til: Bærdesserter med lett krem, brød-/nøttekromler, og gjerne vanilje.

FOTTRÅKKET: Mange produsenter sverger fortsatt til fottråkking av druene. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
FOTTRÅKKET: Mange produsenter sverger fortsatt til fottråkking av druene. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Niepoort Late Bottled Vintage 2005/2007
Varenr: 3222501 (Basis) Poeng: 88 Pris: 199,90 Tannin: 4
Aroma: Mektig og svær, med masse frukt og tannin. Frisk aroma av kirsebær og moreller, med sjokolade og en spenstig kryddertouch.
Smak: Fruktig med ok syrlighet. En bra tanninstruktur som drar vinen flott igjennom.
Konklusjon: Niepoort vet å lage god portvin og har et utvalg av vin i Norge som er fantastisk.
Passer til: Denne kan du fint prøve til riskremen med hjemmelaget bringebærsaus.

Barão de Vilar Late Bottled Vintage 2000
Varenr: 2083102 (BU) Poeng: 85 Pris: 129,90 Tannin: 4
Aroma: Preget av tørr underskog, tørket frukt og appelsinskall, samt kvist og pepper.
Smak: Fint, greit tanninbitt med god, mektig gjennomføring, som sitter bra og lenge.
Konklusjon: Spennende med små hus som lager portvin, der hele dalen er styrt av noen meget store familier.
Passer til: Fungerer nok helt strålende til en 4 cm tykk pepperbiff, med ikke for mektig fløtesaus.

Quinta de la Rosa Late Bottled Vintage 2007
Varenr: 4615701 (BU) Poeng: 82 Pris: 269 Tannin: 2
Aroma: Lagret aroma, hvor eiken er slepen, frukten myk og lite spenstig. Nedfallsmoreller og hvit og lys sjokolade.
Smak: Mykt og søtt. Noe slapt anslag, med lett syrlighet som ender noe enkelt og platt.
Konklusjon: Enkel og grei å drikke, men er ikke veldig spennende - og veldig dyr.
Passer til: Solbær og litt sviske, sammen med blåbær med pannacotta.

• TAWNY
Quinta do Noval 20 Years Tawny
Varenr: 4850501 (BU) Poeng: 92 Pris: 499 Tannin: 3
Aroma: Krydder, mandel, klementin og røyk. Svakt hint av våt tobakk, samt rosiner med nøtter.
Smak: Så utrolig kompleks og elegant. Ren og tett, med en himmelsk avslutning.
Konklusjon: Noval lager en fantastisk 20-års tawny. Alle druer fra egen eiendom og de er fottråkket. Noe dyr, men 92 poeng forsvarer en sekser.
Passer til: Prøv en mandelparfait og opplev en kombinasjon skapt for evigheten.

Fonseca 20 Years Old Tawny
Varenr: 4735001 (BU) Poeng: 90 Pris: 485,50 Tannin: 2
Aroma: Strålende aroma. Fersken, appelsin og kanel, med en floral undertone.
Smak: Balansert og ren, med god lengde og en evighet av smak.
Konklusjon: En absolutt meget god vin, men med et lite alkostikk som drar litt ned.
Passer til: Herlig stemning og en skitur.

KJENT OG GOD PRODUSENT: Graham's 20 Years Old Tawny - 88 poeng og en femmer i testen. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
KJENT OG GOD PRODUSENT: Graham's 20 Years Old Tawny - 88 poeng og en femmer i testen. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Graham's 20 Years Old Tawny
Varenr: 5666101 (BU) Poeng: 88 Pris: 399,90 Tannin: 2
Aroma: Rikt nøttepreget, med markant preg av treolje og karamell, samt innslag av nøtter og tørket frukt.
Smak: Søtlig stil, med godt harmonisk midtparti. Litt alkohol i avslutningen.
Konklusjon: Kjent og god produsent, som lager noen av de mest anerkjente portviner.
Passer til: Mektig og rik kake med mandler.

Taylor's 20 Years Old Tawny
Varenr: 1509201 (BU) Poeng: 88 Pris: 449,90 Tannin: 2
Aroma: Søtlig, behagelig aroma av svisker og fersken med tørket frukt og skall. Fatpreget.
Smak: Delikat og ren, med fin stil. Markant trepreget og fruktig avsluttende.
Konklusjon: Absolutt en bra tawny med stilsikker karakter.
Passer til: Harry Hole mellom permene og 20 minus ute.

Fiin Gammel portvin
Varenr: 672701 (BU) Poeng: 75 Pris: 185/0,75 Tannin: 2
Aroma: Slepen, lett oksidert aroma av nøtter, mandler, løv og sopp.
Smak: Bløt og lett fyldig, med søt og litt enkel gjennomgang. Portvinens ubestridte salgsener.
Konklusjon: I halvflaske er literprisen 293 kr, mens helflaske koster 185 kr, en literpris på 248 kr. Snakk om at noen vil de skal kjøpe mer enn mindre. Det er alkoholpolitikk, det. Vi snakker om et produkt som har vært i salg og eid av Vinmonopolet/Arcus siden polets etablering i 1922.
Passer til: Kaker med nøtter eller marengs.

• VINTAGE
Quinta da Romaneira Vintage 2008
Varenr: 5337101 (BU) Poeng: 93 Pris: 349,90 Tannin: 4
Aroma: Intens, rik rød og svart frukt, med krydder, tørr sjokolade og nydelig eiket. Deilig duft.
Smak: Utrolig deilig inngang, med massiv strukturert sødme, eik, krydder og perfekt integrert alkohol.
Konklusjon: Denne drikkes bra nå og ut neste år, men så vil den lukke seg og frukten blir borte (dvale). Gjem den så i 5-8 år og gjerne lenger.
Passer til: Nå er den herlig til juledessertene dine.

Graham's Vintage Port 2007
Varenr: 5890401 (BU) Poeng: 91 Pris: 595 Tannin: 4
Aroma: God og intens rik frukt, med kraftig preg av urter og skarpt krydder, som pepper og mynte.
Smak: Fin sødme i inngangen, med bra fruktighet og rent klar urte/krydderpreg. Alkoholen sitter litt i avslutningen.
Konklusjon: Grahams lager alltid bra viner og setter en fin standard for regionen, men flere små puster dem i nakken.
Passer til: Perfekt å dekantere tre timer før, for så å drikke av et portvinsglass med en liten sjokobit fra Valrhona.

BRA TAWNY: Taylor's 20 Years Old Tawny - en bra tawny med stilsikker karakter. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
BRA TAWNY: Taylor's 20 Years Old Tawny - en bra tawny med stilsikker karakter. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Barão de Vilar Vintage 1999
Varenr: 5221401 (BU) Poeng: 84 Pris: 249,90 Tannin: 3
Aroma: Rike mørke bær, med kvist og innslag av blåbær, samt et lite alkoholstikk. Fin kryddertouch.
Smak: Ung, stram og søt, men med fin rund kant og lengde. Integreringen av Aguardente/sprite er ikke helt perfekt, men en meget billig og akseptabel Vintage Port.
Konklusjon: Et hyggelig bekjentskap, rå kraft med typisk ung vintage-karakter, men noe lett i frukten og da trer alkoholen fram.
Passer til: Luft den litt og bruk den til dine rikeste bær og kremdesserter, gjerne med kaker.

VINTAGE PORT: Noe av det beste som tappes på flaske. Graham's Vintage Port 2007 får 91 poeng og en femmer i testen. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
VINTAGE PORT: Noe av det beste som tappes på flaske. Graham's Vintage Port 2007 får 91 poeng og en femmer i testen. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer