MYE SUNT Å VELGE MELLOM: Fiskepålegg er et av de sunneste påleggene du kan velge, og en fin måte å få i seg omega-3 og vitamin D på. To bokser dekker hele ukas fiskebehov. Foto: ERIK HELGENESET
MYE SUNT Å VELGE MELLOM: Fiskepålegg er et av de sunneste påleggene du kan velge, og en fin måte å få i seg omega-3 og vitamin D på. To bokser dekker hele ukas fiskebehov. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Noe av det sunneste du kan ha på brødskiva

5 seksere og 15 femmere i stor test av fiskepålegg.

Mye sunt å velge mellom. (Bramat.no): Fiskepålegg er et av de sunneste påleggene du kan velge, og en fin måte å få i seg omega-3 og vitamin D på.

Dette er noe mange av oss får litt lite av.

En boks dekker halvparten av ukas fiskebehov Bare halvparten av den norske befolkningen spiser nok fisk.

Vi anbefales å spise 300-450 gram fisk i uka, hvorav 200 gram bør være fet fisk. Spiser du fisk til middag 2-3 ganger i uka, er du i mål.

De fleste fiskepålegg på boks inneholder minst 100 gram fisk, dette tilsvarer halvparten av mengden fet fisk du bør spise i løpet av en uke.

Sunt med fet fisk I påleggene brukes laks, makrell og sardiner (brisling).

Alle tre er verdifulle kilder til omega-3-fettsyrer, vitamin D, sink, selen og jod.

I den fete fisken ligger mye av fettet i muskulaturen, fileten.

Derfor får du i deg en god porsjon omega-3-fettsyrer og vitamin D når du spiser fiskepålegg eller fet fisk til middag.

Næringsinnhold varierer med fiskeslag Sammenligner vi dem med hverandre, er det sardin som er det sunneste valget når vi ser på vitamin D-innholdet.

Ferske sardiner inneholder nær dobbelt (18,7 µg) så mye vitamin D som laks (10 µg), og hele fire ganger så mye som makrell (6 µg) når vi sammenligner 100 gram vare (basert på gjennomsnittsanalyser fra matvaretabellen.no).

Artikkelen fortsetter under annonsen

I motsetning til makrell og laks inneholder sardinen hele bein.

Det betyr også at sardiner på boks er en god kalsiumkilde.

Mye vitamin D, men også mye miljøgifter i Svolværpostei Vi har ikke vurdert innholdet av vitamin D i de forskjellige påleggene i denne testen.

Grunnen til dette er at noen produsenter ikke hadde verdiene for sitt produkt, samt at det veksler med hvordan vitamin D-innholdet beregnes (slik at tallene ikke kan sammenlignes).

Det naturlige innholdet av vitamin D varierer veldig. Når på sesongen fisken er fanget, hvordan den lagres, frysing og tining samt prosessering vil påvirke innholdet i større eller mindre grad.

I denne testen har vi også tatt med Lofotpostei og Svolværpostei. Særlig Svolværpostei er svært rik på vitamin D, men det er viktig å være klar over at disse påleggene også inneholder mye miljøgifter sammenliknet med andre fiskepålegg.

Særlig dioksiner og PCB.

Gravide bør derfor holde seg helt unna disse påleggene, og vi andre bør begrense inntaket.

Av denne grunnen, samt at Svolværpostei og Lofotpostei er fiskepålegg som er basert på fiskelever og rogn, ikke fileter av fisk, får disse påleggene ikke terningkast. 

Dette har vi testet I denne testen har vi sett på et utvalg fiskepålegg (i boks) av fet fisk som finnes i de største dagligvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye protein, sukker, omega-3 og fisk de inneholder pr 100 gram vare.

Sukker teller bare halvparten, fordi produktene som har tilsatt sukker, faktisk ikke inneholder mye sukker.

