Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Thor Hushovd slår et slag for Finnmark

- Noe av det mest eksotiske man kan oppleve

Ble frelst i sommer.

NATURSKJØNT: Stadig flere får øynene opp for sykling i den vakre Finnmarks-naturen. Foto: Jon Vidar Bull, glodexplorer.no
NATURSKJØNT: Stadig flere får øynene opp for sykling i den vakre Finnmarks-naturen. Foto: Jon Vidar Bull, glodexplorer.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sommer syklet Hushovd mye i Finnmark som forberedelse til det internasjonale sykkelrittet Arctic Race of Norway som krysser vårt nordligste fylket fra øst til vest. Det ga mersmak.

- Jeg har syklet mye i Finnmark i forbindelse med forberedelsene til årets ritt. Man får en helt annen opplevelse av landskapet og naturen når man sykler. Man får bedre tid til å ta inn inntrykkene, både de visuelle, luktene og det man føler direkte på kroppen, sier Hushovd.

UNIK NATUR: "Terrengsykling i Finnmark er uoppdaget for de fleste, men kan være en fantastisk opplevelse. Foto: Glød Explorer
UNIK NATUR: "Terrengsykling i Finnmark er uoppdaget for de fleste, men kan være en fantastisk opplevelse. Foto: Glød Explorer Vis mer

Han understreker at Finnmark byr på opplevelser både langs landeveien og utenfor.

- Sykkelferie langs de gamle postveiene på Finnmarksvidda er vel noe av det mest eksotiske man kan oppleve, sier Hushovd entusiastisk.

Marked i vekst

Ifølge Innovasjon Norge har Norge de siste åra forsterket sin posisjon som et land med gode muligheter for sykling, vandring, og andre aktiviteter.

Også Nordnorsk Reiseliv AS merker at etterspørselen etter slike aktivitets-opplevelser øker.

- Reiselivsnæringa har en vei å gå, men potensialet for sykkelturisme er unektelig stort. Unik natur og midnattssol kombinert med flotte sykkelruter er noe som vil øke framover, sier administrerende direktør Trond Øverås i Nordnorsk Reiseliv.

Den oppfatningen deler Trygve Nygård, som driver firmaet Glød Explorer i Alta. De leier ut sykler, og tar turistene ut på guidede turer, året rundt.

Enorme muligheter

FINNMARK-FRELST: Thor Hushovd på vei til Hammerfest. Foto: Arctic Race of Norway
FINNMARK-FRELST: Thor Hushovd på vei til Hammerfest. Foto: Arctic Race of Norway Vis mer

- At sykkelturisme her i Finnmark kan ha ei stor framtid, er jeg ikke i tvil om. Selv har jeg syklet mange steder i verden, men det er noe helt spesielt med naturen her i Finnmark. Vi har rett og slett vanvittige muligheter, sier Nygård, som sender en stor takk til Thor Hushovds engasjement og skryt av sykkel-mulighetene i fylket.

- Det er viktig for oss at han har blitt en så stor Finnmark-entusiast som han nå viser seg om. Det er jo gjerne nordlyset og midnattssola det fokuseres på når det snakkes om Finnmark i et reiselivsperspektiv.

- Men her kan man oppleve begge deler - på sykkel.

Positiv statsminister

Også statsminister Erna Solberg mener at det er viktig å satse på opplevelser og aktive ferier. Da hun besøkte Finnmark i august sa hun at det ligger muligheter for næringslivet i kjølvannet av arrangement som Arctic Race of Norway, på grunn av eksponeringen i utlandet.

- Den største gevinsten ligger nok i reiselivsnæringen og i opplevelsene. Hvis sykkelinteresserte opplever at det er bra å sykle her, kan det skape større interesse. Jeg mener Norge må basere mye av reiselivsvirksomheten på dem som ønsker aktive ferier. Det er de som betaler mest og legger igjen mest penger, sa Solberg under Arctic Race of Norway.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!