Innholdet av omega-3 har vi latt telle dobbelt, ettersom dette er et viktig næringsstoff som mange får for lite av.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på det pålegget du syns smaker best.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Sunnmøre, peppermakrell i olje En av testens vinnere. Høy andel fisk og mest omega-3 av alle. Karakter: Produsent: Maritim Food gruppen Stabbur-makrell, peppermakrell i rapsolje En av testens vinnere. Høy andel fisk, bra med omega-3. Karakter: Produsent: Stabburet King Oscar kippers, varmrøkt sildefilet En av testens vinnere. Veldig høy andel fisk og bra med omega-3. Karakter: Produsent: Rieber & Søn ASA King Oscar, sardiner i extra virgin olivenolje, 2 lags ekstra små En av testens vinnere. Veldig høy andel fisk og ganske bra med omega-3. Karakter: Produsent: King Oscar AS King Oscar, sardiner i extra virgin olivenolje Høy andel fisk, ganske bra med omega-3. Karakter: Produsent: Rieber & Søn ASA Stabbur-makrell, filet i tomatsaus Bra med fisk og bra med omega-3. Karakter: Produsent: Stabburet Rimi makrell i tomat Bra med fisk og ganske bra med omega-3. Karakter: Produsent: ICA Norge King Oscar, sardiner mediterranean style Høyt innhold av fisk. Karakter: Produsent: Rieber & Søn ASA Rema 1000, sardiner i olje Blant de med mest fisk. Karakter: Produsent: Rema 1000 Eldorado Sardiner, brislinger i solsikkeolje Høyt innhold av fisk og nest mest vitamin D. Karakter: Produsent: Norgesgruppen King Oscar, sardiner i solsikkeolje Bra med fisk. Karakter: Produsent: Rieber & Søn ASA Ramirez, portuguese sardines in olive oil with chili pepper Bra med fisk. Karakter: Produsent: Oluf Lorentzen AS Stabbur-laks, varmrøkt laks, 4 store begre Bra med fisk. Karakter: Produsent: Stabburet Stabbur-laks, laksepålegg med varmrøkt laks Høyt innhold av fisk. Karakter: Produsent: Stabburet Bornholms, kippers i vand Høyt innhold av fisk. Karakter: Produsent: Bornholm AS Bornholms, peberkippers i olie Høyt innhold av fisk. Karakter: Produsent: Bornholm AS Bornholms, kippers i olie Høyt innhold av fisk. Karakter: Produsent: Bornholm AS Eldorado Sardiner, brislinger i tomatsaus Bra med fisk og lite karbohydrater. Karakter: Produsent: Norgesgruppen King Oscar, hel makrellfilet i tomat Lite fisk, men bra med omega-3. Karakter: Produsent: Rieber & Søn ASA Rema 1000, sardiner i tomatsaus Bra med fisk og lite karbohydrater. Karakter: Produsent: Rema 1000 King Oscar, sardiner i tomatsaus Greit innhold av fisk, og minst natrium. Karakter: Produsent: King Oscar AS Stabbur-makrell, grovhakket filet i tomatsaus Blant de med høyest omega-3-innhold. Karakter: Produsent: Stabburet Stabbur-makrell, grovhakket filet i tomatsaus, liten boks Blant de med høyest omega-3-innhold. Karakter: Produsent: Stabburet Stabbur-makrell, filet i tomatsaus, liten boks Blant de med høyest omega-3-innhold. Karakter: Produsent: Stabburet Stabbur-makrell, grovhakket filet i salsa Blant de med høyest omega-3-innhold. Karakter: Produsent: Stabburet Stabbur-makrell, grovhakket makrell i tomat, 4 store begre Middels med fisk, men mye omega-3. Karakter: Produsent: Stabburet Coop, makrell i tomat Bra med fisk. Karakter: Produsent: Sandanger AS First Price, makrellfilet i tomatsaus Litt lav andel fisk, og litt lite omega-3. Karakter: Produsent: Unil AS King Oscar, makrell i tomat Litt lite fisk, og middels innhold av omega-3. Karakter: Produsent: Rieber & Søn ASA Rema 1000, makrell i tomat (rund boks) Litt lav andel fisk, og litt lite omega-3. Karakter: Produsent: Rema 1000 Stabbur-Makrell, finhakket makrell i tomat, 6 små begre Greit innhold av omega-3, men bare 50 % fisk og mest sukker av alle. Karakter: Produsent: Stabburet King Oscar, Lofotpostei Får ikke terning fordi pålegget ikke er helt sammenliknbart med de andre. Men verdt å vite at dette pålegget er rikt på omega-3. Karakter: Produsent: Rieber & Søn ASA Stabburet, Svolværpostei Får ikke terning fordi pålegget ikke er helt sammenliknbart med de andre. Men verdt å vite at dette pålegget er rikt på omega-3 og inneholder VELDIG mye vitamin D! Karakter: Produsent: Stabburet Les mer på Bramat.no: